Preşedintele Republicii Moldova Maia Sandu a anunţat că va cere Curţii Constituţionale dizolvarea Parlamentului – Cronica Externă

Europa

1. Preşedintele Republicii Moldova Maia Sandu a anunţat, după consultările cu PSRM şi cu Partidul Şor, că actualul Parlament a eşuat în învestirea unui Guvern şi va cere Curţii Constituţionale să constate întrunirea circumstanţelor pentru dizolvarea Parlamentului. (News.ro)

2. Franţa urmează să primească două milioane dintre cele 29 de milioane de doze de vaccin AstraZeneca-Oxford, descoperite într-o instalaţie în apropiere de Roma, în urma unei inspecţii a autorităţilor italiene. Cel puţin jumătate din acest stoc ”ascuns” urmează să fie distribuit în Uniunea Europeană (UE). (News.ro)

3. Premierul slovac Igor Matovic şi-a anunţat duminică intenţia de a demisiona, după ce a fost criticat pentru modul de gestionare a crizei sanitare. El a precizat însă că doreşte să rămână în guvern ca ministru al Finanţelor. Matovic nu a spus când anume va demisiona, menţionând în schimb că vrea să fie înlocuit de actualul ministru al Finanţelor, Eduard Heger. (Hotnews)

SUA

4. O singură doză de vaccin anti Covid-19 dezvoltată de Pfizer/BioNTech sau Moderna asigură o eficiență de 80% în prevenirea infecției, conform unui nou studiu al Centrului american pentru Controlul și Prevenirea Bolilor. Două doze din același vaccin cresc eficiență la 90%, la două săptămâni de la rapel. (CNBC)

5. Administrația Biden a avertizat că ar putea impune tarife de până la 25% pe importurile din Marea Britanie dacă planul guvernului britanic de a impozita suplimentar companiile americane de tehnologie va fi adoptat. (BBC)

China

6. Firma farmaceutică chineză Shenzhen Yuanxing Gene-tech urmează să producă 60 de milioane de vaccin rusesc împotriva covid-19 Sputnik V, a anunţat luni Fondul suveran rus (RDIF) care a finanţat dezvoltarea vaccinului. (News.ro)

7. Naţiunile Unite poartă ”negocieri serioase” cu China pentru obţinerea unui acces neîngrădit în regiunea Xinjiang. Organizația vrea să verifice informaţiile privind persecutarea uigurilor, a afirmat duminică secretarul general al ONU, Antonio Guterres, în cadrul unui interviu acordat CBC. (News.ro)

Orientul Mijlociu

8. Kuwaitul a recuperat opt tone de arhive care au fost jefuite de către armata irakiană a fostului dictator Saddam Hussein în cele şapte luni de ocupaţie a acestei ţări petroliere de la Golful Persic, în 1990-1991. Este vorba despre cel de-al treilea lot de arhive predat Kuwaitului, începând din 2019, potrivit unui oficial kuwaitian şi unuia irakian. (News.ro)

Africa

9. Gruparea Statul Islamic (SI) a anunţat luni că a preluat controlul asupra oraşului Palma, în nordul Mozambicului, ţinta unui atac-surpriză lansat de către jihadişti miercuri, soldat potrivit Apărării mozambicane cu zeci de morţi. Într-un comunicat publicat pe unul dintre site-urile de propagandă SI, pe Telegram, gruparea jihadistă anunţă că a vizat ”cazărmi militare şi cartiere generale ale Guvernului”. Gruparea a anunţat totodată că a preluat ”controlul oraşului” Palma şi că a ucis zeci de militari ”din armata mozambicană şi creştini, inclusiv cetăţeni ai unor state cruciate”. (News.ro)

America Latina

10. Reprezentanţii Parcului Naţional Galapagos şi ai aeroportului care deserveşte insulele au descoperit într-o valiză aproximativ 185 de exemplare de broaşte ţestoase, între care zece decedate, ce urmau să fie transportate din arhipelag către continent, a informat duminică ministerul ecuadorian al Mediului. (Digi24)

Ți-ar mai putea plăcea
În acest weekend se va discuta prima etapă a acordului comercial dintre SUA și China – Cronica Externă
“Pandemia COVID-19 poate fi controlată până în iunie, dacă toate țările se vor mobiliza să lupte împotriva virusului” – Cronica Externă