Noile restricții impuse de autorități au intrat în vigoare de la miezul nopții – Cronica dimineții

1. Noile restricții impuse de autorități au intrat în vigoare de la miezul nopții. Cea mai importantă schimbare se referă la circulația pe timp de noapte, care nu va mai fi permisă între orele 23:00 și 5:00 decât din motive bine întemeiate și cu o declarație pe proprie răspundere. De asemenea, toate școlile din țară sunt în sistem online, iar masca de protecție este obligatorie în toată țara. (Link)

2. Premierul Ludovic Orban a anunţat duminică seară că Guvernul va introduce o formă de ajutor de stat pentru firmele din HoReCa, compensând 20% din pierderea cifrei de afaceri raportat la 2019. Orban a precizat că este necesară aprobarea Comisiei Europene în acest caz. Premierul a mai anunţat şi ajutoare de stat pentru ”zona culturală privată”, subliniind că în acest caz schema de ajutor este mai greu de realizat, dat fiind că persoanele care activează în acest domeniu activează sub diferite forme. (News.ro)

3. Principalele surse de infectare cu noul coronavirus, conform medicului Cristian Oancea, managerul spitalului Victor Babeș din Timișoara, sunt transportul în comun, petrecerile, mai ales ale adolescenților, și fabricile în care nu se respectă măsurile de protecție. (Link)

AdvertisementPromo::Vrei să fii mereu cu un pas înaintea tuturor? Pornește la drum cu un avantaj client de 8.087* euro TVA inclus pentru Sprinter 314 CDI Furgon, 11 mc, cu tracțiune față. Alege calitatea și confortul. Bucură-te de o soluție de mobilitate orientată spre viitor. Ofertă valabilă în perioada 5 octombrie – 31 decembrie 2020. Detalii despre campanie la partenerii autorizați Mercedes-Benz sau pe www.mercedes-benz.ro/Sprinter314

4. Peste o sută de persoane s-au adunat, duminică după amiază, în Piaţa Victoriei din Bucureşti pentru a protesta faţă de noile măsuri luate de Guvern pentru limitarea răspândiri virusului SARS-CoV-2, care ar urma să intre în vigoare azi. Unii dintre manifestanţi și-au manifestat nemulțumirea față de obligativitatea purtării măştii de protecţie, iar alţii au cerut ca pieţele agro-alimentare să rămână deschise. (News.ro)

5. Premierul Ludovic Orban a declarat duminică seară că adolescenţii sunt „răspândaci” de virus, ei neinfectându-se la şcoală, ci în locurile în care nu sunt supravegheaţi de părinţi, bunici sau profesori. (G4Media)

6. Cancelarul Angela Merkel a insistat în acest weekend că este important să fie menţinute unele dintre restricţiile antiepidemice în Germania până când între 60% şi 70% din populaţie va avea imunitate la SARS-CoV2. (G4Media)

Una din Cronica de Carte: Într-un interviu cu Lloyd Minor, decanul Facultății de Medicină de la Universitatea Stanford, Bill Gates a recomandat patru cărți care pot fi citite în perioada pandemiei: “The New Jim Crow: Mass Incarceration in the Age of Colorblindness”, de Michelle Alexander, ”Breath from Salt”, de Bijal P. Trivedi, ”The Splendid and the Vile”, de Erik Larson și ”Ten Lessons for a Post-Pandemic World”, de Fareed Zakaria. (CNBC)

7. Premierul israelian Benjamin Netanyahu i-a transmis un mesaj de felicitare președintelui ales al Statelor Unite, Joe Biden. Netanyahu, care l-a numit pe Biden “un prieten al Israelului”, a declarat că se știe cu noul președinte SUA de aproape 40 de ani (Reuters). Și prințul moștenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, l-a felicitat pe Joe Biden (Bloomberg). Până la aceasta oră, Vladimir Putin, președinte Braziliei, Bolsonaro, președintele turc Erdogan, considerați apropiați de Donald Trump, nu i-au trimis mesaje de felicitare lui Joe Biden. Nici președintele Chinei nu a avut vreo reacție.

8. Un sfert din soldații britanici, adică 30.000, ar putea fi roboți până în 2030, a declarat șeful forțelor armate britanice. (TheGuardian)

9. Rectorul Universității București, Marian Preda, susține că în învățământul superior din România s-a ajuns la situația în care oricine ia bacalaureatul cu media minimă să intre la facultate, în contextul în care „unii iau bacalaureatul fiind semianalfabeți funcțional, ei nu sunt tocmai ok”. (Profit.ro)

Una din Cronica Sportivă: România a reușit prima victorie în preliminariile pentru Campionatul European de Handbal Masculin din 2022, învingând cu 36-27 reprezentativa Muntenegrului. Principalul marcator pentru echipa noastră a fost Gabriel Bujor, cu 8 goluri. Următoarele meciuri se vor disputa pe 10 și 13 martie, cu Kosovo. (Lead.ro)

10. Focurile de armă trase săptămâna trecută asupra unui preot ortodox grec în Lyon nu aveau nicio motivație religioasă, ci o relație de adulter: soțul înșelat și-a recunoscut faptele. „S-a dovedit că cel care a tras cu arma era soțul unei femei care întreținea o legătură cu victima”, a afirmat procurorul de Lyon, Nicolas Jacquet. Acesta a precizat că „pista teroristă este definitiv îndepărtată”. (Hotnews)

Fotografia dimineții – Doi tineri citesc la Tokyo un ziar care anunță victoria lui Joe Biden. AFP/Getty:

Ți-ar mai putea plăcea
Arafat: Pragul de incidenţă a infectărilor cu SARS-CoV-2 de 6 la o mie de locuitori se va aplica doar în ceea ce priveşte funcţionarea unităţilor de învăţământ, nu tuturor activităţilor economice – Cronica dimineții
Klaus Iohannis și Viorica Dăncilă se vor confrunta în turul 2 pentru alegerea președintelui – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău