Nouriel Roubini: Nu văd riscul unei crize în România, o țară cu “democrația vie” – Cronica serii

Astăzi se împlinesc 24 de ani de la moartea lui Corneliu Coposu.

1. Statul român a orientat cheltuielile către consum și mai puțin către investiții în ultimii ani, ceea ce a dus la o creștere a deficitului extern, peste un deficit bugetar. Cele două sunt îngrijorătoare, avertizează reputatul economist Nouriel Roubini, care spune că România trebuie să ia măsuri pentru echilibrarea fiscală. Pe de altă parte, Roubini spune că nu vede riscul unei crize în România și remarcă “democrația vie” și potențialul capitalului uman. (Profit.ro)

2. Votul în străinătate la alegerile prezidenţiale s-a încheiat azi dimineaţă, în total, votând 675.348 de alegători, o participare record a diasporei la un scrutin. (News.ro)

3. Liderul USR Dan Barna a declarat că îşi asumă responsabilitatea pentru neatingerea obiectivului ”tur 2 fără PSD”, recomandând simpatizanţilor susţinerea lui Klaus Iohannis în turul al doilea. Dacian Cioloş, liderul PLUS, făcuse deja un anunţ în acest sens în aceeaşi conferinţă. (News.ro)

4. Curtea de Apel București a hotărât azi ca Regia Autonomă de Distribuire a Energiei Termice București (RADET) să intre în faliment, decizia fiind definitivă. (Profit.ro)

5. Liderul USR Dan Barna s-a situat pe locul al doilea, după Klaus Iohannis (31,77%), în opţiunile de vot ale bucureştenilor la alegerile prezidenţiale. Barna a obţinut 22,43% din voturi, Viorica Dăncilă fiind pe locul al treilea cu 17,89% din voturi. Situaţia este similară şi în cazul sectoarelor, excepţie făcând Sectorul 5, unde Dăncilă este pe locul al doilea. (News.ro)

Cronica de Business nu va apărea în această săptămână. Principalele știri se vor regăsi în cronicile de dimineață și seara. Mulțumim pentru înțelegere.

6. Un funcţionar de rang înalt, anonim, de la Casa Albă, prezintă un Donald Trump crud, inapt şi care reprezintă un pericol pentru naţiune într-o carte care urmează să apară la 19 noiembrie în Statele Unite. ”A Warning” (”Un avertisment”), are 259 de pagini și descrie momente în care şeful statului ”insultă, devine confuz, se irită uşor şi are probleme de sintetizare a informaţiei, iar asta nu se întâmplă din când în când, ci în mod regulat”. (News.ro)

7. Vânzările Alibaba de Ziua Celibatarilor au depășit $35 miliarde după primele 22 ore de la startul evenimentului, un nou record pentru retailerul chinez, care a adoptat sărbătoarea în urmă cu 11 ani și a transformat-o în cel mai mare festival de cumpărături la nivel mondial. (Profit.ro)

8. Cercetătorii de la celebra universitate americană MIT au prezentat un nou tip de robot, capabil să-și modifice dimensiunea în funcție de sarcina pe care trebuie să o rezolve, putând deveni mai mare sau mic de la caz la caz. (Profit.ro)

9. Poluarea aerului în Londra a fost redusă cu o treime într-o zonă centrală unde au fost impuse restricții pentru șoferi. (NPR)

10. O anomalie meteo va afecta România și țări din Europa centrală și de Est, în această săptămână, specialiștii Severe Weather anunțând că un val de aer cald va aduce temperaturi cu mult peste cele normale pentru mijlocul lunii noiembrie. Potrivit prognozei realizate de severe-weather.eu, țările din Europa centrală și de est se vor confrunta cu o vreme extrem de caldă, maximul fiind atins în ziua de vineri, 15 noiembrie. (StirileProtv)

Fotografia serii – Nouriel Roubini a susținut astăzi o conferință la invitația Profit.ro:

Ți-ar mai putea plăcea
Investițiile nete realizate în economia națională au crescut cu 5% în primul trimestru – Cronica serii
Lider PSD: „Matematic, PSD-ul în acest moment nu are majoritate” – Cronica serii

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău