Parlamentul dezbate și votează azi moțiunea de cenzură inițiată de PSD – Cronica dimineții

1. Parlamentul se reunește în ședință comună azi, de la ora 14.00, pentru a dezbate şi vota moţiunea de cenzură iniţiată de PSD împotriva Guvernului Orban. PNL și USR-PLUS au anunțat că parlamentarii lor nu vor participa la dezbateri și vot. UDMR a precizat că decide până la ora şedinţei cum se va poziţiona. Social democrații au nevoie de 233 de voturi în Parlament pentru a demite Guvernul Orban. (News.ro)

2. În cazul în care moţiunea de cenzură va trece azi de votul Parlamentului, Marcel Ciolacu îl va propune pentru funcţia de premier pe Leonardo Badea, fost parlamentar PSD, în prezent viceguvernator al Băncii Naţionale, conform surselor Adevarul. (Link)

3. Primul ministru Ludovic Orban a anunţat că va schimba conducerea Oficiului National pentru Achiziţii Centralizate (ONAC). Anunțul a fost făcut în contextul în care autorităţile centrale au constatat că nu pot finaliza licitaţia derulată prin ONAC privind achiziţia a 250.000 de tablete care ar fi urmat să fie distribuite elevilor, pentru desfăşurarea de cursuri şcolare online. (News.ro)

4. Vară va continua cel puțin până la jumătatea lunii septembrie, a anunțat Elena Mateescu, directorul Administrației Naționale de Meteorologie. La stațiile meteorologice au fost depășite recordurile maxime zilnice, iar anul acesta poate fi considerat cel mai călduros an din istoria măsurătorilor meteorologice. (Ziare)

Una din Cronica de Carte: Luni, 31 august 2020, de Ziua Limbii Române, între orele 16.00-19.00, în grădina Muzeului Național al Literaturii Române din București, va avea loc o nouă ediție a Maratonului de Poezie și Jazz. 22 de autori, printre care Anastasia Gavrilovici, Ioana Greceanu, Claudiu Komartin și Robert Șerban, vor susține lecturi publice de câte 5 minute. (Radio România Cultural)

5. Numărul de înmatriculări de persoane fizice și juridice a scăzut în primele șapte luni din 2020 cu 31,49%, comparativ cu perioada similară din 2019, la 60.634, din care 42.001 SRL-uri. (Profit.ro)

6. Directorul Autorităţii americane a medicamentului (Food and Drug Administration, FDA), Stephen Hahn, a anunţat, într-un interviu acordat Financial Times, că este pregătit să accelereze procedura de omologare a unui vaccin împotriva Covid-19. FDA este pregătită să autorizeze un vaccin înainte ca testele din faza a treia să se încheie, a scris FT. (News.ro)

7. India a anunțat ieri 78.761 noi cazuri înregistrate la nivelul a 24 de ore. Este cel mai mare număr zilnic raportat de o țară, până în prezent, depășind recordul înregistrat de SUA pe 17 iulie. (BBC)

8. Companiile listate pe bursele din întreaga lume au devenit mai valoroase cu $2200 de miliarde săptămâna trecută. Valoarea companiilor listate pe burse, la nivel global, a ajuns la $91.200 miliarde, cel mai ridicat nivel din istorie, depășind cu 3% PIB-ul planetei. (Link)

Una din Cronica Sportivă: Antrenorul Răzvan Lucescu a devenit campion cu Al-Hilal în Arabia Saudită, cu două etape înainte de final. În ultimul meci, disputat ieri, echipa sa a învins formația Al-Hazem cu 4-1. (GSP.ro)

9. Guvernul britanic a plătit influenceri, în perioada de izolare, pentru a promova pe rețelele sociale importanța testării pentru Covid-19. (BBC)

10. Concursul Internațional „George Enescu” a început ediția din 2020 cu un public record pentru transmisiunile online ale competiției de până acum. 3.027 de spectatori au fost pe site-ul festivalenescu.ro în timpul concertului de deschidere de sâmbătă, de patru ori mai mulți decât ar fi încăput în sala Ateneului Român. (Profit.ro)

Fotografia dimineții vine din Belarus unde continuă protestele împotriva președintelui Lukașenko. AP:

Ți-ar mai putea plăcea
Laureat al premiului Nobel și biofizician la Stanford: „Ceea ce trebuie să controlăm este panica și vom fi bine” – Cronica dimineții
Guvernul nu își permite plata salariilor restante ale magistraților, câștigate în instanță – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău