O „oscilație” în orbita lunii va provoca inundații record începând din 2030 – Cronica de Mediu

1. Politico: schimbările climatice vor accentua diviziunile în Europa. Sudul continentului va fi afectat mai puternic decât nordul, ceea ce va conduce la o amplificare a diviziunilor existente între state, cu implicații profunde pentru marele proiect politic al continentului. Nordul Europei se va lupta cu inundații și incendii, determinate de încălzirea temperaturii medii globale cu până la 1,5 sau chiar 2 grade Celsius față de perioada pre-industrială. În același timp, sudul Europei va fi lovit de secetă, căldură urbană și declin agricol, fapt care va reprezenta una din cele mai mari defecțiuni politice a Uniunii Europene, potrivit unei analize Politico Europe. (politico.eu)

2. Nivelul de CO2 din atmosferă a atins cea mai ridicată valoare de când se fac măsurători. Mai este, de obicei, luna în care este consemnată în fiecare an cea mai mare concentrație de dioxid de carbon. Anul trecut, în mai 2020, nivelul înregistrat a fost de 417 ppm. (în mai 2021 a fost depășit pragul de 419 ppm). Acest nivel „este comparabil” cu ceea ce era în urmă cu „între 4,1 și 4,5 milioane de ani în urmă, când CO2 era aproape sau peste 400 ppm”, a precizat NOAA într-un comunicat. La acea vreme, nivelul mării era cu aproximativ 20 de metri mai ridicat, iar păduri mari ocupau regiuni din Arctica, potrivit studiilor. (rfi.ro)

3. UE a prezentat un pachet legislativ pentru combaterea schimbărilor climatice, cu scopul de a deveni neutră din punct de vedere al emisiilor de carbon până în 2050. Planul denumit “Fit for 55” prevede impozitarea combustibilului pentru avioane și interzicerea efectivă a vânzărilor de mașini pe benzină și motorină în termen de 20 de ani. Principalele măsuri:

Limite mai stricte pentru emisiile de CO2 produse de mașini și interzicerea efectivă a vânzărilor de autoturisme noi pe benzină și motorină până în 2035.

O taxă pe combustibilul folosit în aviație și o scutire de taxe de 10 ani pentru alternativele cu emisii reduse de carbon.

Un așa-numit ”tarif de frontieră pentru carbon”, prin care li se va impune producătorilor din afara UE să plătească mai mult pentru importul de materiale precum oțelul și betonul.

Obiective mai ambițioase pentru extinderea energiei regenerabile în rândul Blocului comunitar.

Determinarea țărilor membre de a renova cât mai rapid clădirile care nu sunt considerate eficiente din punct de vedere energetic.

Măsurile vor crește probabil facturile pentru încălzirea caselor și costul zborurilor în UE, însă asistența financiară va fi disponibilă pentru ca oamenii să instaleze izolație și să facă alte modificări pe termen lung în casele lor. (biziday.ro)

4. Marea Britanie va interzice vânzarea vehiculelor comerciale, pe benzină și motorină, din 2040. Guvernul va interzice vânzarea camioanelor diesel mai mici din 2035 și a celor mai mari (o greutate mai mare de 26 de tone) din 2040. (Reuters)

5. Ministrul Mediului: Guvernul va aproba, în curând, actul normativ privind reducerea impactului anumitor produse din plastic asupra mediului. Vorbimdespre ambalajele acceptate de normele europene, creșterea costului pentru anumite ambalaje, cerințe de marcare, răspunderea extinsă a producătorilor, fluxul materialelor din ambalaje, calitatea acestora, precum și costurile pe care le implică sortarea/reciclarea acestora, măsuri de sensibilizare a populației, regândirea contractelor de salubritate, competențele de control ale autorităților. (g4media.ro)

6. O „oscilație” în orbita lunii va provoca inundații record începând din 2030.Inundațiile de maree înaltă, poreclite și „inundații-pacoste” în Statele Unite, au loc în zonele de coastă când mareea se ridică la în jur de 0,6 metri peste media zilnică și începe să inunde sistemele de canalizare și străzile. Statele Unite au înregistrat peste 600 de asemenea inundații în 2019, potrivit Administrației Naționale Oceanice și Atmosferice (NOAA) din această țară. Însă un nou studiu realizat de NASA avertizează acum că aceste inundații de maree înaltă vor deveni mult mai frecvente în SUA din 2030, majoritatea orașelor americane urmând să se confrunte cu de 3-4 ori mai multe zile cu astfel de inundații în fiecare an timp de cel puțin un deceniu. Mai mulți factori vor alimenta aceste inundații prognozate. Pe de-o parte avem creșterea nivelului mărilor și oceanelor. Pe măsură ce încălzirea globală încălzește atmosfera, ghețarii se topesc într-un ritm record ducând la eliberarea unei cantități uriașe de apă în oceane. (science.hotnews.ro)

7. Carbonul (CO2) – un produs nedorit dar pentru care va trebui sa plătim. Net-Zero Asset Owner Alliance (un grup de investiții sub patronajul ONU constituit din 40 de instituții și coordonând un fond de investiții de circa 6.6 Trilioane USD) a emis o poziție care susține necesitatea implementării unui preț global al carbonului.Actualmente numai 20% din carbonul emis global este taxat în vreun fel (fie prin mecanisme ETS sau taxare directă). Absența unei poziții globale pe marginea acestui subiect subminează tranziția către o economie nepoluantă și îngreunează implementarea scopurilor asumate de reducere a traiectoriei încălzirii globale la 1.5C.(infoclima.ro)

8. Record de temperaturi pentru luna iunie în America de Nord. Mai multe orașe din Canada și nord-vestul SUA au înregistrat temperaturi chiar cu 5 grade Celsius peste nivelurile maxime înregistrate anterior. De asemenea, potrivit Copernicus, Serviciul Uniunii Europene privind schimbările climatice, temperatura în luna iunie în America de Nord a fost cu 1,2 grade Celsius mai mare decât media din intervalul 1991 – 2020 și cu peste 2 grade Celsius peste nivelurile preindustriale. (biziday.ro)

9. Siberia în flăcări. Sute de incendii în cea mai rece regiune din lume. Parcul Natural Stâlpii Lenei, un sit al Patrimoniului Mondial, aflat în Siberia, renumit pentru peisajul unic și pentru flora și fauna curată este devastat de incendii. Incendiile de permafrost devastează Yakutia – sau Republica Sakha, cea mai mare și mai rece entitate a Federației Ruse. Sunt peste 300 de incendii separate, care acoperă acum 12.140 de kilometri pătrați. (siberiantimes.com)

10. Germania. Inundații catastrofale în vestul țării. UPDATE la data publicării acestei ediții din Cronica de Mediu: Cel puțin 150 de persoane au murit și alte 1.300 sunt dispărute. Belgia și Olanda sunt și ele afectate de fenomenele meteo extreme. (News.ro)

Ți-ar mai putea plăcea
SUA și China anunță că au ajuns la un acord privind triplarea capacităților de producție de energie verde până în 2030 – Cronica de Mediu
Găurile din gazoductele Nord Stream din Marea Baltică au dus la ceea ce este probabil cea mai mare scurgere de metan – Cronica de Mediu
Un comentariu

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău