Nicuşor Dan: Îmi doresc un nou mandat de primar al Capitalei – Cronica dimineții

1. Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat că îşi doreşte un nou mandat, susținând că va fi de datoria liderilor de dreapta să se unească împotriva PSD. (G4Media)

2. Republicanii opresc dominația totală a Democraților prin câștigarea controlului asupra Camerei Reprezentanților din Congresul Statelor Unite. Presa americană scrie că Republicanii au reușit să atingă pragul de 218 locuri necesare pentru a avea majoritatea în camera inferioară a Congresului american. (Bloomberg)

3. Senatul american a votat o lege care protejează căsătoriile între persoanele de același sex la nivel federal, eliminînd astfel temerile ca o decizie a Curții Supreme ar putea anula hotărârea din 2015 care a legalizat aceste căsătorii. 12 senatori Republicani au votat această lege. (Reuters)

4. Șeful Statului Major al armatei Statelor Unite a declarat că armata Chinei nu va fi capabilă să invadeze Taiwanul pentru o perioadă de timp și, probabil, președintele Xi Jinping a realizat că un atac timpuriu va fi oricum un dezastru. Lansarea unei invazii ar fi „o operațiune militară extrem de dificilă de executat și cred că va trece ceva timp până când chinezii vor avea capacitatea militară și să fie pregătiți să o facă”, a declarat generalul Mark Milley. (Bloomberg)

5. Curtea Constituțională din Berlin a decis miercuri reluarea alegerilor parlamentare regionale în lumina condițiilor „haotice” de la secțiile de votare, unde multe persoane nu au putut vota din cauza aglomerației, care ar fi putut afecta rezultatul scrutinului. Votul a avut loc în septembrie 2021 în paralel cu alegerile federale, în aceeași zi cu Maratonul de la Berlin și în timp ce era în vigoare un lockdown COVID-19. (Reuters)

Din Cronica Sportivă: Naționala de fotbal a României evoluează joi, contra Slovenia, într-un meci de pregătire ce are loc pe Cluj Arena. Partida se vede de la ora 18:30, în direct pe Pro Arena.

6. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut din nou, miercuri seara, ca experţii ucraineni să aibă acces la „toate datele” Occidentului şi la locul unde a explodat racheta căzută în Polonia, în apropiere de graniţa ucraineană. „Avem dreptul să primim dovezi de la partenerii noştri (occidentali), în spatele uşilor închise? Nu am primit nimic”, declarase anterior, în cursul zilei, preşedintele Zelenski, subliniind în acelaşi timp că Ucraina doreşte să facă parte din grupul internaţional care investighează incidentul. (News.ro)

7. Răspunzând mesajului transmis de președintele ucrainean, un diplomat al unei țări NATO a declarat, pentru FT, ca “devine ridicol. Ucrainienii ne distrug încrederea în ei. Nimeni nu a acuzat Ucraina în schimb ei mint. Acest lucru e mai dăunător decât racheta căzută în Polonia.” (FT)

8. Rusia a „eşuat” pe toate fronturile în războiul său împotriva Ucrainei şi s-a angajat într-o „campanie de teroare” care vizează populaţia civilă, a declarat miercuri şeful de stat major al SUA, generalul Mark Milley, denunţând „crimele de război”. „Ţintirea în mod deliberat a reţelei electrice civile, cauzând daune colaterale excesive şi suferinţe inutile populaţiei civile, este o crimă de război”, a declarat generalul Milley la o conferinţă de presă alături de secretarul Apărării Lloyd Austin (News.ro). Şeful statului major american, generalul Mark Milley, a declarat că este puţin probabil – cel puţin pe termen scurt – ca Ucraina să poată îndepărta militar Rusia din toate teritoriile pe care le ocupă în ţară, inclusiv din Crimeea. (Digi24)

9. Numărul de spermatozoizi a scăzut, la nivel global, cu mai mult de jumătate comparativ cu anii 1970, declinul accelerându-se de la începutul secolului, conform unui studiu. Rezultatele, detaliate într-o lucrare publicată marți în revista Human Reproduction Update, reprezintă o „problemă semnificativă de sănătate publică”, potrivit echipei de opt cercetători care a lucrat analiza. Numărul total de spermatozoizi a scăzut cu 62% între 1972 și 2018, potrivit unei analize a 223 de studii efectuate global. (Bloomberg)

10. Economistul american Nouriel Roubini, un critic înverșunat al criptomonedelor, și-a reluat atacurile la adresa sectorului, lansând o adevărată tiradă împotriva directorului general și cofondatorului Binance, Changpeng Zhao. Prezent la un eveniment pe tema criptoactivelor organizat în cadrul Săptămânii Financiare de la Abu Dhabi, Roubini l-a acuzat pe Zhao de corupție și s-a arătat surprins că Binance a primit licență de operare în Emiratele Arabe Unite. “Care sunt cele 7 c-uri din cripto? Camuflați. Corupți. Coțcari. Criminali (cu sens de infractori – en. orig. “criminals”, n.r.). Cabotini. Cățelandri de carnaval. Și, în final, CZ, care tocmai a fost pe scenă”, a spus Roubini. (Profit.ro)

Fotografia dimineții – Președintele SUA, președintele Franței, cancelarul Germaniei, premierul Marii Britanii si premierul Spaniei surprinși în timpul unei discuții la reuniunea G20 din Bali:

Ți-ar mai putea plăcea
Senatul a votat ieri creșterea salariului minim astfel încât să reprezinte 60% din salariul mediu brut pe economie până la finele anului 2024 – Cronica dimineții
Sindicaliștii din sănătate amenință cu greva generală – Cronica dimineții