Augustin Zegrean: Desfășurarea alegerilor parlamentare pe 6 decembrie depinde de președintele Iohannis – Cronica dimineții

1. Fostul presedinte al Curtii Constitutionale Augustin Zegrean a declarat ca alegerile parlamentare se vor desfasura pe 6 decembrie doar daca presedintele Klaus Iohannis trimite la reexaminare legea adoptata de Parlament, ca urmare a incetarii mandatului senatorilor si deputatilor alesi in anul 2016, si daca Parlamentul nu adopta un nou act normativ pana la data scrutinului. (Ziare)

2. Liderul PSD, Marcel Ciolacu, susţine că, preşedintele Klaus Iohannis şi Guvernul Orban ”au scăpat pandemia de sub control, ”, iar la 4.000 de cazuri pe zi ”sunt excluse alegerile parlamentare”. (News.ro)

3. Italia a raportat un număr record de noi cazuri la nivelul unei zile, 7332, depășind recordul înregistrat în martie, 6557. Comparativ cu martie, numărul testelor efectuate zilnic a crescut de aproape 10 ori, 152.196, vs 15.752. (Link)

4. Preşedintele francez Emmanuel Macron a anunţat miercuri că vor fi impuse măsuri de interdicţie a circulaţiei pe timp de noapte în Paris şi alte oraşe mari, pentru a reduce răspândirea epidemiei de Covid-19. Măsurile vor intra în vigoare sâmbătă şi vor fi aplicate zilnic între 9:00 p.m. (19:00 GMT) şi până la ora 6:00 a.m. a dimineţii următoare. Interdicţiile vor rămâne în vigoare timp de patru săptămâni, a mai spus preşedintele. (News.ro)

Una din Cronica de Business: Piața de mașini electrificate din România a crescut cu aproape 60%, în pofida scăderii de peste 30% a pieței auto în acest an. (Profit.ro)

5. Reprezentanţii Jandarmeriei au explicat că prin modul cum a fost gestionată situaţia de către forţele de ordine s-a evitat o escaladare a violenţei la manifestările religioase de la Iaşi. De asemenea, miercuri seară, pelerinilor din afara localităţii li s-a interzis din nou să ajungă la raclă, după ce restricțiile au fost ridicate pe parcursul zilei. (Hotnews)

6. Grupul rus Yandex va retrage din România, după doar aproximativ un an, aplicația de ride-sharing Yango, decizie argumenată prin faptul că legislația internă este mult prea rigidă. (Profit.ro)

7. Președintele chinez Xi Jinping le-a cerut militarilor să-și „concentreze toată mintea și energia pentru pregătirea războiului”. Declarația a fost făcută în timpul unei vizite la o bază militară din provincia sudică Guangdong, potrivit agenției de știri de stat Xinhua. (Link)

8. Vânzările de arme din Turcia către Azerbaijan au crescut de șase ori anul acesta. Doar luna trecută, înainte de începerea conflictului din Nagorno-Karabakh, Turcia i-a vândut aliatului său drone și alte echipamente militare în valoare de $77 milioane. (Reuters)

9. Joe Biden a anunțat că a strâns în septembrie, din donații, $383 de milioane, depășind recordul înregistrat în august, $364,5 milioane. Alegerile prezidențiale din SUA au loc pe 3 noiembrie. (Axios)

10. O companie americană a prezentat un delfin robot al cărui preț este între $3 și $5 milioane. Robotul ar putea înlocui delfinii în parcurile marine de distracție, în condițiile în care din ce în ce mai multe țări interzic păstrarea delfinilor în captivitate. (Reuters)

Fotografia dimineții – A început testarea în masă a 9 milioane de locuitori dintr-un oraș chinez:

Ți-ar mai putea plăcea
Cronica dimineții – În iunie s-ar putea anunța intrarea României în spațiul Schengen, cu aeroporturile
Cronica diminetii – Tariceanu: Voi susţine necondiţionat o decizie a coaliţiei de a demara procedura de suspendare a preşedintelui

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău