Pachetul legislativ al noilor legi ale siguranței naționale ar putea fi amânat pentru toamnă – Cronica dimineții

1. Restricționarea unor activități pe microîntreprindere, cum sunt cele de consultanță, precum și impozitarea dură a câștigurilor din jocuri de noroc au intrat în ultimele zile pe lista de măsuri fiscale pregătite de autorități, au declarat surse guvernamentale. De asemenea, PSD susține, în negocierile din interiorul coaliției, un mecanism de impozit redus și deduceri pentru persoanele cu venituri mici și medii, care ar putea porni chiar de la impozit de 0% la salariul minim, dar și introducerea unei taxe pe cifra de afaceri. (Profit.ro)

2. Dobânzile medii la care se împrumută statul român pe termen lung au înregistrat în mai o creștere accelerată, de peste 1,2 puncte procentuale față de aprilie, la 7,84% pe an, cel mai ridicat nivel din Europa, reiese din datele Eurostat. (Cursdeguvernare)

3. Pachetul legislativ al noilor legi ale siguranței naționale ar putea fi amânat pentru toamnă, susțin surse politice. Draftul apărut în presă, care dădea puteri sporite serviciilor de informații, „așteaptă să primească avize din partea ministerelor dar din cauza scandalului creat, dezbaterile s-ar putea amâna pentru următoarea sesiune parlamentară”, susțin sursele citate. (Hotnews)

4. Alexandru Rafila, care a participat la Consiliul ministerial EPSCO – Secţiunea sănătate, a discutat și despre posibilitatea „renegocierii contractelor pentru vaccin, pentru a evita risipa și pentru a răspunde nevoilor reale de sănătate publică referitoare la vaccinarea împotriva COVID-19”. (Digi24)

5. Preşedintele Franţei Emmanuel Macron a dat asigurări, la întâlnirea cu militarii francezi de la Baza ”Mihail Kogălniceanu”, că vor fi depuse toate eforturile pentru a opri efortul de război rusesc, pentru a ajuta ucrainenii şi armata lor şi pentru a continua negocierile. ”Vom avea nevoie să ne protejăm, să descurajăm, să fim prezenţi”, le-a mai spus el militarilor francezi. De asemenea, el a mulţumit Armatei române pentru primire şi cooperare. (News.ro)

Din Cronica Sportivă: România a cedat pe teren propriu, în fața Muntenegrului, cu scorul de 3-0. Mugosa, atacantul lui Incheon (Coreea de Sud) a făcut recital și a marcat un ”hattrick” în poarta lui Niță, care nu a mai reușit să ne salveze, la fel cum a făcut-o de atâtea ori. Mingile pe sus au fost toate ale adversarilor, iar ai noștri păreau spectatori în multe situații. Cele mai importante faze.

6. Şefa guvernului finlandez, Sanna Marin, a avertizat marţi că aderarea Finlandei şi a Suediei la NATO ar putea fi îngheţată dacă până la summitul de la Madrid, din 28-30 iunie, nu se ajunge la un acord cu Turcia, care blochează candidaturile celor două ţări nordice. (G4Media)

7. Parlamentul European și statele membre au convenit să prelungească cu un an, până la 30 iunie 2023, regulamentul privind certificatul digital COVID-19 al UE pentru călătoriile în interiorul Uniunii, chiar dacă multe state membre au încetat să îl mai solicite la intrarea pe teritoriul lor. (Profit.ro)

8. Președintele american Joe Biden se va întâlni cu prințul saudit Mohammed bin Salman în timpul unei vizite în Orientul Mijlociu, care va avea loc luna viitoare. Biden își încalcă promisiunea din campania electorală când a anunțat că va trata regatul ca pe o „paria”. Schimbarea de poziție și vizita au loc în contextul în care președintele american cauta soluții pentru prețurile record la benzină. (Reuters)

9. După primul tur al alegerilor locale din Italia, în capitalele de provincie conduce detașat centrul-dreapta. Fratelli d’Italia continuă să fie și în nordul Italiei primul partid de centru-dreapta, în timp ce în capitalele de provincie, Mișcarea 5 Stele este sub 5%. (Hotnews)

10. Astronomii au descoperit gaura neagră cu cea mai rapidă creştere din ultimele nouă miliarde de ani, a anunţat miercuri Universitatea Naţională din Australia (ANU). Gaura neagră, cu masa de trei miliarde de sori, consumă echivalentul unui Pământ în fiecare secundă şi străluceşte de 7.000 de ori mai puternic decât toată lumina din propria galaxie, potrivit echipei internaţionale conduse de astronomii care au descoperit-o. (News.ro)

Fotografia dimineții – Elevii din Handan, China, dorm pe scaune pliabile la o școală primară din provincia Hebei. Scaunul pliabil este o nouă invenție cu beneficii pentru sănătate. Înainte, elevii trebuiau să-și odihnească capul pe bănci în timpul somnului obligatoriu de la prânz. Future Publishing/Getty Images:

Ți-ar mai putea plăcea
Donald Trump și-a recunoscut înfrângerea în alegerile prezidențiale. “Acest moment necesită vindecare și reconciliere” – Cronica dimineții
Kovesi: “Nu există nicio ţară curată în Europa, corupţia este prezentă pretutindeni” – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău