O luna de la începutul invaziei ruse din Ucraina – Cronica dimineții

1. Produsul Intern Brut pe cap de locuitor exprimat în paritatea puterii de cumpărare standard (PPS) al Poloniei, Ungariei, Portugaliei, României și Letoniei s-a situat cu mai puțin de 30% sub media Uniunii Europene în anul 2021, arată datele preliminare publicate miercuri de Eurostat. În ceea ce privește PIB-ul per capita în 2021 (valoarea Produsului Intern Brut pe cap de locuitor exprimat în paritatea puterii de cumpărare standard – PPS), România s-a situat la 73% din media Uniunii Europene, aproape de Portugalia care a fost la 74% din media UE, Ungaria, 76%, și Polonia, 77%. PIB-ul per capita în România a fost mai mare decât în Letonia, 71% din media din UE, Croația – 70%, Slovacia – 68% , Grecia – 65% și Bulgaria – 55%. (Profit.ro)

2. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, care s-a adresat lumii în fiecare noapte de la începutul războiului, a făcut un apel către întreaga planetă să protesteze joi, când se împlineşte o lună de la startul invaziei. “Războiul Rusiei nu este doar războiul împotriva Ucrainei. Are un înţeles mult mai larg”, a spus Zelenski, care s-a adresat pentru prima dată lumii în engleză. “Rusia a început războiul împotriva libertăţii. Acesta este doar începutul pentru Rusia”. (News.ro)

3. Guvernul SUA a declarat oficial că membri ai forțelor armate ruse au comis crime de război în Ucraina, a declarat secretarul de stat Antony Blinken. (TheGuardian)

Promo: Cum arată Costumul care nu se șifonează și nu se pătează? Realizarea lui este posibilă datorită fibrelor inovative, tehnologiei de ultimă generație și aptitudinilor unor croitori cu peste 30 de ani de experiență în domeniu. Link

4. O întrerupere imediată a importurilor energetice din Rusia ar declanșa o recesiune economică în Germania, dar și în Europa, a declarat cancelarul german Olaf Scholz. (Digi24)

5. Preşedintele american, Joe Biden, care a ajuns în Europa pentru a participa la summit-uri legate de criza din Ucraina, a declarat că ”aşteaptă cu nerăbdare” să continue discuţiile cu partenerii şi aliaţii, în timp ce se iau în continuare măsuri pentru a contracara ”războiul lui Putin din Ucraina”. (News.ro)

6. La o luna de la invadarea Ucrainei, NATO estimează că până la 40000 de soldați ruși au fost uciși, răniți, capturați sau dispăruți. Un oficial al Alianței estimează numărul soldaților decedați între 7000 și 15000. (WSJ)

Din Cronica de Turism: Contrar situației din cele mai multe țări europene, Grecia a decis să prelungească actualele restricții de intrare în țară cel puțin până în 4 aprilie. Astfel, cetățenii din Uniunea Europeană trebuie să prezinte certificatul digital care să ateste vaccinarea, recuperarea după boală sau testarea. (Schengen Visa Info)

7. Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a confirmat joi că instituţiile medicale ucrainene au fost atacate de 64 de ori de la debutul invaziei ruse în urmă cu un o lună. (Hotnews)

8. Germania ar putea să își suspende planurile privind închiderea termocentralelor pe cărbune, în cadrul unui pachet de măsuri destinat reducerii dependenței de importurile de energie din Rusia și diminuării poverii costurilor mari la energie. (Profit.ro)

Din Cronica Sportivă: Irina Begu, locul 70 WTA, s-a calificat, miercuri, în turul doi al turneului de categorie WTA 1.000 Miami Open, fază în care o va întâlni pe favorita principală, Arina Sabalenka, locul 5 WTA. Begu a învins-o în runda inaugurală pe americanca Hailey Baptiste, 20 de ani şi locul 122 WTA, beneficiară a unui wild card, scor 6-7 (6), 6-1, 6-1. News.ro

9. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski i-ar fi cerut preşedintelui american Joe Biden, la începutul lunii, să nu îl sancţioneze pe oligarhul rus Roman Abramovici, deoarece miliardarul rus ar putea fi un mediator în negocierile de pace cu Moscova. (WSJ)

10. Publicația Time publică un articol elogios la adresa premierului Nicolae Ciucă, cu o zi înainte de summit-ul NATO de la Bruxelles unde urmează să participe și șeful guvernului de la București. Articolul începe prin a aminti cine a fost Vlad Țepeș, apoi publică opinia lui Nicolae Ciucă despre fostul domnitor. (G4Media)

Fotografia dimineții – Portretul lui Isus în molozul unei clădiri rezidențiale distruse în Kiev. Ceng Shou Yi/NurPhoto/Rex/Shutterstock:

Ți-ar mai putea plăcea
Din 4 mai va începe vaccinarea în cabinetele medicilor de familie – Cronica dimineții
Macron: Este vital ca Rusia să nu fie umilită – Cronica dimineții
Un comentariu

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău