Premierul Finlandei a cerut reducerea zilei de muncă de opt ore – Cronica Externă

Europa

1. Curtea Supremă din Belarus a respins cererea de a fi anulate rezultatele alegerilor prezidențiale disputate, înaintată instanței de către un lider al opoziției. (AlJazeera)

2. Premierul Finlandei, Sanna Marin, a cerut reducerea zilei de muncă de opt ore, argumentând că mai puține ore de muncă contrabalansează prin productivitate sporită. (Reuters)

Rusia

3. Activistul anti-corupție Aleksei Navalny s-a aflat în comă medicală indusă, într-un efort de a-i menține corpul în viață. Medicii germani au determinat că acesta a fost otrăvit cu o toxină din clasa chimicalelor, care include un agent mortal pentru nervi folosit de armata sovietică. (Link)

SUA

4. Garda Națională a fost chemată în Wisconsin, după ce au izbucnit proteste în acest weekend, după împușcarea de șapte ori în spate a unui bărbat Afro-american de către poliție, în fața copiilor săi aflați într-o mașină de lângă el. Bărbatul a fost dus la spital în stare gravă. (NYTimes)

5. Președintele Consiliului de Securitate al ONU a decis respingerea cererii SUA pentru a extinde sancțiunile împotriva Iranului. (Reuters)

Orientul Mijlociu

6. Emiratele Arabe Unite au anulat o întâlnire cu Israel și SUA, după ce premierul Benjamin Netanyahu s-a opus vânzării unor avioane de luptă F-35 către Emirate. Emirații plănuiesc să amâne orice întâlniri publice la nivel înalt cu Israel până poziția lui Netanyahu se va schimba. (Axios)

Asia

7. Reprezentanții SUA și ai Chinei au stabilit că vor continua să implementeze prima etapă a acordului comercial dintre cele două țări (Reuters). Piețele financiare au crescut după aflarea știrilor. China însă nu a respectat pe deplin obligația de a cumpăra mai multe produse americane. (CNBC)

Africa

8. Liderii militarii și delegații Comunității Economice a Statelor Vest-Africane (ECOWAS) au încheiat discuțiile fără un acord cu privire la revenirea unei guvernări civile, după lovitura militară recentă. Președintele destituit de armată, Ibrahim Boubacar Keita nu dorește să revină la putere. (AlJazeera)

America Latină

9. Peste treizeci și cinci de tineri au fost uciși în Columbia în ultimele 12 zile, unii dintre ei torturați, de către agresonri neidentificați. Președintele Columbiei a fost solicitat de familiile victimelor să facă dreptate. (AlJazeera)

Global

10. O investigație complexă a Organized Crime and Corruption Reporting Project arată o întreagă rețea de încrengături cu privire de adevăratul deținător al navei Rhosus, pe care se afla încărcătura de nitrat de amoniu care a explodat în portul Beirut.  Vasul avea un steag moldovenesc se afla în stare proastă și se îndrepta spre Mozambique. După oprirea în Beirut nu a mai plecat. Serviciile de informații libaneze au informat guvernul că încărcătura este periculoasă și poate exploda cu câteva luni înainte. (Link)

Ți-ar mai putea plăcea
Guvernul britanic a fost foarte lent în a înțelege amenințarea intervențiilor online ale Rusiei în procesul democratic – Cronica Externă
CEDO a cerut Rusiei eliberarea imediată a liderului opoziției Alexei Navalnîi – Cronica Externă