Nicolae Ciucă nu susţine reintroducerea stagiului militar obligatoriu – Cronica dimineții

1. Peste o treime din cetățenii europeni care trăiau în 2022 într-un alt stat membru decât cel în care s-au născut erau români sau polonezi. Românii au reprezentat aproape un sfert din acești cetățeni europeni mobili (24% din total), numărul lor fiind dublu, peste 3,1 milioane, comparativ cu cel al polonezilor și al italienilor emigrați. (CursdeGuvernare)

2. Președintele Senatului, fostul premier Nicolae Ciucă, nu susţine reintroducerea stagiului militar obligatoriu, ci doar serviciul militar voluntar. (EuropaLibera)

3. Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a afirmat că România nu a importat grâu din Ucraina. El a explicat că la minister au fost depuse şapte cereri de import de cereale din Ucraina, însă niciuna nu a fost aprobată în momentul de faţă. (News.ro)

Din Cronica de Carte: În statul California din SUA, scrisul de mână a devenit o disciplină obligatorie pentru elevii școlilor primare (6-12 ani), considerându-se că acesta îmbunătățește dezvoltarea cognitivă, înțelegerea textelor citite și abilitățile motorii (Reuters)

4. Primarul Sectorului 2 Radu Mihaiu (USR) a anunţat, duminică, recuperarea a patru hectare retrocedate şi reîntregirea Parcului Plumbuita. În urma negocierii, valoarea achiziției se ridică la 4.325.000 euro, ceea ce presupune un preț de 104.66 euro/mp. (Profit.ro)

5. Fostul ambasador al Ucrainei în Germania, Andrij Melnyk, care a cerut, în trecut, vehement livrări de arme pentru țara sa, face apel la o inițiativă diplomatică pentru a pune capăt războiului din Ucraina. „Încă sper că aliații noștri își vor da seama că Ucraina trebuie sprijinită mult mai mult. Și nu doar militar, ci și diplomatic”, a spus Melnyk într-un interviu pentru presa germană. În ultimii doi ani, orice efort diplomatic a fost „practic absent”. Melnyk a explicat că nu poate spune cu ce scop anume ar trebui căutate discuțiile cu Rusia. “Nimeni în Ucraina nu vrea să ducă acest război până la ultimul soldat. Pentru noi, este vorba despre păstrarea statalității noastre. Acesta este motivul.” (Link)

6. Iranul a folosit două dintre cele mai mari bănci din Marea Britanie, Lloyds și Santander UK, pentru transferuri bancare, ca parte a unei vaste scheme de evitare a sancțiunilor impuse de Statele Unite. Schema a fost susținută de serviciile de informații ale Teheranului. (FT)

Știrea Hope.ro: Anul trecut, rata defrișărilor în partea braziliană a pădurii amazoniene s-a redus la jumătate, arată datele obținute de agenția spațială Inpe. Datele preliminare au arătat că 5.153 km pătrați din Amazon au fost tăiați în 2023, în scădere de la 10.278 km pătrați în 2022. Este cel mai redus nivel al deforestării din ultimii cinci ani, conform Ministerului Mediului din Brazilia.

7. Ministrul israelian al securităţii naţionale, Itamar Ben Gvir,a denunţat într-un interviu pentru Wall Street Journal, politica în regiune a preşedintelui american Joe Biden. „În loc să ne aducă toată susţinerea sa, Biden se ocupă de furnizarea de ajutor umanitar şi de carburant (în Gaza), care merge la Hamas. Dacă Trump era la putere, conduita SUA ar fi fost complet diferită”, a declarat Ben Gvir. (Hotnews)

8. Senatorii americani au anunțat un acord bipartizan pentru a impune noi restricții de imigrare în SUA și a debloca $60 de miliarde ca ajutor pentru Ucraina. Liderul democrat al Senatului Chuck Schumer și omologul său republican Mitch McConnell susțin amândoi acordul de $118,3 miliarde, care va fi supus la vot miercuri. (Bloomberg)

9. Pentru prima oară, China a fost numită inamic ipotetic de forțele armate japoneze și armata americană, care au început un exercițiul comun. Exercițiul de simulare pe computer, care a început la 1 februarie și este programat să aibă loc până joi, prevede o urgență militară în Taiwan. Ministerul Apărării al Japoniei ar fi clasificat scenariul ca un secret special de stat. (JapanTimes)

Din Cronica Sportivă: Stadionul Azteca din Ciudad de Mexico va găzdui meciul de deschidere al Cupei Mondiale din 2026, în data de 11 iunie. News.ro

10. Parizienii au votat majoritar, 54,6%, triplarea costurilor de parcare pentru mașinile SUV. Prezență la referendum a fost însă foarte slabă, 5,7%, mult sub așteptările organizațiilor ecologiste. Proprietarii de mașini SUV vor trebui să plătească €18 per ora de parcare în centrul orașului și €12 în celelalte zone. (TheGuardian)

Fotografia dimineții prezintă un tren din Bangladesh. Syed Mahabubul Kader/Zuma/Rex:

Ți-ar mai putea plăcea
Şeful spionajului rus: “SUA lucrează la o ”revoluţie” în Republica Moldova după alegerile prezidenţiale de la 1 noiembrie” – Cronica dimineții
Un cutremur de 6,9 magnitudine a lovit California – Cronica dimineții