Parlamentul European a suspendat sesiunile plenare obișnuite din Strasbourg până în luna septembrie – Cronica Externă

Europa

1. Parlamentul European a suspendat sesiunile plenare obișnuite din Strasbourg până în luna septembrie pentru a evita riscul de contaminare cu virusul COVID-19. Eurodeputații se vor întâlni numai în câteva mini-sesiuni în 13-14 mai, 17-18 iunie și 8-9 iulie, care vor avea loc în Bruxelles. (Euractiv)

2. Comisia Europeană va solicita statelor membre crearea unor structuri care să faciliteze uzul datelor personale pentru ”binele comun”, în urma unor îngrijorări semnalate de activiști din domeniul protecției datelor private cu privire la folosirea aplicațiilor de localizare a persoanelor în lupta împotriva pandemiei COVID-19 și a solicitării către companiile de telecomunicații de a pune la dispoziție datele transmise de abonați pentru a urmări răspândirea virusului și persoanele contaminate. (Link)

SUA

3. Senatul american și Casa Albă au ajuns la un acord astăzi cu privire la măsuri legislative de urgență pentru a ajuta mediul de business, lucrătorii și sistemul medical, aflate în criză din cauza pandemiei cu virusul COVID-19. Pachetul financiar de 3 trilioane este cel mai mare din istorie, menit să acopere câteva luni pentru a nu se intra în recesiune economică. O parte din acești bani vor merge direct către afacerile mici, aproximativ $367 miliarde, iar o parte către ajutor de șomaj. De asemenea, aproximativ $500 de miliarde  vor fi alocate ca împrumuturi finanțate de stat pentru industriile grele, inclusiv către industria aviatică, profund afectată de interzicerea zborurilor. Spitalele vor fi ajutate în mod semnificativ în următoarele luni. (AP)

Bonus: Ca urmare a aprobării pachetului legislativ de urgență pentru abrobarea unui ajutor de $2 trilioane pentru criza generată de pandemia COVID-19, rezervele financiare de pe piața bursieră își revin, după zile de fluctuații, create de panica și anxietatea lipsei resurselor financiare de a face față măsurilor de încetinire a economiei. (AP)

4. Administrația Trump a trimis un consultant pe energie, Victoria Coates, în Arabia Saudită, ca reprezentant permanent al SUA în regiune în contextul războiului prețurilor la petrol dintre saudiți și Rusia.  (Bloomberg)

5. Departamentul de Securitate Națională al SUA avertizează, într-un raport trimis forțelor de ordine, că extremiștii și/sau teroriștii pot profita de pandemia COVID-19 pentru a declanșa atacuri împotriva SUA, precizând că nu au deocamdată informații privind astfel de acțiuni, dar că este un scenariu posibil. (ABCNews)

Orientul Mijlociu

6. Purtătorul de cuvânt al parlamentului israelian a demisionat astăzi, după o criză care dura de câteva zile. Yuli Edelstein, membru al partidului Likud al cărui lider este Benjamin Netanyahu, a refuzat să permită parlamentului să voteze până la formarea unui nou guvern, însă Curtea Supremă a pronunțat o decizie prin care arată că parlamentul trebuie să își continue activitatea. (Link)

Asia

7. Forțele înarmate ale rebelilor Huti, care se opun guvernului yemenit din 2014, au blocat un vas naval al ONU în care se aflau reprezentanți ai guvernului, care se pregătea să plece din portul Hodeidah. Națiunile Unite au mediat între cele două părți, facilitând întâlniri pe vas, de mai multe ori în ultimele luni. (Reuters)

Africa

8. Un atac înarmat al organizației teroriste Boko Haram a dus la uciderea a 92 de soldați în Chad, după lupte care au durat șapte ore, parte a unei campanii jihadiste de a-și extinde influența dincolo de Nigeria, către Camerun, Chad și Niger. Boko Haram s-au remarcat prin acte teroriste extrem de brutale în 2009, în Nigeria. (TheGuardian)

America Latină

9. Un avocat și activist pentru drepturile mediului din Mexic a fost împușcat în propria casă de un om înarmat neidentificat. El lupta de peste patru ani pentru a stopa planurile de construcție a unor apartamente într-o zonă împădurită din Jiutepec, la sud de Cuernavaca, considerată zonă protejată. Alți 15 activiști au fost uciși în Mexic în cursul anului 2019. (PBS)

Global

10. Secretarul de stat american Mike Pompeo acuză China că ”politizează” pandemia COVID-19, dezinformează și că nu pune la dispoziția celorlalte state informații esențiale cu privire la virus, care să ajute la evitarea riscului de recontaminare și la anihilarea cât mai rapidă a virusului. De asemenea el a acuzat Rusia și Iranul de campanii coordonate de dezinformare cu privire la coronavirus. (Newsweek)

Ți-ar mai putea plăcea
Marea Britanie a impus sancțiuni asupra a aproape cincizeci de oameni și organizații acuzate de abuzuri ”notorii” împotriva drepturilor omului – Cronica Externă
Ministrul de externe al Arabiei Saudite a declarat că țara sa nu dorește ca SUA să își retragă trupele din Irak – Cronica externă
Un comentariu

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău