Norvegia a lansat un proiect de captare şi stocare de CO2 la scară largă – Cronica de Mediu

1. Oamenii de știință au avertizat că, la rata actuală a emisiilor, bugetul de carbon rămas pe planetă pentru îndeplinirea obiectivului internațional de 1,5°C mai are la dispoziție doar doi ani, ceea ce indica cât de adânca este criza climatică. Depășirea obiectivului ar amplifica fenomenele meteorologice extreme care devastează deja comunități din întreaga lume. De asemenea, ar fi necesar ca dioxidul de carbon să fie aspirat din atmosferă în viitor pentru a restabili climatul stabil în care s-a dezvoltat întreaga civilizație în ultimii 10 000 de ani. (Theguardian.com)

2. Norvegia a lansat un proiect de captare şi stocare de CO2 la scară largă. Având numele englez al navelor vikinge, proiectul Longship constă în captarea de CO2 de la o fabrică de ciment şi ulterior de la o instalaţie de incinerare, transportul acestuia cu navele către un terminal pe coasta de vest, apoi injectarea şi depunerea în adâncurile mării. (G4media.ro)

3. Starea mediului se degradează de la an la an in București si impune masuri urgente pentru o calitate mai buna a vieții locuitorilor.  Poluarea aerului atinge deja niveluri alarmante in București, traficul rutier fiind principalul responsabil pentru 60% din noxe, natura urbana este insuficienta raportat la indicațiile Uniunii Europene, infrastructura gri si deșeurile aglomerează Capitala, iar schimbările climatice aduc riscuri considerabile pentru bucureșteni. (Platformademediu.ro)

4. China a instalat 93 gigawați de panouri solare în luna mai, stabilind un nou record lunar – de patru ori mai mult decât în aceeași perioadă din 2024. Practic, China a instalat într-o singură lună mai multă capacitate solară decât orice altă țară în tot anul 2024. (Bloomberg)

5. 85% din europeni consideră că schimbările climatice reprezintă o problema gravă. Dintre cei intervievaţi, 8 din 10 (81%) sprijină obiectivul la nivelul UE de a atinge neutralitatea climatică până în 2050. Din punct de vedere economic, peste trei sferturi (77%) dintre europeni sunt de acord că costul daunelor cauzate de schimbările climatice este mult mai mare decât investiţiile necesare pentru o tranziţie către zero emisii nete. (G4media.ro)

6. Uniunea Europeană, divizată în privinţa obiectivelor sale climatice, în plină caniculă. Comisia Europeană (CE) a propus o menţinere a obiectivului său de reducere cu 90% – faţă de 1990 – a emisiilor de gaze cu efect de seră până în 2040, însă introduce ”flexibilităţi”, din cauza unor reticenţe ale unor ţări care creează divergenţe în domeniul luptei împotriva încălzirii globale, în timp ce Europa se sufocă din cauza unor temperaturi extreme. (News.ro)

7. Omenirea va intra în „deficit ecologic” cu o săptămână mai devreme decât în 2024. Este avertismentul transmis de Global Footprint Network, organizația internațională care calculează în fiecare an Earth Overshoot Day – „Ziua Suprasolicitării Pământului” sau „Ziua Depășirii”. Mai precis, „Ziua Depășirii” se va înregistra pe data de 24 iulie. România trăiește „pe datorie” ecologică încă din data de 31 mai, arată o analiză a asociației de mediu Environ. (Profit.ro)

8. Un val de căldură severă la începutul verii a lovit întreaga Europă și Mediterana, provocând cel puțin 8 decese confirmate (4 în Spania, 2 în Franța, 2 în Italia), evacuări pe scară largă din cauza incendiilor de vegetație, închiderea școlilor din Franța și a unui reactor nuclear elvețian – din cauza temperaturilor record la suprafața mării și a unui dom de căldură intensă. (Reuters.com)

9. Curtea de Justiție din America Latină declară protecția climei un drept al omului. La 3 iulie 2025, Curtea Interamericană a Drepturilor Omului a recunoscut oficial dreptul la o climă sănătoasă, făcând apel la statele membre să prevină, să atenueze și să remedieze daunele climatice – fundamentând protecția mediului într-un cadru juridic. (Apnews.com)

10. Sprijinul public pentru acțiunile climatice scade in ciuda valurilor de căldură înregistrate. Chiar si in fata intensificării valurilor de căldură, entuziasmul public și angajamentul politic față de acțiunile climatice în Europa (și în Regatul Unit) sunt în scădere. Sondajele arată o scădere a preocupării în Regatul Unit de la 68% la 60%, în timp ce partidele de extremă dreapta câștigă în influență și fac presiuni pentru politici favorabile combustibililor fosili. (Theguardian.com)

Ți-ar mai putea plăcea
Schimbările climatice ar putea reduce economia mondială cu $2300 de miliarde în 2050 – Cronica de Mediu
Decesele cauzate de căldură în Europa s-ar putea tripla până la sfârșitul secolului – Cronica de Mediu