Parlamentul ar putea amâna până la 25 decembrie facilitatea fiscală prin care firmele pot amâna obligații de plată – Cronica serii

1. Un proiect aflat în prezent în Parlament, adoptat de Senat și trimis la Camera Deputaților, prevede extinderea până la 25 decembrie a facilității fiscale prin care firmele pot amâna obligații de plată fără riscul de executări/popriri din partea ANAF și fără să acumuleze dobânzi și penalități. (Profit.ro)

2. PSD, ALDE și UDMR vor ca data alegerilor parlamentare să fie stabilită de Parlament, și nu de Guvern cum prevede legislația actuală. Un proiect de lege în acest sens a fost depus sub semnătura lui Marcel Ciolacu (PSD), Călin Popescu Tăriceanu (ALDE) și Cseke Attila (UDMR) care cer adoptarea în procedură de urgență. (Hotnews)

3. Deficitul guvernamental, conform datelor ajustate sezonier, a crescut atât în zona euro cât și în Uniunea Europeană în primul trimestru din 2020, comparativ cu precedentele trei luni, pe fondul introducerii măsurilor de izolare de către statele membre, pentru a stopa răspândirea pandemiei de coronavirus. Malta, România și Belgia au avut mai mare creștere a deficitului din rândul statelor membre. (Profit.ro)

4. Guvernul american urmează să plătească suma de $1,95 de miliarde pentru a obţine 100 de milioane de doze ale unui eventual vaccin împotriva SARS-CoV-2 dezvoltat de alianţa germano-americană Biontech/Pfizer. (WSJ)

5. Prețurile petrolului au crescut marți cu circa 1 dolar, atingând cel mai ridicat nivel din ultimele peste patru luni. (Profit.ro)

Una din Cronica de Tehnologie: Aplicația folosită de Coreea de Sud pentru verificarea respectării carantinei a suferit de o vulnerabilitate, reparată între timp, care permitea hackerilor să acceseze și chiar să modifice datele personale ale celor aflați în carantină, inclusiv informațiile de localizare. Oficialitățile spun că nu există dovezi care să arate că hackerii ar fi folosit această vulnerabilitate. (NYTimes)

6. Dosarul fostului ofiţer MAI internat la Spitalul ”Dimitrie Gerota” suspectat că a infectat cu coronavirus mai multe persoane, membri ai familiei, colegi de serviciu şi cadre medicale, a fost clasat. ”Nu s-a putut stabili cert, cu argumente ştiinţifice, împrejurarea în care persoana internată s-a infectat şi dacă aceasta a fost sau nu sursa infectării cvasi-generalizate din Spitalul de Urgenţă „Profesor Doctor Dimitrie Gerota” este motivația din spatele deciziei. (News.ro)

7. Vânzările de case în SUA au crescut în iunie, comparativ cu luna mai, cu aproape 21%, pe fondul celei mai reduse dobânzi pentru creditele ipotecare din ultimii 50 de ani. (WSJ)

8. Cercetătorii chinezi, împreună cu Tencent, folosesc un model de deep learning pentru a prezice riscul de dezvoltare a problemelor grave de pe urma infectării cu noul coronavirus. Algoritmul se bazează pe studierea a 1590 de pacienți din 575 de centre medicale diferite și a fost apoi validat cu ajutorul altor 1393 de pacienți. Predicția include și perioada de zile în care complicațiile pot apărea. (TechCrunch)

9. Valoarea tranzacțiilor realizate cu stablecoin-uri a depășit-o, pentru o zi, în 29 iunie, pe cea a Bitcoinului. Analiștii spun că, în cel mult o lună sau două, Tether, cel mai proeminent stablecoin, va depăși de unul singur Bitcoinul. (Bloomberg)

10. În această seară, de la ora 20:00, se desfășoară finala Cupei României la fotbal între FCSB și Sepsi. Meciul este transmis de DigiSport 1, LookPlus și TelekomSport 1.

Fotografia serii – S-au redeschis cinematografele în China. AFP/Getty:

Ți-ar mai putea plăcea
Ministrul Educaţiei: Nu vom lăsa niciun elev fără situaţie încheiată. Dacă se prelungeşte greva, vom prelungi şi noi anul şcolar – Cronica serii
România și Franța sunt țările din UE cu cel mai ridicat deficit de cont curent în primul trimestru al anului 2021 – Cronica serii