Numărul contractelor de muncă a trecut pe plus comparativ cu finele lunii iunie – Cronica dimineții

1. Numărul contractelor de muncă a trecut pe plus comparativ cu finele lunii iunie, fiind înregistrate acum un total de 6.641.751 de contracte, cu 804 mai multe față de jumătatea anului. Sfârșitul lunii iunie este considerat o referință pentru a evalua impactul asupra pieței muncii a introducerii suprataxării contractelor part-time. Astfel, în această perioadă, numărul de contracte cu normă întreagă a crescut cu 135.264, iar cel al contractelor cu timp parțial a coborât cu 134.460. (Profit.ro)

2. Economistul Ionuț Dumitru, fostul președinte al Consiliului Fiscal, a declarat că iarna aceasta va fi dificilă, avertizând că aplatizarea inflației – prognozată de BNR – se amână. „Suntem la 15,9% cu inflația. Probabil că ne ducem undeva la 17% în lunile următoare”. Dumitru a spus că inflația va rămâne destul de mare în perioada următoare și ne putem aștepta la o scădere – aproximativ 8% – spre finalul anului 2023. (EuropaFM)

3. Ministerul Finanțelor a împrumutat din piața internă aproape 494 de milioane de lei. Randamentul plătit este cel mai ridicat de după ianuarie 2010, când în România încă se simțeau efectele crizei financiare și economice. Randamentul mediu a ajuns la 9,33% pe an, față de 8,02% pentru aceeași emisiune în urmă cu o lună. (Profit.ro)

Promo: Retacom.ro – tot ce ține de fier – este unul dintre cei mai puternici distribuitori de produse siderurgice din centrul țării. Retacom „steel center” comercializează toată gama de produse din oțel utilizate la producția de confecții și construcții metalice, execută prelucrări primare ale acestora și le transportă în curtea Dvs.

4. Liderul PSD Marcel Ciolacu a precizat că a fost convenit în coaliţie că va fi mărit salariul minim la 3.000 lei, iar pensiile vor fi majorate cu minim 10%. Ciolacu a reiterat că a cerut Ministerului Muncii şi Ministerului de Finanţe o analiză a veniturilor pe familie, pentru a vedea situaţia punctual şi a dezminţit faptul că ar fi afirmat că majorarea pensiilor va fi făcută în două tranşe. (News.ro)

5. Plenul Senatului a adoptat, în calitate de for decizional, legile justiției – proiectul de lege privind organizarea judiciară, proiectul legislativ privind Statutul judecătorilor şi procurorilor şi proiectul de lege privind Consiliul Superior al Magistraturii (CSM). Premierul Nicolae Ciucă a arătat că legile vor merge spre promugare la Cotroceni. USR, care a votat împotriva pachetului, a anunțat că le va ataca la Curtea Constituțională. (Digi24)

Din Cronica Sportivă: Karim Benzema a câștigat Balonul de Aur 2022. La 34 de ani, fotbalistul de la Real Madrid este primul francez laureat, după Zidane în 1998. Pe locul doi s-a clasat Sadio Mane de la Liverpool/Bayern Munchen, iar podiumul a fost completat de Kevin De Bruyne de la Manchester City.

6. Cercetătorii de la Universitatea din Boston au anunțat dezvoltarea unei noi tulpini a virusului care cauzează COVID, cu o rată a deceselor de 80%. Variantă, o combinație de Omicron și virusul original din Wuhan, a ucis 80% dintre șoarecii infectați cu această tulpină. Când șoarecii au fost expuși doar la Omicron, aceștia au prezentat simptome ușoare. (YahooNews)

7. Fondatorii BioNTech au declarat că se așteaptă ca un vaccin împotriva cancerului să fie disponibil „înainte de 2030”. Vaccinul ar reprograma tehnologia ARNm, folosită în vaccinul COVID-19, pentru a recunoaște și ataca celulele canceroase. (Link)

8. Premierul britanic Liz Truss a declarat că îi pare rău pentru „greșelile” sale și a dat asigurări că dorește să rămână în funcție în „interesul național”, într-un interviu acordat BBC, difuzat luni seară. Noul ministru britanic al Finanţelor Jeremy Hunt a anunţat anularea „aproape tuturor măsurilor fiscale” anunţate în urmă cu trei săptămâni de către predecesorul său, Kwasi Kwarteng, care au aruncat pieţele britanice în haos. (Hotnews)

9. Șeful rețelei de distribuție a energiei electrice i-a avertizat pe britanici să fie pregătiți pentru întreruperea alimentării, în zilele “foarte, foarte geroase” din ianuarie și februarie. Întreruperile, care pot avea loc în timpul săptămânii, între 16 și 19, vor apărea dacă importurile de gaz natural, necesare pentru ca generatoarele să poată compensa creșterea cererii, nu vor fi suficiente. (FT)

10. Traficul aerian din SUA a revenit la nivelul de dinainte de pandemie. Administrația americană pentru securitatea transporturilor (TSA) a controlat duminică 2,49 milioane de pasageri, cel mai mare număr zilnic din februarie 2020. (G4Media)

Fotografia dimineții surprinde momentul în care un avion militar rus Su-34 se prăbușește în apropierea unei clădiri rezidenţiale din oraşul Iesk:

Ți-ar mai putea plăcea
Săptămâna trecută, 5,2 milioane de persoane, un record, au fost diagnosticate cu Covid-19, la nivel global – Cronica dimineții
Cronica dimineții – ALDE se aliază cu partidul lui Macron după alegerile europarlamentare

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău