O treime din PIB-ul global a ajuns să fie generat de țări nedemocratice – Cronica dimineții

1. Conform analizei Bloomberg Economics, o treime din PIB-ul global a ajuns să fie generat de țări nedemocratice. (Bloomberg)

2. Lotul olimpic de matematică al României a obținut locul I pe națiuni la Olimpiada Balcanică de Matematică pentru Juniori 2022, cu cel mai mare scor general pe echipe înregistrat în istoria competiției (224 de puncte din 240 posibile). (G4Media)

3. Cătălin Urtoi, consilier al ministrului Transporturilor, susţine că CNAIR trebuie să găsească o soluţie juridică pentru finalizarea studiului de fezabilitate pe tronsonul Târgu Mureş – Târgu Neamţ din autostrada A8, el afirmând că societatea civilă nu mai are răbdare şi pot apărea nemulţumiri majore în Moldova. (News.ro)

4. Conform celor mai recente date, Comisia Europeană estimează că producția de grâu a Uniunii Europene va fi de 125 milioane de tone în 2022/2023, mai mică decât cele 130,4 milioane de tone preconizate în urmă cu o lună și sub producția de 130,1 milioane de tone prognozată pentru sezonul 2021/2022. Fără a oferi alte detalii, Executivul comunitar a informat că a decis să își revizuiască în jos estimările privind producția de grâu în mai multe țări, inclusiv Franța, Polonia, România și Spania. (Profit.ro)

Din Cronica Spațială: Cercetătorii au descoperit că astronauții pierd în câteva luni petrecute în spațiul cosmic o masă osoasă pe care ar pierde-o pe Pământ în câteva decenii. În plus, masa osoasă nu se reface nici măcar la un an de la revenirea pe Pământ. Rezultatele sunt îngrijorătoare în perspectiva ipoteticelor călătorii spre planeta Marte, care ar putea presupune câțiva ani petrecuți în spațiul cosmic. Datele provin dintr-un studiu în care au fost analizate încheieturile și genunchii a 17 astronauți înainte, în timpul și după efectuarea unor călătorii în spațiu. (The Guardian)

5. Rusia a anunțat că exporturile de cereale trebuie plătite în ruble, după ce, în martie, a cerut același lucru, de la țările “neprietenoase” pentru exporturile de gaze. Rusia este exportatorul numărul 1 de cereale, împreună cu Ucraina asigurând 30% din exporturile globale. (Link)

6. Şapte din 10 americani nu vor ca preşedintele SUA, Joe Biden, să candideze pentru un al doilea mandat, potrivit unui sondaj, conform căruia o treime dintre respondenţi consideră că liderul american este mult prea în vârstă. Nici predecesorul său, republicanul Donald Trump, în vârstă de 76 de ani, nu stă mai bine: 61% dintre respondenţi nu vor să-l vadă încă o dată în fruntea ţării, după mandatul pe care l-a avut între anii 2017-2021. (Hotnews)

7. Avioanele de luptă şi dronele Turciei au pătruns ilegal de 760 de ori luna trecută în spaţiul aerian al Greciei, a anunţat sâmbătă Statul Major al armatei elene. În nouă rânduri, avioanele turce au zburat deasupra insulelor elene, iar în 17 rânduri au simulat atacuri sau angajări în lupte aeriene de la mică distanţă. De la începutul anului şi până în prezent, autorităţile elene au înregistrat aproape 4.000 de astfel de încălcări ale suveranităţii ţării. Și Grecia și Turcia sunt țări membre NATO. (Digi24)

8. Organismul oficial care supraveghează cheltuielile guvernului britanic plănuiește o investigație cu privire la promisiunile electorale ale lui Boris Johnson de a construi 40 de spitale noi, până în 2030. Oficiul Național de Audit a trimis o scrisoare oficială către ministerul Sănătății, anunțând o „reevaluare a raportului investiții vs rezultat” a proiectului, o componentă importantă a programului Partidului Conservator cu care a câștigat alegerile din 2019. Doar cinci spitale ar fi de fapt construcții noi, restul fiind modernizări ale unor spitale existente. (TheGuardian)

Din Cronica Sportivă: Simona Halep (nr 18 WTA) a învins-o în două seturi pe Magdalena Frech, din Polonia şi merge în optimile de finală ale turneului de la Wimbledon. Partida a fost una scurtă, românca s-a impus cu 6-4,  6-1, după o oră și 6 minute. În turul următor va juca cu Paula Badosa, locul 4 WTA şi favorită 4. Iberica a trecut de Petra Kvitova (Cehia), locul 26 WTA şi cap de serie 25, scor 7-5, 7-6 (4).

9. Organizaţia Conservation Carpathia anunţă că 28 de zimbri s-au adaptat în sălbăticie, la mediul natural din Munţii Făgăraş, la trei ani de la începutul programului de reintroducere a acestor animale în zonă. O dovadă a adaptării la condiţiile de mediu sunt cei trei viţei sănătoşi care însoţesc turmele. (News.ro)

10. Reprezentanţii Parlamentului European şi ai statelor UE au încheiat un acord cu privire la legea pieţelor criptoactivelor. Companiile din sectorul criptomonedelor vor avea nevoie de o licenţă şi de garanţii pentru clienţi pentru a emite şi a vinde monede digitale în UE, în conformitate cu noile reguli inovatoare convenite de bloc pentru a îmblânzi o piaţă volatilă, de ”Vest Sălbatic”. La nivel global, criptoactivele sunt în mare parte nereglementate, operatorii naţionali din UE fiind nevoiţi doar să efectueze controale pentru combaterea spălării banilor.  (News.ro)

Fotografia dimineții – Olesia Vorotnyk este o balerină ucraineană de 30 de ani, care s-a înrolat pentru a lupta împotriva rușilor. Sursa:

Ți-ar mai putea plăcea
Ciolacu: Nu preşedintele Iohannis a fost naşul acestei coaliţii, ci poporul român, prin votul dat la parlamentare – Cronica dimineții
Transportul aerian de pasageri s-a triplat în primul trimestru al acestui an – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău