O mamă care s-a infectat în martie a născut acum un copil cu anticorpi – Cronica Știrilor Pozitive

1. O femeie din Singapore, care s-a infectat cu noul coronavirus în martie, când era deja însărcinată, a născut acum un bebeluș cu anticorpi contra virusului. Bebelușul s-a născut luna aceasta fără a fi bolnav de Covid-19, dar cu anticorpi. (Hotnews)

2. Populația a împrumutat Guvernul cu peste jumătate de miliard de euro. Obligațiunile guvernamentale pentru populație în programul Fidelis au acumulat în sistemul pieței peste 13.600 de ordine. Peste jumătate de subscrieri au fost pentru titlurile denominate în euro, iar volumul agregat al participării, echivalent a 554,78 milioane euro, depășește nivelul mediu al unei tranșe de la Fondul Monetar Internațional de la sfârșitul anilor ’90, când România avea încă dificultăți de a ieși să obțină finanțare din piețele private. (Profit.ro)

3. Coronavirusul care cauzează COVID-19 suferă mutații pe măsură ce se răspândește în întreaga lume în cadrul pandemiei, însă niciuna dintre aceste modificări documentate până în prezent nu pare să îi confere capacitatea de a se propaga mai rapid, conform constatărilor unei cercetări efectuate în Marea Britanie. (Ziare)

4. Premierul Ludovic Orban cataloghează drept „o minciună gogonată” afirmaţiile celor care spun că va urma o carantină dură după alegerile parlamentare şi afirmă că România „nu îşi permite un lockdown” din punct de vedere economic. „Economia României nu-şi poate permite un astfel de lockdown, noi trebuie să menţinem un echilibru. Oamenii au nevoie de locuri de muncă, trebuie să fie activi trebuie să-şi desfăşare viaţa profesională în condiţii cât mai aproape de normalitate”. (News.ro)

5. Guvernul estimează în prezent că 70% din cetățenii României ar putea fi implicați în apropiata campanie de vaccinare împotriva Covid-19. Conform strategiei adoptate, grupurile prioritare pentru vaccinare vor fi personalul din domeniul sănătății, personalul din centrele rezidențiale și medico-sociale, populația cu risc ridicat de evoluție severă în caz de infecție cu Sars-Cov2 și personalul din alte domenii cheie. (Profit.ro)

6. Guvernul a pregătit ordonanța de urgență pentru acordarea unui ajutor nerambursabil destinat firmelor din sectorul turistic și HoReCa, în vederea acoperirii parțiale, în cuantum de 20%, a pierderii din cifra de afaceri suferită în anul 2020, comparativ cu anul 2019. Durata schemei de ajutor de stat este de la data adoptării până la 30 iunie 2021. (Profit.ro)

7. Restaurantele, pensiunile și alte firme din domeniul HoReCa vor putea obține, din anul 2021, noi ajutoare de stat pentru a compensa o parte din pierderile suferite ca urmare a pandemiei coronavirus COVID-19 în anul 2020, printr-o schemă în valoare totală de 500 de milioane de euro, a anunțat ministrul Economiei. (StartupCafe)

8. Numărul infecțiilor cauzate de noul coronavirus a scăzut în Anglia, cu 30%, după impunerea măsurilor de izolare, de la 130 de persoane infectate la 10.000 de locuitori, la 96. (Reuters)

9. Marea Britanie va aproba săptămâna viitoare vaccinul pentru Covid-19 dezvoltat de Pfizer şi BioNTech, iar livrările vor începe în câteva ore de la autorizarea acestuia, a relatat sâmbătă publicaţia Financial Times. (News.ro)

10. Guvernul din Cehia va permite de joi redeschiderea restaurantelor şi a magazinelor neesenţiale, în contextul în care actualul val al pandemiei de coronavirus scade, a anunţat duminică ministrul Sănătăţii. (Hotnews)

11. Compania aeriană United Airlines a început operarea de chartere pentru transportul dozelor de vaccin anti Covid-19 dezvoltat de Pfizer. Operațiunea vizează o distribuție rapidă a vaccinului în cazul în care acesta va primi aprobările necesare. Pfizer produce vaccinul în SUA și Belgia. (WSJ)

12. Comuna Dumbrăvița din vecinătatea Timișoarei ar putea deveni prima din țară care să testeze întreaga populație a localității pentru coronavirus. (G4Media)

13. Secretarul general al Guvernului a afirmat că, dacă se respectă măsurile de protecţie sanitară, slujbele de Crăciun se vor putea desfăşura atât în interiorul, cât şi în afara bisericilor. (News.ro)

14. Preşedintele ales Joe Biden a numit duminică membri importanţi din cercul de consilieri şi ai echipei sale de campanie în posturile de comunicare de la Casa Albă, o echipă care va fi exclusiv feminină. (Hotnews)

15. Cincisprezece oferte au fost depuse pentru proiectarea și execuția Autostrăzii Sibiu – Pitești, Secțiunea 3: Cornetu – Tigveni, contract în valoare de 5,3 miliarde de lei fără TVA, din fonduri europene nerambursabile. Durata contractului este de 14 luni pentru perioada de proiectare și 59 luni pentru perioada de execuție. (News.ro)

16. Ministrul Finanțelor a anunțat că va tăia un procent semnificativ din subvențiile pe care le primesc partidele politice de la stat, începând cu anul 2021. Cîțu spune că și-a asumat și în 2020 o tăiere de 30% din banii partidelor, deși acest an a fost electoral și că va continua să facă economii folosind banii partidelor. (G4Media)

17. Vanzările de Black Friday, în SUA, au crescut cu aproape 22% anul acesta, comparativ cu anul trecut, până la $9 miliarde, conform rapoartelor furnizate de Adobe. Cyber Monday, care are loc maine, ar putea deveni ziua cu cele mai mari vânzări online din toate timpurile. (CNBC)

18. Vânzările de maşini electrice vor creşte anual cu 30% în următorul deceniu, iar una din trei maşini nou vândute în 2030 va fi electrică, arată un raport Deloitte. Numărul total de maşini electrice vândute anual în întreaga lume va creşte de la 2,5 milioane în 2020, la 11,2 milioane în 2025 şi la 31,1 milioane în 2030. (News.ro)

19. Cercetătorii au antrenat pentru prima oară un AI cu ceea ce numesc “vorbirea tăcută”. Aceștia au folosit senzori montați pe față și gât, care monitorizează activitatea musculară, ajutând AI-ul să recunoască astfel fraze compuse în gând, fără emiterea sunetelor. Printre aplicațiile posibile se numără dezvoltarea de device-uri cu SSI (Silent Speech interface), care să poată fi folosite de cei ce nu pot vorbi. (VentureBeat)

20. SpaceX a folosit același booster la propulsarea rachetelor Falcon pentru a șaptea oară, ceea ce reprezintă un nou record și un semn foarte bun în ceea privește gradul de refolosire al acestora. Recordul a fost bătut cu ocazia celei de-a 16-a lansări din cadrul proiectului Starlink, ajungându-se la aproape 1.000 de sateliți propulsați pe orbită. (TechCrunch)

21. IBM dezvoltă un AI care poate ajuta la îmbunătățirea sănătății nou-născuților în țările aflate în curs de dezvoltare, coroborând anumite aspecte personale, precum timpul dintre nașteri, cu rezultatul acestora. Același proiect, finanțat de Bill and Melinda Gates Foundation, ar putea prezice apariția diabetului de tip 1 cu până la un an înainte și estima evoluția acestuia. (VentureBeat)

22. Cel mai mar parc solar din Statele Unite, cu o capacitate de 1.310 megawați, va fi construită în Texas de Invenergy. Aceasta va furniza energie pentru trei municipalități și cinci companii, printre care AT&T și Google. Investiția va costa $1,6 miliarde și va crea în jur de 600 de locuri de muncă pe cei trei ani cât va dura construcția. (Electrek)

23. Toate cele 26 de filme din seria James Bond vor fi disponibile de marți, 1 decembrie, pe platforma HBO Go. De la “Dr. No” (1962) până la “Spectre” (2015), fanii celebrului agent 007 vor avea ocazia să-i vadă la lucru pe cei 7 actori care l-au interpretat pe Bond de-a lungul deceniilor: Sean Connery, David Niven, George Lazenby, Roger Moore, Timothy Dalton, Pierce Brosnan și Daniel Craig. Festinul cu filme Bond are loc cu câteva luni înainte de lansarea celei mai recente producții din serie, “No Time to Die”, care va avea premiera în 2 aprilie 2021.

24. O româncă din Franța, Magda Mihăilă, l-a făcut să râdă în hohote pe Jerry Seinfeld cu interpretarea unui pasaj umoristic chiar din cartea lansată recent de celebrul actor. Tânăra s-a înregistrat și a trimis videoclipul la una dintre cele mai populare emisiuni de televiziune din Statele Unite, The Tonight Show, care îl avea invitat pe Jerry Seinfeld. Moderatorul ceruse oamenilor să trimită o filmare cu ei interpretând o glumă din cartea lui Jerry Seinfeld. (Link)

25. Naționala masculină de fotbal a României a urcat șapte locuri în clasamentul FIFA, ajungând pe locul 37 din lume, respectiv pe locul 20 în rândul reprezentativelor de fotbal din Europa. Pe primele trei locuri ale ierarhiei se află Belgia, Franța și Brazilia. (Link)

Fotografia dimineții – Soarele răsărind deasupra ceții în Frankfurt. Michael Probst / AP:

Ți-ar mai putea plăcea
Mai multe țări europene nu au anunțat ieri nici un deces cauzat de Covid-19 – Cronica Știrilor Pozitive
Noua Zeelandă a depășit 100 de zile fără a înregistra vreun caz nou, local, de infectare cu noul coronavirus – Cronica Știrilor Pozitive

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău