Ministrul Educației: Sunt „total de acord” cu varianta ca elevii să-și facă testele de salivă singuri – Cronica dimineții

1. Autoritățile de reglementare ale Uniunii Europene au avertizat că boosterele de vaccin anti Covid-19 ar putea afecta negativ sistemul imunitar și ar putea să nu fie fezabile. Repetarea dozelor de rapel la fiecare patru luni ar putea slăbi în cele din urmă sistemul imunitar și ar putea obosi oamenii, potrivit Agenției Europene pentru Medicamente. Agenția recomandă un interval mai mare și aplicarea lor înainte de debutul sezonului rece, conform planului stabilit de strategiile de vaccinare antigripală. (Bloomberg)

2. Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat că este „total de acord” cu varianta ca elevii să-și facă testele de salivă singuri, însă sub supravegherea cadrelor didactice, posibilitate invocată de șeful DSU, Raed Arafat. Lotul 2 de teste de salivă e în curs de analiză și ar putea ajunge în școli înainte să se rezolve situația cu lotul 1. (Hotnews)

3. Preşedintele PNL, Florin Cîţu, a declarat că „guvernarea merge bine”, iar coaliţia funcţionează aşa cum se aştepta să fie, şi anume ca un compromis. Întrebat cum apreciază viteza cu care se fac reformele în România, fostul premier a răspuns că viteza este dată de jaloanele din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. (News.ro)

4. Președintele PSD Marcel Ciolacu a declarat că „planurile mărețe privind schimbările climatice” nu rezolvă criza din energie. Remarca liderului PSD vine în contextul în care Administrația Prezidențială a lansat, marți, raportul privind educația pentru schimbările climatice, în cadrul unui eveniment la care au participat președintele Klaus Iohannis și premierul Nicolae Ciucă. (Digi24)

5. Președinția Franceză a Consiliului Uniunii Europene, care a demarat la 1 ianuarie 2022 pentru 6 luni, va depune „toate eforturile pentru a contribui la extinderea spațiului Schengen primind alături” și România, dar nu există „un plan anume pentru extinderea” zonei europene de liberă circulație, a declarat ambasadoarea Franței la București, Laurence Auer. (Hotnews)

Din Cronica Sportivă: Elena-Gabriela Ruse, locul 82 WTA, venită din calificări, a acces în optimile de finală ale turneului de categorie WTA 500 de la Sydney. Ruse a avut nevoie de trei seturi şi două ore şi 19 minute pentru a trece de poloneza Magdalena Frech, locul 105 WTA, o jucătoare de asemenea venită din calificări, scor 6-2, 3-6, 6-4. În optimi, Ruse va evolua, miercuri, de la ora 02.00, cu estona Anett Kontaveit, locul 7 mondial şi cap de serie 4.

6. Spania este prima țară europeană care, prin vocea premierului Pedro Sanchez, vorbește despre Covid-19 ca despre o boală endemică, asemănătoare gripei. Sanchez a cerut ca guvernele europene să înceapă să folosească alți indicatori pentru evaluarea impactului acestei boli. Spania a înregistrat aproape 700.000 de cazuri în ultimele 7 zile însă numărul de paturi ocupate de pacienții cu Covid-19 a fost aproximativ același ca la recordul de anul trecut, când s-au înregistrat 115.000 de cazuri în 7 zile. (Bloomberg)

7. Provincia canadiană Quebec, a doua cea mai populată din țară, vrea să introducă o taxă pentru sănătate care să fie plătită de adulții care nu se vaccinează împotriva Covid-19. Justificarea taxei ar fi legată de faptul că “nevaccinații” solicită la maxim sistemul de sănătate. (Reuters)

8. Anul acesta, piața muncii din Germania va pierde peste 300.000 de angajați, care reprezintă diferența dintre cei care ies la pensie și cei care se vor angaja pentru prima oară. Estimările arată că, până la finele acestui deceniu, minusul va ajunge la 5 milioane, care poate fi compensat doar prin migrație. (Bloomberg)

9. Novak Djokovic a postat pe Instagram o declarație în care admite că a greșit când nu s-a izolat după ce a fost confirmat, în decembrie, pozitiv la testul PCR pentru Covid-19. (TheGuardian)

10. Anul trecut, pentru prima oară din 1991, de când există statistica oficială, vânzările de discuri din SUA le-au depășit pe cele de CD-uri. (Quartz)

Fotografia dimineții – Aurora boreală pe cerul de deasupra tundrei din Murmansk, Rusia. Lev Fedoseyev/Tass:

Ți-ar mai putea plăcea
Peste doua milioane de elevi reîncep azi școala în format fizic – Cronica dimineții
Târziu/AUR: Vom da afară 500.000 de bugetari când vom ajunge la guvernare – Cronica dimineții