Organizaţia Mondială a Sănătăţii a anunţat că poliovirusul de tip 3 a fost eradicat – Cronica dimineții

România a trecut la ora oficială de iarnă, după ce în această noapte ora 4.00 a devenit ora 3.00, iar astăzi, în Argentina și Uruguay, au loc alegeri prezidențiale.

1. Europarlamentarul liberal Siegfried Mureșan are cele mai mari șanse de nominalizare pentru postul de comisar european pentru Transporturi, din partea României, în viitoarea Comisie Europeană, scrie Der Spiegel, invocând surse din Partidul Popular European. (Profit.ro)

2. Organizaţia Mondială a Sănătăţii a anunţat că poliovirusul de tip 3, o tulpină sălbatică care generează poliomielita, a fost eradicat. “Este un succes istoric pentru omenire”, după ce poliovirusul de tip 2 a fost eradicat în 2015. O singură tulpină a virusului, cea de tip 1, mai este în circulaţie, în Afganistan și Pakistan. (ArsTehnica)

3. Pentagonul a atribuit un contract în valoare de $10 miliarde de dolari, pe 10 ani, companiei Microsoft, în detrimentul Amazon, care era văzută drept favorită pentru derularea Programului Jedi, ce vizează mutarea în cloud a sistemului american de date militare. (CNBC)

4. Sebastian Piñera, președintele Chile, a demis tot guvernul după protestele din ultimele zile. Peste 1 milion de persoane au protestat vineri, pașnic, în capitala Santiago. Au fost cele mai ample proteste de la instaurarea democrației, din 1990. (BBC)

Promo: Omer Tetik, Director General Banca Transilvania, Sergiu Manea, CEO Banca Comercială Română, Francois Bloch, CEO BRD – Groupe Société Générale, precum și economistul Lucian Croitoru, Consilierul guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, care va și modera discuțiile, vor dezbate cu celebrul economist Nouriel Roubini starea reală a economiei și perspectivele izbucnirii unei noi crize. Detalii aici.

5. Amazon cheltuie, în medie, $10,59, cost de împachetare și transport, pentru a livra a doua zi o comandă care are, în mod obișnuit, o valoare de $8,32. (NYTimes)

6. Membrii Sindicatului american UAW au încheiat un acord salarial pe o perioadă de patru ani, negociat cu General Motors (GM), care pune capăt celei mai îndelungate greve, la constructorul de automobile, din ultimii 50 de ani. (News.ro)

7. Mai mulți cardinali, reuniți la Vatican, i-au cerut Papei Francisc să le permită preoților din regiunile izolate ale Americii de Sud să se căsătorească. Preoții catolici au interdicția de a se căsători, o regulă veche de 1000 de ani. (WSJ)

8. După Elisabeth Warren și Bernie Sanders a anunțat că va legaliza marijuana dacă va ajunge președintele Statelor Unite. Warren și Sanders, alături de Joe Biden, sunt principalii favoriți la nominalizarea Partidului Democrat pentru prezidențialele de anul viitor. (CNN)

9. American Dream, cel mai scump mall construit vreodată în SUA, a fost inaugurat în acest weekend. Este primul mall unde suprafața construită pentru divertisment este mai mare decât cea pentru magazine. Mallul se intinde pe 36 de hectare, are 40 de topogane acvatice, un Legoland și un acvariu. (WSJ)

10. Candidatul USR-PLUS pentru funcţia de preşedinte, Dan Barna, a fost primit de o orchestră de muzică populară, la o întâlnire electorală, în judeţul Arad. Lui Barna i s-a cântat: “Aici este sărbătoare/Fiindcă USR-ul are/Pe Dan Barna invitat/Mai de seamă candidat/Susţinut de sântăneni/Să ajungă-n Cotroceni“. La final Barna a mers şi a dat mâna cu muzicanţii. (News.ro)

La fotografia dimineții avem un grafic cu evoluția deficitului bugetar al SUA:

Ți-ar mai putea plăcea
Ministrul Sănătăţii: În ultima săptămână, peste 770 de copii au fost diagnosticaţi cu COVID-19 – Cronica dimineții
SUA au trecut de jumătate de milion de decese cauzate de Covid-19 – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău