Parlamentul ar trebui să voteze azi investirea guvernului Orban 2 – Cronica dimineții

1. Astăzi, parlamentarii vor vota investirea guvernului Orban 2. PSD, ALDE și ProRomania au anunțat că parlamentarii lor nu vor fi prezenți în sală, în timp ce liberalii se vor prezenta dar nu vor vota.

2. Italia a devenit țara cu cele mai multe cazuri de coronavirus, 152, din afara Asiei. Carnavalul de la Veneția a fost anulat, mai multe meciuri de fotbal, inclusiv din Serie A, au fost amânate, iar 50.000 de persoane din nordul Italiei nu au voie să-și părăsească localitățile. (BBC). Reluarea cursurilor în Coreea de Sud, a doua țară cu cele mai multe cazuri, după China, a fost amânată cu o săptămână. (AP)

3. Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Horaţiu Moldovan a declarat că persoanele care vin din localităţile din Italia aflate în carantină vor intra în carantină în spaţii special amenajate, timp de două săptămâni. Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, crede că este o probabilitate foarte scăzută ca România să rămână fără cazuri de coronavirus. (News.ro)

4. Un avion sosit la Craiova, în această noapte, trebuia să transporte 179 de români din nordul Italiei, suspecţi că ar putea fi infestaţi cu coronavirus. 40 dintre aceştia au renunţat să mai urce în aeronavă. Toţi pasagerii au fost verificaţi, chestionaţi şi lăsaţi să plece acasă. Medicii au spus că speră ca oamenii să spună adevărul şi să nu vină din zonele contaminate ale Italiei. (Adevarul)

Una din Cronica de Carte: În The Huffington Post, puteți citi 26 de modalități prin care îți poți încuraja copiii să citească mai mult, printre care: păstrarea cărților peste tot în casă, la îndemână și accesibile, cititul cu voce tare și împreună cu copilul, dar și axarea pe romane grafice, cărțile electronice sau audio. (HuffPost)

5. Vlad Voiculescu, candidatul PLUS pentru funcţia de primar general al Capitalei, a declarat că a discutat mai mult de două ore cu Nicuşor Dan pentru a forma o „echipă pentru Bucureşti”. Voiculescu i-a propus lui Dan să semneze un protocol politic în care să stabilească ariile de responsabilitate ale fiecăruia în tandem, indiferent dacă va ocupa funcţia de primar sau viceprimar. „Nicuşor nu a dorit în acest moment. Discuțiile vor continua”. (News.ro)

6. Statele Unite sunt împotriva menționării schimbărilor climatice în comunicatul liderilor financiari mondiali, potrivit diplomaților din G20. Un nou proiect al declarației comune a arătat că membrii G20 analizează includerea subiectului ca factor de risc pentru dezvoltare. (Profit.ro)

7. Papa Francisc a avertizat, ieri, cu privire la „soluţiile inechitabile” în cazul conflictului israeliano-palestinian, referire la planul american de soluţionare a problemei, spunând că ele pot fi doar un punct de pornire pentru o nouă criză. (News.ro)

8. Iranul a anunţat ieri, la două zile după alegerile parlamentare câştigate de susţinătorii liderului suprem, ayatollahul Ali Khamenei, că prezenţă la vot a fost de 42%, cea mai scăzută rată de la revoluţia islamică din 1979. În Teheran, prezența a fost de doar 25%. (News.ro)

Bonus: În 2009, Daimler/Mercedes a cumpărat aproape 10% din Tesla pentru $50 de milioane. În 2014, acțiunile au fost vândute cu $600 milioane. La valoarea de astăzi acele acțiuni valorează $16,6 miliarde, adică o treime din capitalizarea companiei germane. (Link)

9. În Florida, tinerele sub 18 ani vor avea nevoie de acordul părinților pentru o întrerupere de sarcină. Legea a fost votată săptămâna trecută și urmează să fie promulgată de guvernator. (NBCNews)

10. Victor Ponta a invocat aseară „o situație la fel de dificilă” ca la cutremurul din 1977, având în vedere apariția coronavirusului în Italia, țară unde se află o comunitate puternică de români. Ponta l-a propus prim ministru pe Raed Arafat. (Hotnews)

Fotografia dimineții vine de pe aeroportul Oropeni, unde autoritățile se pregăteau ieri pentru fluxurile de călători care urmau să sosească din Italia. Octav Ganea, Inquam Photos:

Ți-ar mai putea plăcea
Înalta Curte de Casație și Justiție şi Avocatul Poporului sesizează Curtea Constituţională în legătură cu impozitarea pensiilor speciale – Cronica dimineții
Evaluarea Naţională începe azi cu proba scrisă de Limba şi literatura Română – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău