O primă versiune de Windows 10X, pentru dispozitivele cu un singur ecran, va fi lansată anul viitor – Cronica de Tehnologie

1. O primă versiune de Windows 10X, pentru dispozitivele cu un singur ecran, va fi lansată anul viitor și va fi urmată un an mai târziu de o versiune pentru device-urile cu două ecrane. Dezvoltarea noului sistem de operare va afecta ritmul update-urilor pentru Windows 10, care va primi o singură actualizare majoră pe an, în loc de doua, ca până acum. (Profit.ro)

2. Adobe l-a luat de la Google pe Marc Levoy, unul dintre creierele din spatele sistemului de “computational photography” folosit de smartphone-urile Pixel. Cu ajutorul lui Levoy, Adobe va dezvolta o aplicație universală pentru camerele foto ale telefoanelor. (The Verge)

3. O primă randare 3D a lui Galaxy Note 20 a fost publicată de unul dintre cei mai cunoscuți “leakeri”, Evan Blass. Din aceasta se poate observa un device similar din multe puncte de vedere, inclusiv cel al sistemului foto de pe spate, cu Galaxy S20. Se pare, însă, că Note 20 va avea unghiuri mai ascuțite decât Galaxy S20. (9to5Google)

4. Ford anunță extinderea parteneriatului cu divizia Intel de tehnologii autonomie, Mobileye. Producătorul auto va folosit tehnologia de vision-sensing a celor de la Mobileye pentru a-și perfecționa funcțiile de navigare asistată – depistarea obstacolelor, a pietonilor, bicicliștilor și mașinilor precum și păstrarea benzii de circulație. (ZDNet)

5. Pentru prima oară în ultimii 6 ani, în Q2, americanii au descărcat mai multe aplicații decât chinezii, din App Store – 2,22 miliarde versus 2,06 miliarde download-uri. Asta s-a întâmplat în contextul în care Statele Unite aplicau izolarea, iar în China se relaxau măsurile restrictive. (TechCrunch)

6. Șapte sisteme VPN din Hong Kong, care pretindeau că nu stochează log-urile, au expus datele utilizatorilor, după ce au lăsat neprotejate 1,2TB de log-uri cu date pe baza cărora utilizatorii pot fi identificați. Log-urile respective stocau date personale și parole în format text. (The Register)

7. FBI a apelat la Sabre, compania americană care deține cele mai multe date despre călătorii (zboruri, închirieri auto, hoteluri etc.) pentru a urmări în timp real suspecții. Aceleași date ar putea fi folosite de administrația americană și pentru urmărirea răspândirii infectărilor cu COVID-19. (Forbes)

8. Deloitte, IBM și alte companii au construit pentru statul american site-uri pe care șomerii trebuiau să se înscrie pentru a beneficia de protecție socială, dar care nu funcționau. Cu toate acestea, aceleași companii au primit contracte pentru repararea site-urilor respective. (The Markup)

9. Livrările de smartphone-uri s-au redus aproape la jumătate în India, în al doilea trimestru al anului, pe fondul pandemiei. 17,3 milioane de smartphone-uri au fost livrate în Q2 2020, de la 33 milioane în același trimestru al anului trecut. Comparativ, livrările de smartphone-uri au scăzut în China, în perioada cu cele mai multe restricții, cu doar 18 procente. (TechCrunch)

10. Pentru prima oară, SpaceX a prins ambele jumătăți ale sistemului de protecție a echipamentelor lansate cu ajutorul rachetelor Falcon 9. Cele două au fost prinse la revenirea pe Pământ cu ajutorul unor nave dotate cu plase speciale. Prinderea ambelor jumătăți înseamnă că sistemul de protecție va putea fi refolosit, reducând astfel cheltuielile lansărilor făcute de SpaceX. (TechCrunch)

Ți-ar mai putea plăcea
Shopify a înregistrat o pierdere de $35,7 milioane în Q3 – Cronica de Tehnologie
Google va activa indexarea mobile-first pentru toate site-urile, din septembrie – Cronica de Tehnologie