O anchetă ProPublica sugerează că virusul care a generat pandemia Covid-19 ar fi scăpat dintr-un laborator din Wuhan – Cronica dimineții

1. Ministrul Muncii, Marius Budăi, a respins ideea creşterii vârstei de pensionare în România, considerând că, înainte de a creşte această vârstă, e nevoie să crească speranţa de viaţă sănătoasă a populaţiei. El se exprimă în favoarea cumulului pensiei cu salariul inclusiv la stat, dar doar în cazul acelor salariaţi care s-au pensionat la vârsta standard de pensionare. (G4Media)

2. Liderul PSD Marcel Ciolacu a susținut, din nou, renunțarea la cota unică şi impozitarea progresivă, cerând însă, “înainte de toate”, digitalizarea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF). (News.ro)

3. Numărul de mașini înmatriculate în București și Ilfov a crescut cu peste 560.000 în ultimii 10 ani, apropiindu-se de 1,8 milioane, potrivit datelor comunicate de Prefectura București și Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculare Vehicule. Strict pe București, creșterea a fost de aproape 30%. În Ilfov, creșterea este de aproape trei ori mare mare. (Hotnews)

4. Rusia a anunţat că îşi suspendă participarea la Acordurile de la Istanbul, care asigură o continuare a exporturilor de cereale ucrainene, vitale în aprovizionarea alimentară a ţărilor sărace, în urma unui atac cu drone care a vizat sâmbătă nave ruseşti în Crimeea, pe care Moscova le impută Ucrainei şi Regatului Unit. (News.ro)

Din Cronica Spațială: Telescopul spațial James Webb a realizat o imagine care surprinde coliziunea a două galaxii, eveniment astronomic care are ca rezultat formarea unor stele. Este pentru prima oară când formarea noilor stele a putut fi observată, întrucât celelalte telescoape folosite până acum nu puteau “vedea” acest fenomen din cauza prafului cosmic care înconjoară galaxiile. (Space)

5. Ministerul britanic al Apărării a denunţat sâmbătă ”informaţii false” ale Moscovei, după ce Ministerul rus al Apărării a acuzat Regatul Unit de implicare în exploziile de la 26 septembrie care au avariat gazoductele Nord Stream 1 şi 2 la Marea Baltică şi într-un atac masiv cu drone în Crimeea, care a avariat o navă. (Hotnews)

6. Guvernului britanic i-a fost cerută o investigație urgentă în urma unor rapoarte care susțin că telefonul fostului premier Liz Truss a fost spart de hackerii ruși. Incidentul a fost descoperită în vară, când doamna Truss era ministru de Externe și candidată la conducerea partidului Conservator. Informații confidențiale despre discuțiile doamnei Truss în legătură cu războiul din Ucraina ar fi ajuns în posesia hackerilor. (Bloomberg)

7. O anchetă ProPublica sugerează că virusul care a generat pandemia Covid-19 ar fi scăpat dintr-un laborator din Wuhan, China, iar autoritățile chineze au încercat să ascundă acest lucru. (Link)

8. Aproape 31.000 de companii din Europa au proprietari ruși, arată un raport publicat recent de Comisia Europeană. Aceste companii sunt active în special în sectoarele: imobiliar, construcții, hoteluri, finanțe și energie, se precizează în raportul Executivului comunitar. Raportul evaluează riscul spălării banilor și al finanțării terorismului în Uniunea Europeană, cu un capitol special dedicat consecințelor invaziei rusești din Ucraina. (Profit.ro)

Din Cronica Sportivă: Naţionala de handbal feminin a României a fost învinsă sâmbătă, la Tatabanya, de reprezentativa Ungariei, scor 33-28 (15-17), în primul meci amical din două programate înaintea debutului la Campionatul European de luna viitoare. News.ro

9. Un regim alimentar ce ar include o perioadă de 16 ore în care persoana respectivă nu mănâncă nimic poate oferi beneficii semnificative sănătăţii, este concluzia la care a ajuns o echipă de cercetători din China. (Digi24)

Fotografia dimineții – Fostul lider PNL Ludovic Orban a postat o fotografie în care apare alături de președintele USR Cătălin Drulă și președintele PMP Eugen Tomac, susținând că “Există opoziție. Există alternativă.”

Ți-ar mai putea plăcea
Ministrul Mediului: Cel mai probabil nu vom avea o taxă auto anul acesta – Cronica dimineții
Cronica dimineții – Netanyahu favorit să formeze guvernul după alegerile din Israel

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău