Nicolas Sarkozy a fost acuzat că ar fi folosit bani libieni pentru campania sa electorală din 2007 – Cronica Externă

Europa

1. Europa a depășit SUA la numărul de cazuri cu persoane infectate cu coronavirus. (WashingtonPost)

2. Premierul britanic Boris Johnson a declarat că este momentul ca Marea Britanie ”să se pregătească” să părăsească Uniunea Europeană fără un acord comercial. (Link)

3. Fostul președinte francez Nicolas Sarkozy a fost acuzat că ar fi folosit bani libieni pentru campania sa electorală din 2007, au declarat procurorii pentru infracțiuni financiare pentru agenția de știri AFP. Acuzația de ”apartenență la o conspirație criminală” i-a fost adusă luni și se adaugă la acuzațiile de ”corupție pasivă”, ”finanțare ilegală a campaniei”, ”beneficii din fonduri publice fraudate” aduse împotriva lui Sarkozy, care neagă orice acuzație. (AlJazeera)

SUA

4. În alegerile americane pentru președinția SUA, peste 20 de milioane de americani au votat deja din timp, cu 18 zile înainte de data alegerilor. (AlJazeera)

Orientul Mijlociu

5. Statele europene au condamnat decizia Israelului de a aproba mii de alte colonii în teritoriile palestiniene ocupate, numind-o ”contraproductivă” pentru eforturile de pace regională. ”Expansiunea colonizărilor violează legea internațională și pune în pericol pe mai departe viabilitatea unei soluții pentru două state și a unei păci juste și pe termen lung în conflictul israeliano-palestinian”, arată o declarație comună a miniștrilor de externe ai Germaniei, Franței, Marii Britanii, Italiei și Spaniei. (Link)

Asia

6. Tokyo plănuiește să elibereze apa din fabrica nucleară Fukushima Daiichi, care a fost tratată pentru a-i reduce radioactivitatea, în mare, conform unor surse ale Yomiuri Shimbun. Fabrica a suferit un dezastru nuclear în 2011, după ce un cutremur și un tsunami au avariat-o. Deși apa nu ar trebui să afecteze oamenii, grupurile de pescuit japoneze se tem că decizia va declanșa zvonuri legate de sănătate care le-ar putea distruge industria. (JapanNews)

Africa

7. Incendii au izbucnit pe Muntele Kilimanjaro, cel mai înalt din Africa, amenințând ecosistemul divers din întreaga Tanzanie. (NYTimes)

America Latină

8. Fostul ministru mexican al apărării Salvador Cienfuegos Zepeda a fost arestat în Los Angeles și va face față acuzațiilor de spălare de bani și corupție din droguri în SUA. Cienfuegos este primul oficial militar de top din Mexic arestat în Statele Unite pentru corupție legată de droguri. (NYTimes)

Global

9. Oamenii de știință britanici de la Universitatea Oxford au dezvoltat un test rapid COVID-19, care poate identifica coronavirusul în mai puțin de cinci minute, au declarat cercetătorii, adăugând că ar putea fi folosit pentru testări de masă în aeroporturi și alte locuri. Universitatea speră să înceapă să producă dezvoltarea acestuia la începutul anului 2021 și să obțină un produs aprobat șase luni mai târziu. (Link)

10. Întreaga planetă este prinsă în furtuna perfectă dintre rata în creștere a bolilor cronice, bolilor infecțioase persistente și eșecurilor de sănătate publică care au generat decese în timpul pandemiei COVID-19, conform unui studiu în sănătatea umană. Apariția unei sincronicități între pandemia coronavirus și creșterea globală a afecțiunilor cronice, cum ar fi diabetul sau obezitatea, cu riscuri de mediu adăugate, cum este poluarea aerului, au exacerbat incidența deceselor. (Link)

Ți-ar mai putea plăcea
Canada a devenit a treia țară care a aprobat vaccinul COVID-19 creat de Pfizer și BioNTech – Cronica Externă
Președintele Biden a anunțat că SUA va sancționa liderii loviturii militare din Myanmar
Un comentariu

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău