Numărul nașterilor după primele 6 luni e scădere cu 30% față de acum 10 ani – Cronica serii

1. În urmă cu 10 ani, în primele 6 luni se nășteau în România circa 100.000 de copii. Azi, numărul lor trece firav peste 70.000. Anual, avem 700 de copii născuți de copii (minori) și un număr foarte mare de copii aduși pe lume în străinătate. (Hotnews)

2. Angajații care lucrează în sediul Ministerului Finanțelor au declanșat un protest spontan, ieșind pe holurile clădirii pentru a reclama prevederile ordonanței pregătite de Guvern pentru reducerea cheltuielilor în administrație. Au ieșit în stradă și angajații unor birouri ANAF. (Profit.ro)

3. Ambasada SUA la București a anunțat că vineri va avea loc la Galați o ”întâlnire crucială” pentru a găsi soluții la criza cerealelor din Ucraina. La întâlnire vor participa reprezentanți din România, Ucraina, Republica Moldova, Comisia Europeană şi Statele Unite. (G4Media)

4. Iași și Cluj sunt considerate cele mai ieftine orașe din Europa pentru vacanțe de lux. O noapte la un hotel de cinci stele din aceste orașe costă, în medie, 85,11 euro de persoană. (Profit.ro)

5. Partidele de dreapta şi eurosceptice vor creşte la următoarele alegeri europene în detrimentul partidelor de centru, arată o analiză asupra sondajelor existente realizată de divizia de cercetare şi analiză a publicaţiei POLITICO. Alegerile europarlamentare sunt prevăzute pentru 6-9 iunie 2024. (News.ro)

Din Cronica de Turism: Cabana Caraiman de la intrarea pe Valea Jepilor din Munții Bucegi a fost redeschisă pentru turiști la începutul lunii august. Cabana va fi deschisă până în 1 octombrie, posibil chiar până în 1 noiembrie, dacă vor exista turiști, iar cei care doresc să rămână peste noapte trebuie să anunțe proprietarul în prealabil. Cabana a fost redeschisă de violonistul Alexandru Tomescu, care a cumpărat-o de la un britanic care o folosea pe post de casă de vacanță. (Brasovnet)

6. Vaslui este județul în care au avut loc cele mai multe omucideri in perioada 2011-2020. Media este mai mare de 4 la suta de mii de locuitori. Prin comparație, în București considerat cel mai sigur din acest punct de vedere, rata omuciderilor, în același interval de referință, a fost mai mică de 1 la suta de mii de locuitori. (Digi24)

7. Inflația din SUA a fost 3,2% în iulie, în ritm anual. În iunie inflația a fost 3%. (WSJ)

8. Administraţia oraşului Kupiansk, din nord-estul Ucrainei, le-a recomandat locuitorilor să evacueze oraşul, eliberat în septembrie, în urma unei înaintări a armatei ruse. (News.ro)

9. O breșă de securitate a Comisiei Electorale din Marea Britanie a expus datele a 40 de milioane de votanți. Atacul a fost descoperit în octombrie 2022, însă, a fost făcut public abia acum. Reprezentanții Comisiei spun că nu știu cu siguranță ce informații au fost accesate. (The Guardian)

10. Statele Unite pregătesc un ordin prin care vor fi limitate investițiile americane în China. Vizând cipurile, AI-ul și quantum computing-ul, ordinul va interzice direct anumite investiții, în vreme ce altele vor necesita informarea guvernului. (WSJ)

Ți-ar mai putea plăcea
Guvernul Cîțu a fost demis. Moțiunea de cenzură a trecut cu un scor istoric – Cronica serii
Ciolacu: România va ataca Austria la Curtea de Justiție a UE din cauza veto-ului pe Schengen – Cronica serii

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău