OMS: 780 de milioane de persoane ar fi fost infectate cu noul virus la nivel global – Cronica serii

1. Aproximativ una din zece persoane ar fi fost infectate cu noul coronavirus la nivel mondial, majoritatea populației planetei fiind încă vulnerabilă în față COVID-19, a anunțat Organizația Mondială a Sănătății. Dacă procentul este corect înseamnă că 780 de milioane de locuitori ai Planetei au fost infectați. Statistica oficială arată un număr de 35,5 milioane persoane infectate până azi. (Hotnews)

2. Volumul cifrei de afaceri din comerțul cu amănuntul, cu excepția comerțului cu autovehicule și motociclete, a crescut în primele opt luni din acest an, față de perioada similara din 2019, atât ca serie brută cât și ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate cu 1,3%, respectiv cu 1%. (Profit.ro)

3. Rezultatele finale ale ale alegerilor pentru primăria Capitalei făcute publice de Biroul Electoral al Municipiului Bucureşti indică faptul că 672.004 persoane dintre cele înscrise pe listele electorale s-au prezentat la alegerile locale din 27 septembrie. Au fost înregistrate 660.118 voturi valabil exprimate. Dintre acestea, 282.631 au fost pentru Nicuşor Dan şi 250.690 au fost pentru Gabriela Firea. (News.ro)

4. Totalul obligațiilor fiscale amânate la plată de către firme, fără dobânzi și penalități, în baza facilităților acordate de Guvern în luna martie, a crescut și în septembrie și a ajuns la 16,15 miliarde lei, potrivit datelor prezentate astăzi de ministrul Finanțelor, Florin Cîțu. (Profit.ro)

Una din Cronica de Tehnologie: Startup-ul american IonQ spune că a construit cel mai puternic computer quantic, cu un volum quantic de peste 4 milioane. Sistemul pe 32 de qubits a doborât recordul stabilit de Honeywell, care ajunsese recent la 128 volum quantic. (Fortune)

5. Direcţia de Sănătate Publică Bucureşti a propus azi Comitetului Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă închiderea restaurantelor, precum şi interzicerea evenimentelor private în restaurante şi cafenele, cu peste 50 de persoane. O altă recomandare este purtarea măştii în jurul şcolilor, pe o distanţă de 100 de metri şi interzicerea procesiunilor religioase în spaţii deschise. (News.ro)

6. România, Slovenia (minus 1,6% ambele) și Portugalia (minus 1,4%) au avut cel mai semnificativ declin al vânzărilor cu amănuntul din Uniunea Europeană, în luna august. (Profit.ro)

7. Coface anticipează o scădere globală a economiei de 4,8% în 2020, urmată de o revenire de 4,4% în 2021. PIB-ul în zona euro și în Statele Unite ar rămâne cu 3,5 puncte, respectiv cu 2 puncte sub nivelurile din 2019. (Profit.ro)

8. Aerisirea încăperilor face parte din gesturile-barieră împotriva covid-19 în Germania, a anunţat cancelarul Angela Merkel. Aerisirea a fost introdusă pe lista cu precizări oficiale a Guvernului german cu privire la lupta împotriva noului coronavirus, alături de igienă, distanţarea socială, purtarea măştii şi folosirea aplicaţiei de urmărire a cazurilor de contact a Executivului – Corona-Warn-App. (News.ro)

9. Facebook ripostează împotriva documentarului The Social Dilemma, care s-a aflat în top 10 în multe țări, inclusiv în România. Compania americană vede prezentarea făcută în documentar, a modului în care rețelele sociale folosesc algoritmii pentru a crește implicarea utilizatorilor și influența acestora asupra altor aspecte sociale și politice, drept o ascundere a substanței în senzaționalism. (CNBC)

10. Închirierile de ebook-uri au crescut cu 52% față de anul trecut, motiv de tensiuni între publisheri și biblioteci. Publisherii cred că închirierile le afectează vânzările, în vreme ce bibliotecile spun că acestea ajută vânzările publisherilor pe termen lung. O estimare recentă arată că vânzările au crescut cu 7,6%. (Wired)

Fotografia serii – Polițiști călare se asigură că distanța socială este respectată pe Bondi Beach din Sydney, Australia. James D Morgan/Getty Images:

Ți-ar mai putea plăcea
Candidatura Rovanei Plumb la postul de comisar european pentru Transporturi a fost respinsă – Cronica serii
Mugur Isărescu: Îndatorarea țării arată bine – Cronica serii
Un comentariu

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău