Noua lege a minorităților naționale din Ucraina nu permite accesul la educație în limba maternă comunității române – Cronica dimineții

1. Noua lege a minorităților naționale din Ucraina, adoptată pe 13 decembrie, este o dezamăgire pentru comunitatea românească deoarece nu permite accesul la educație în limba maternă, care era posibil până în 2017. (Libertatea). Ministerul Afacerilor Externe a transmis o reacție la noua lege a minorităților naționale adoptată în Ucraina. MAE român solicită autorităților de la Kiev să consulte Comisia de la Veneția chiar și în acest stadiu și să pună în aplicare, pe deplin, recomandările acesteia, având în vedere faptul că legea prevede un termen de șase luni pentru intrarea sa în vigoare. (News.ro)

2. Eduard Hellvig, directorul SRI a anunţat că a desecretizat şi publicat pe site-ul SRI toate documentele pe care instituţia noastră le mai avea în păstrare cu privire la Revoluţia din 1989. Dosarul declasificat a făcut parte din investigaţiile Comisiei “Decembrie 1989”, instituită în anul 1991 la nivelul Senatului României cu scopul de a cerceta evenimentele din Bucureşti şi din ţară din perioada 1- 31 decembrie 1989. (News.ro)

3. Jurnalistul Oliver Grimm, corespondentul „Die Presse” la Bruxelles, scrie joi, într-un scurt articol de opinie, că şeful guvernului austriac, cancelarul Karl Nehammer, se va răzgândi în privinţa blocării accesului României la Schengen încă din luna februarie, imediat ce vor trece alegerile din Austria Inferioară, şi arată că principalul argument pentru care o va face va fi de natură economică. (News.ro)

4. Armata rusă îşi concentrează în prezent eforturile asupra cuceririi întregii regiuni Doneţk, în estul Ucrainei, a anunţat joi şeful Statului Major rus Valeri Gherasimov. Linia frontului cu forţele ucrainene are, în prezent, o lungime de 815 kilometri, potrivit lui Gherasimov. (G4Media)

5. Inflația ridicată, creșterea costurilor de împrumut și incertitudinile geopolitice au împiedicat încheierea de tranzacții în 2022, ceea ce a dus la o scădere a activității de fuziuni și achiziții la nivel mondial, care a fost de $3.500 de miliarde, cu aproape o treime față de recordul de anul trecut, potrivit datelor Bloomberg. (Profit.ro)

Din Cronica de Tehnologie: Startup-ul israelian AIR a realizat cu succes primul test al unui vehicul zburător electric, gândit pentru transport personal pe distanțe relativ scurte. Vehiculul cu decolare și aterizare pe verticală are o rază de 160 de kilometri și o viteză maximă de 160 km/h. Compania speră să-l aducă pe piață în 2024 și să vândă versiunea de bază cu $150,000. (Reuters)

6. Cofondatorul FTX Sam Bankman-Fried va sta în arest la domiciliu la casa părinților săi, în așteptarea procesului, fiind acuzat de mai multe infracțiuni care au dus la prăbușirea cryptoexchangeului. Bankman-Fried a fost extrădat în SUA din Bahamas, iar un judecător a stabilit la $250 milioane cauțiunea pentru a fi eliberat. Doi dintre colaboratorii săi cei mai apropiați au semnat acorduri de recunoaștere a vinovăției cu procurorii americani. (BBC)

7. Căsătoria reduce riscul apariției demenței este concluzia unui studiu publicat în revista Journal of Aging and Health de către o echipă de cercetători norvegieni de la Institutul pentru Sănătate Publică. Studiul a a analizat, timp de aproape 30 de ani, 8.706 subiecți, cu vârste cuprinse între 44 și 68 de ani, până când aceștia au trecut de vârsta de 70 de ani, pentru a vedea dacă există o legătură între căsătorie și apariția demenței. (Link)

8. McDonald’s a lansat în Texas primul restaurant complet automatizat în care clientul nu interacționează deloc cu un operator uman. (DailyMail)

9. O investigație internă efectuată de ByteDance, compania care deține TikTok, a constatat că angajații platformei au urmărit mai mulți jurnaliști care scriau despre companie, obținând acces la adresele lor IP și la datele utilizatorilor în încercarea de a identifica dacă se aflau în aceleași locații cu angajați ByteDance. ByteDance a urmărit mai mulți jurnaliști Forbes ca parte a acestei campanii de supraveghere, concepută pentru a descoperi sursa scurgerilor din interiorul companiei, în urma unor anchete care au dezvăluit legăturile companiei cu China. (Forbes)

10. Curtea Supremă din Florida a aprobat joi cererea guvernatorului Ron DeSantis ca un mare juriu să investigheze producătorii de vaccinuri COVID-19 ce folosesc tehnologia ARNm. În petiția lui DeSantis de a înființa marele juriu, el a susținut că o analiză a Departamentului de Sănătate din Florida „a găsit o creștere a incidenței relative a deceselor cauzate de probleme cardiace în rândul bărbaților cu vârsta cuprinsă între 18 și 39 de ani, în decurs de 28 de zile după vaccinarea ARNm”. Pfizer-BioNTech și Moderna sunt cei doi producători de vaccinuri ARNm împotriva COVID-19. (Link)

Fotografia dimineții – UNICEF a desemnat o imagine care înfăţişează doi copii care citesc într-o biblioteca devastată de război din regiunea Tigray, Etiopia, drept fotografia anului 2022. Eduardo Soteras:

Ți-ar mai putea plăcea
Consilierul preşedintelui ucrainean a sugerat că Ucraina ar fi fost implicată în explozia cisternei cu combustibil pe podul Kerci din Crimeea – Cronica dimineții
Cronica diminetii – România a ratat calificarea în finala FedCup

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău