Parlamentul bulgar a votat astăzi intervenția militară pentru a limita libertatea de mișcare a oamenilor – Cronica Externă

Europa

1. Un protest inedit a avut loc în Spania miercuri, în timpul discursului Regelui Felipe, care s-a adresat națiunii spaniole pe tema răspândirii coronavirusului. Spaniolii au reacționat cu zgomot de tigăi și oale, un protest numit ”cacelorada”, ca reacție la mita în sumă de 100 milioane de dolari primită de tatăl lui Felipe, fostul rege Juan Carlos de la regele Arabiei Saudite. Deși Regele Felipe a anunțat că renunță la moștenirea sa, în urma scandalului public, o parte semnificativă a spaniolilor și-au arătat indignarea, deși sunt izolați la domiciliu. (Link)

2. Comisia Europeană a propus pentru prima dată astăzi activarea unei clauze generale de salvare, care pune ”pauză” îndeplinirii țintelor fiscale pe care le are fiecare stat membru, pentru a le permite să cheltuie atât cât este necesar în această perioadă. Aproape toate statele membre UE au mărit cheltuielile publice pentru a combate răspândirea virusului COVID-19. (Link)

3. Parlamentul bulgar a votat astăzi, după o dezbatere intensă, intervenția militară pentru a limita libertatea de mișcare a oamenilor în contextul pandemiei COVID-19, inclusiv cu permisiunea de a folosi forța armată, dacă este necesar.  (Reuters)

SUA

4. Elon Musk a oferit ajutorul companiei sale pentru producerea de ventilatoare medicale necesare tratării cazurilor grave de coronavirus. Totodată el s-a arătat optimist că până la finalul lunii aprilie noi contaminări cu virusul COVID-19 vor fi ”probabil aproape de zero” în SUA, întrucât în China s-a putut restrânge impactul virusului. (Newsweek)

5. Într-un sondaj recent al publicației The Economist și YouGov, efectuat pe un eșantion de 1500 de americani între 15 și 17 martie a reieșit că ambii candidați democrați Joe Biden și Bernie Sanders l-ar putea învinge pe Donald Trump în alegerile din acest an. (Link)

6. Doi senatori americani care au profitat de informațiile la care au avut acces privind impactul COVID-19 pe piețele americane și au vândut rezerve substanțiale pe piața bursieră înainte de prăbușirea acesteia au fost solicitați să demisioneze. Sunt voci care solicită răspunderea penală pentru infracțiunea de tranzacții pe baza unor informații privilegiate la care au avut acces. (Reuters)

Rusia

7. Într-o declarație de presă de astăzi, purtătorul de cuvânt al Kremlinului neagă un război al prețurilor la petrol cu Arabia Saudită. El a spus că relațiile cu saudiții sunt bune, iar Rusia și Arabia Saudită sunt parteneri și nimeni nu ar trebui să intervină în relația dintre cele două state. (Link)

Asia

8. India i-a executat prin spânzurare pe cei patru bărbați vinovați de un viol extrem de brutal și uciderea unei tinere femei într-un autobuz din New Dehli în 2012. Cazul a șocat întreaga lume la acea dată. (Reuters)

Africa

9. Poliția marocană a arestat mai mulți oameni care împrăștiau știri false despre coronavirus, inclusiv o femeie care a postat un clip pe YouTube, în care spunea că virusul nu există. (Reuters)

Global

10. Directorul Institutului Național pentru Alergii și Boli Infecțioase al SUA Dr. Anthony Fauci a declarat într-un interviu cu fondatorul Facebook Mark Zuckerberg că speră într-o dispariție a virusului COVID-19, la fel cum s-a întâmplat cu virusul SARS, deși noul coronavirus se transmite într-un mod diferit. Chiar dacă COVID-19 va reveni, o dată cu dezvoltarea imunității colective și a unui vaccin, răspunsul la contaminare va fi cu totul diferit. (Newsweek)

Ți-ar mai putea plăcea
O analiză CNN arată că Donald Trump are șanse serioase să câștige alegerile prezidențiale din acest an – Cronica Externă
Interpol a refuzat să emită ”alerta roșie” pentru președintele Donald Trump, solicitată de Iran – Cronica Externă

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău