Ministrul Educaţiei: O decizie privind deschiderea unităţilor de învăţământ va fi luată la finalul lunii ianuarie – Cronica serii

1. Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat, luni, că o decizie privind deschiderea unităţilor de învăţământ va fi luată la finalul lunii ianuarie, urmând să se ţină cont de evoluţia epidemiologică, de evoluţia campaniei de vaccinare, dar şi de ce au decis alte state aflate în situaţia României. (News.ro)

2. Indicele de referință pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC) vine cu o reducere importantă în primul trimestru din 2021 și urmează să scadă și din trimestrul al doilea. Pentru prima dată în ultimul an, IRCC scade mai rapid decât ROBOR. Noua valoare a IRCC, valabilă în perioada ianuarie-martie 2021, este de 1,88%, în scădere de la 2,17% în trimestrul 4 din 2020. Scăderea de 0,29 puncte procentuale se aplică pentru creditele acordate populației după mai 2019, dată la care a înlocuit referința ROBOR în contracte. (Profit.ro)

3. Autoritatea Națională de Reglementare în Energie (ANRE) extinde până la 31 martie 2021 perioada în care consumatorii casnici pot încheia contracte de furnizare a energiei pe piața concurențială. Conform legii, consumatorii de electricitate aveau opțiunea de a alege doar până la finele lunii ianuarie un furnizor concurențial, pentru a nu plăti mai mult. (Profit.ro)

Una din Cronica de Mediu: Speranțe și vise pentru 2021 de la copii din întreaga lume. „Ceea ce vreau să se întâmple în noul an este că vreau ca oamenii să înceapă să fie responsabili și să nu aibă coronavirus. Vreau ca oamenii să nu mai polueze. Vreau ca oamenii să poarte mai multe măști. Vreau ca oamenii să fie buni cu animalele”. – Jedi, 8 ani, Ohio. “Rezoluția mea pentru noul an este ca leneșii (notă: animalul) să preia lumea și oamenii să folosească mai puțin plastic.” – Sloan, 7 ani, Wisconsin (vpr.org)

4. Achizițiile de autoturisme noi au crescut în luna decembrie cu 16%, la 15.974 de unități, ceea ce ridică volumul total de autoturisme înmatriculate în 2020 la 126.351 unități. În acest fel, scăderea pieței s-a diminuat, la 21,7%, față de peste 25% cât ajunsese la finele lunii noiembrie. Luna decembrie este singura din 2020 cu un volum care depășește 15.000 de autoturisme înmatriculate și se apropie de pragul de 16.000 de unități. (Profit.ro)

5. Direcţia Naţională Anticorupţie a solicitat încuviinţarea urmăririi penale a lui Costel Alexe, fost ministru şi fost deputat, pentru luare de miță şi instigare la delapidare. Alexe, fost ministrul al Mediului în guvernul Orban, este acuzat că ar fi cerut de la managerul unui combinat siderurgic 22 de tone de produse din tablă, pentru alocarea cu titlu gratuit către fabrica respectivă a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră şi monitorizarea măsurilor luate pentru închiderea unui depozit de deşeuri neconforme (News.ro). Reacția lui Costel Alexe o puteți citi aici.

6. Ministerul Finanțelor a împrumutat 1 miliard de lei la prima licitație din 2021, peste suma propusă, pe o cerere ridicată din partea investitorilor, și la randamente în scădere. Emisiunea are scadența în noiembrie 2024 și a atras oferte de 1,25 miliarde de lei față de un prospect de 700 de milioane de lei. Randamentul mediu la adjudecare a fost de 2,6%, în scădere cu 3 puncte de bază față de precedenta licitație la același termen ținută în decembrie 2020. (Profit.ro)

7. Rezervele valutare la Banca Naţională a României (BNR) se situau la nivelul de 37.379 milioane euro, în creştere cu 12% faţă de 33,393 miliarde euro la 30 noiembrie 2020, arată datele băncii centrale. (News.ro)

8. Un judecător britanic a respins azi cererea Statelor Unite pentru extrădarea lui Julian Assange. Acesta este acuzat de autorităților americane de încălcarea Legii privind Spionajul datorită publicării unor documente secrete în 2010 și 2011. (WSJ)

Una din Cronica de Tehnologie: $407.6 milioane s-au cheltuit în întreaga lume pe aplicații de Crăciun, mai mult cu 34.5% YoY. Jocurile au atras $295.6 milioane, cu +27% YoY, lider fiind Honor of Kings. $54.6 milioane au fost cheltuiți doar în Europa, creșterea anuală pe continent fiind de 29%. (Sensor Tower)

9. Salariații Google au anunțat luni crearea unui sindicat, o decizie care coincide cu multiplicarea divergențelor față de conducerea companiei și cu o perioadă de nemulțumire în creștere față de giganții din Silicon Valley. (Hotnews)

10. Vânzările de ebook-uri au crescut cu 16% anul trecut în SUA. În același timp, veniturile generate de audiobook-uri au crescut YoY cu peste 17%. Ambele tipuri de conținut digital au crescut mai mult decât print-ul, care a înregistrat un +8% în 2020. (NYTimes)

Fotografia serii – La Bagdad a avut loc o ceremonie la aniversarea a unui an de la uciderea generalului iranian Qassem Suleimani, în apropierea aeroportului din capitala irakiană. Anadolu Agency/Getty Images:

Ți-ar mai putea plăcea
Austria continuă să refuze accesul României în Schengen – Cronica serii
UNICEF: Mai mult de unu din cinci copii trăiește în sărăcie în 40 dintre cele mai bogate țări din lume – Cronica serii