CIRCULAȚIA VIRUSULUI GRIPAL IN EMISFERA SUDICA ESTE DE 500 DE ORI MAI MICĂ DECÂT ÎN ANII TRECUȚI – CRONICA DIMINEȚII

1. Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a anunţat că s-au recoltat seruri individuale de la 12.800 de persoane, în cadrul studiului de seroprevalenţă prin care se va stabili gradul de răspândire a infecţiei SARS-CoV- 2. S-au procesat până acum 7.99% dintre probe, 303 fiind pozitive. Tătaru anunţă că rata de infectare – în acest moment al studiului – este de 3,86%, ”mică pentru a avea o imunizare a României”. (News.ro)

2. Numărul cazurilor de coronavirus a atins sau a depăşit cifrele din perioada carantinei în Europa de Vest. Autorităţile sanitare din Franţa au raportat 8.975 de cazuri noi, vineri, stabilind un nivel record al infecţiilor zilnice de când boala a început să se răspândească în ţară la sfârşitul iernii. (Hotnews)

3. Mai multe companii farmaceutice, care au dezvoltat un vaccin anti Covid-19, s-au aliat pentru a comunica faptul că nu vor cere aprobarea autorităților până când vaccinul nu va fi sigur și eficient. (WSJ)

Una din Cronica de Business: Producătorul de medicamente american AbbVie va colabora cu compania chineză de același profil I-Mab pentru a produce un medicament anti-cancer, într-o înțelegere care ar putea valora circa $3 miliarde. (Bloomberg)

4. Sezonul gripal din emisfera sudică, unde e iarnă când în emisfera nordică e vară, i-a luat prin surprindere pe specialiști. Circulația virusului gripal s-a dovedit a fi de 500 de ori mai mică decât în anii trecuți. O posibilă explicație, spune Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS, este că măsurile luate la nivel global împotriva noului coronavirus au dus și la limitarea răspândirii gripei. (Link)

5. Liderul PLUS Bucureşti, fostul ministrul al Sănătăţii Vlad Voiculescu, afirmă că ministrul Lucian Bode minte în legătură cu accidentul în care a fost implicat recent, întrucât ”niciodată, dar niciodată şoferul SPP nu accelerează peste viteza legală fără acceptul demnitarului”. Voiculescu afirmă că angajatul SPP este un profesionist, militar, care nu încalcă regulile decât la solicitarea deminitarului şi nu foloseşte lumina albastră decât cu acceptul acestuia. (News.ro)

6. Donald Trump a declarat că nu a văzut nicio dovadă a otrăvirii liderului opoziției ruse Alexeï Navalny, adăugând totuși că nu are motive să se îndoiască de Berlin, care, la rândul său, a spus că are „dovezi fără echivoc”. (Hotnews)

Una din Cronica Externă: Kremlinul a declarat vineri că dorește dialog cu Germania cu privire la cazul politicianului opoziției, Alexei Navalnîi, afirmând că doctorii ruși care l-au tratat inițial au fost mult mai transparenți decât sunt doctorii germani care îl îngrijesc acum. (Reuters)

7. Testele folosite pentru detectarea noului virus sunt atât de sensibile încât pot raporta prezenta virusului din identificarea unor fragmente de virus mort. Datele apar într-un nou studiu care explică de ce virusul este raportat săptămâni la rând deși el este activ, în mod normal, doar o săptămână, la majoritatea celor infectați. (BBC)

8. Vanzările și profitul industriei auto în China vor rămâne la același nivel de anul trecut a anunțat un oficial al guvernului chinez. China este cea mai mare piață auto din lume, iar confirmarea datelor ar însemna că impactul pandemiei va rămâne redus. (Reuters)

9. Suedia a testat aleator 2500 de persoane și nici una nu a ieșit pozitiv la Covid-19, ceea ce înseamnă că persoanele asimptomatice nu mai răspândesc virusul în comunitate. (Link)

Una din Cronica de Divertisment: Ieri a debutat pe HBO Go noul serial SF “Raised by Wolves” regizat de Ridley Scott. Acțiunea este plasată pe o planetă misterioasă în timpul unui proces incipient de colonizare. Doi androizi primesc misiunea de a crește copii în contextul în care diferențele religioase dintre oameni pun în pericol existența coloniei. (Trailer)

10. România a terminat la egalitate, aseară, pe Arena Naţională, scor 1-1 (1-0), meciul disputat cu Irlanda de Nord, în prima etapă a Grupei I a Diviziei B a Ligii Naţiunilor. Oaspeţii au evoluat din minutul 39 cu un jucător mai puţin, după eliminarea lui Magennis şi au egalat, în minutul 86. (News.ro)

Fotografia dimineții – Coperta revistei The Economist din această săptămână:

Ți-ar mai putea plăcea
Guvernul a ajuns la o înțelegere informală cu Bruxelles-ul să nu piardă bani UE pentru depășirea țintei de deficit în 2023 și 2024 – Cronica dimineții
România a ajuns sâmbătă la un grad de umplere de 80% al depozitelor sale subterane de înmagazinare a gazelor naturale – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău