Oficial francez: Spionarea unor oficiali europeni de către serviciile americane ar fi ”extrem de gravă” – Cronica Externă

Europa

1. Agenția de Securitate Națională a SUA (NSA) s-ar fi folosit de un parteneriat cu serviciul de informații al Danemarcei pentru a spiona oficiali din țările vecine, inclusiv pe cancelarul Germaniei, Angela Merkel. Anunțul a fost făcut la postul public de televiziune din Danemarca, DR, și este rezultatul unei anchete interne a serviciilor secrete daneze. NSA a spionat, prin intermediul danezilor, oficiali din Suedia, Norvegia, Franța și Germania, inclusiv fostul ministru german de Externe, Frank-Walter Steinmeier, și fostul lider al Opoziției, Peer Steinbrück. (Reuters)

2. Spionarea unor oficiali europeni de către serviciile americane, ajutate Danemarca, ar fi ”extrem de gravă” în cazul în care se dovedeşte că a avut loc, apreciază secretarul francez de stat însărcinat cu Afaceri Europene Clément Beaune, la o zi după ce presa europană a făcut această dezvăluire. (News.ro)

3. Guvernul Germaniei a anunţat că aşteaptă clarificări privind presupusele activităţi de spionaj efectuate de SUA şi Danemarca asupra unor lideri politici europeni, inclusiv asupra cancelarului Angela Merkel. (Digi24)

SUA

4. Edward Snowden, autorul dezvăluirilor despre sistemele de supraveghere ale Statelor Unite, susține că actualul președinte SUA Joe Biden a fost „profund implicat” în acțiunile de spionaj SUA împotriva liderilor europeni, dezvăluite luni în urma unei ample investigații de presă. În perioada menționată Joe Biden era vicepreședintele Statelor Unite, în mandatul lui Barack Obama. (Digi24)

5. Michael Flynn, fostul consilier pe probleme de securitate națională al președintelui republican Donald Trump, a declarat în timpul unei conferința QAnon din Texas că în Statele Unite ar trebui să aibă loc o lovitură de stat militară ca în Myanmar. (Hotnews)

Rusia

6. Armata rusă va forma 20 de noi unități militare la granița de vest a țării anul acesta pentru a contracara ceea ce Moscova descrie ca fiind amenințările în creștere din partea NATO.​ Ministrul rus al apărării Serghei Șoigu a făcut anunțul luni în timpul unei întruniri cu conducătorii forțelor armate ale Rusiei.
Acesta a pus decizia pe seama creșterii numărului de zboruri efectuate de bombardiere strategice americane, desfășurării de nave de război ale NATO și exercițiilor militare efectuate de alianță în apropierea granițelor Rusiei. (Hotnews)

China

7. Cuplurile căsătorite din China pot avea de acum până la trei copii, au anunțat luni autoritățile, aceasta fiind o schimbare majoră de la limita de doi copii, în condițiile unui declin dramatic al ratei natalității. Până acum, părinții care aveau al treilea copil erau amendați cu 130.000 de yani (peste $20.000). (Hotnews)

Orientul Mijlociu

8. Naftali Bennett, un politician de extremă dreaptă, va fi următorul premier al Israelului, a anunțat azi liderul Opoziției, Yair Lapid. Acesta mai are timp până miercuri pentru a strânge voturile necesare, în cadrul unei coaliții, pentru înlăturarea de la putere, după 12 ani, a actualului premier, Benjamin Netanyahu. Noua coaliție, care grupează partide de dreapta, stânga și de centru, va susține o alternanță în fruntea guvernului, poziția urmând a fi ocupată de Yair Lapid, după mandatului lui Bennett. (TheGuardian)

9. Serviciile de informaţii turce l-au arestat în străinătate şi l-au adus în țară pe un nepot al clericului Fethullah Gülen, acuzat de preşedintele Recep Erdogan că ar fi orchestrat puciul eşuat din iulie 2016 împotriva sa. Potrivit agenţiei Anadolu, Selahaddin Gülen a fost adus în Turcia de agenţi ai Organizaţiei naţionale de informaţii (MIT) după ce a fost arestat într-o ţară al cărei nume nu a fost dezvăluit. Anadolu nu menţionează dacă operaţiunea a avut loc cu acordul ţării unde s-a desfăşurat. (Digi24)

10. Ministrul egiptean de Externe a subliniat în timpul unei întâlniri cu omologul său israelian necesitatea de consolidare a armistiţiului dintre Israel şi Hamas, prin oprirea tuturor practicilor care pot duce la escaladarea tensiunilor, potrivit Ministerului de Externe. Egiptul a ajutat la intermedierea armistiţiului din 21 mai, pentru a opri cele mai grave lupte din ultimii ani între Israel şi Hamas, grupul islamist care guvernează Gaza, şi lucrează cu Statele Unite şi partenerii regionali pentru a-l extinde într-un încetare a focului mai permanentă. (News.ro)

Ți-ar mai putea plăcea
Președintele italian l-a desemnat pe Mario Draghi să formeze noul guvern – Cronica Externă
În Italia a început cel mai mare proces din ultimele decenii împotriva mafiei – Cronica Externă
Un comentariu

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău