O treime din cheltuielile românilor în 2021 au reprezentat taxe, impozite și contribuții sociale – Cronica dimineții

1. Impozitele asupra veniturilor, contribuţiile la bugetele de asigurări sociale, cotizaţii şi alte impozite şi taxe, au deţinut o pondere de 33,2% din cheltuielile totale ale gospodăriilor, în 2021, ridicându-se în medie la suma de 1.620 lei lunar per gospodărie. (G4Media)

2. Casa Albă a anunțat că guvernul SUA şi firma americană NuScale Power LLC vor aloca $14 milioane pentru implementarea în România a unei centrale cu reactoare modulare mici (SMR), prima de acest fel. Investiția va accelera tranziţia către energia curată, va crea mii de locuri de muncă, consolidând securitatea energetică europeană și respectând în acelaşi timp cele mai înalte standarde de siguranţă nucleară, securitate şi neproliferare. (News.ro)

3. Pentru prima oară de la revoluția bolșevică, din 1918, Rusia a ratat plățile pentru două obligațiuni în valută străină, potrivit deținătorilor de obligațiuni. Ziua de duminică a marcat expirarea unei perioade de grație de 30 de zile, când Rusia trebuia să plătească echivalentul a $100 de milioane în dolari și euro. Plata nu a fost făcută, cel mai probabil, deoarece nici o bancă vestică nu a putut opera tranzacția, riscând sancțiuni. (WSJ)

4. Ministerul Afacerilor Externe a reacționat la declarațiile lui Dmitri Medvedev, care a acuzat Bucureștiul că vrea să creeze o „nouă Românie Mare”. MAE spune că reacția lui Medvedev indică „un mare grad de frustrare” și că decizia UE de a acorda statutul de stat candidat Republicii Moldova este „o decizie corectă”. (Digi24)

Din Cronica de Carte: Curtea Veche Publishing a primit cea mai înaltă distincție din industria de comunicare și marketing din România – Grand Effie la cea de XIX-a ediție a Galei Premiilor Effie România, pentru campania „Book-a-Vax” („O carte pentru un vaccin”). Maratonul pro-informare din mai 2021 a reușit să motiveze în doar o săptămână 7.500 de persoane să vină în librării cu adeverința de vaccinare pentru a primi o carte în dar. (Link)

5. Premierul britanic Boris Johnson l-a avertizat, duminică, pe preşedintele francez Emmanuel Macron împotriva tentaţiei unei soluţii negociate ”acum” în Ucraina, cu Vladimir Putin, pe care l-a catalogat drept un ”dictator”, chiar cu riscul de a prelungi ”instabilitatea mondială”, anunţă Guvernul britanic. (Hotnews)

6. Franța se pronunță în favoarea stabilirii unui ”preț maxim al petrolului” la nivelul ”țărilor producătoare”, cu scopul de a contracara scumpiri provocate de Războiul rus din Ucraina, a anunțat președinția franceză, în marja summitului G7 din Bavaria. (Profit.ro)

7. Liderii G7 s-au angajat duminică să strângă $600 de miliarde, sub formă de fonduri private şi publice, în decurs de cinci ani, pentru a finanţa infrastructura necesară în ţările în curs de dezvoltare şi pentru a contracara proiectul chinez “O Centură, un Drum”. (News.ro)

8. Un sondaj CBS News realizat vineri și sâmbăta sugerează că majoritatea americanilor dezabrobă decizia Curții Supreme în ceea ce privește dreptul la avort. 59% dintre respondenți s-au declarat împotriva deciziei, procentul în rândul femeilor fiind de 67%. 83% dintre Democrați nu sunt de acord cu decizia Curții Supreme, în timp ce Republicanii o aprobă în procent de 78%. (Bloomberg)

Din Cronica Sportivă: David Popovici s-a întors duminică seara de la Budapesta, acolo unde a cucerit două medalii de aur, la mondialele de natație. Sportivul de 17 ani a fost premiat de Ministrul Sporturilor, Carol Eduard Novak, care i-a înmânat un cec în valoare de 200.000 de euro, din partea Guvernului. Tânărul campion a vorbit despre emoţiile care l-au încercat în ultimele zile şi a ţinut să mulţumească celor care l-au susţinut. Declarația poate fi citită aici.

9. Șoferii din Marea Britanie care provoacă accidente mortale ar putea primi condamnări pe viață, potrivit unei noi legislații, ce va intra în vigoare săptămâna aceasta. Judecătorii vor putea pronunța condamnări pe viață în cazul șoferilor periculoși care provoacă accidente mortale, precum și în cazul șoferilor neglijenți care ucid în timp ce sunt la volan sub influența alcoolului sau a drogurilor. În prezent, pedeapsa pentru infracțiunile de acest gen este de maxim 14 ani de închisoare. (BBC)

10. Prințul Charles a acceptat de la un fost prim-ministru din Qatar o valiză în care era suma de un milion de euro în numerar a relatat săptămânalul „Sunday Times”. Ziarul precizează că aceasta a fost doar una dintre cele trei donații, în valoare totală de trei milioane de euro, făcute cash de șeicul Hamad bin Jassim al Thani. Potrivit ziarului, una dintre donații a fost înmânată într-o geantă de voiaj, la o întâlnire la Clarence House. Celelalte donații, scrie ziarul, au fost făcute în saci de transport de la magazinul de lux Fortnum and Mason. (Profit.ro)

Fotografia dimineții – Campionul mondial David Popovici, sosit duminică seara în țară, primește cec-ul de 200.000 euro de la ministrul Sportului. Inquam Photos / George Calin:

Ți-ar mai putea plăcea
Rafila: Din aprilie am putea intra în normalitate – Cronica dimineții
Premieră: Tehnologia CRISPR, de modificare a genelor, a fost folosită pe un pacient uman – Cronica dimineții