Boris Johnson: Capitalismul și lăcomia i-au asigurat Marii Britanii succesul în ce privește vaccinarea populației – Cronica Externă

Europa

1. Uniunea Europeană a decis miercuri să plaseze sub o supraveghere foarte atentă, prin două ”ajustări”, exportul de vaccin împotriva Covid-19 produs pe teritoriul său. Scopul este de a împiedica livrările către alte ţări, mai ales către Regatul Unit, a dozelor necesare celor 27 de state membre UE, care se confruntă cu al treilea val al pandemiei. (News.ro)

2. Capitalismul și lăcomia i-au asigurat Marii Britanii succesul în ce privește vaccinarea populației, le-a spus prim-ministrul Boris Johnson deputaților conservatori într-o reuniune privată, în care a lăudat companiile farmaceutice pentru dezvoltarea de vaccinuri într-un timp record. Comentariile, relatate de cotidianul The Sun, au fost făcute de Johnson într-o întâlnire pe platforma Zoom și ar putea inflama o dispută cu Uniunea Europeană. (Profit.ro)

3. Polonia a anunţat miercuri că a înregistrat 29.978 de contaminări cu nou coronavirus în 24 de ore, un ”record”, în timp ce Guvernul se pregăteşte să înăsprească restriciţiile în vederea opririi celui de-al trielea val al epidemiei Covid-19. (News.ro)

Rusia

4. Deputaţii ruşi au adoptat azi o lege care-i acordă lui Vladimir Putin dreptul de a candida în două scrutine prezidenţiale viitoare, deschizând astfel calea rămânerii acestuia la Kremlin până în 2036. (News.ro)

5. Ministrul de externe rus Serghei Lavrov, a declarat că nu mai există relații între Rusia și Uniunea Europeană, pe care o acuză că a „distrus toate mecanismele construite de-a lungul anilor”. În urmă cu două zile, președintele Consiliului European, Charles Michel, a afirmat că relațiile cu Rusia sunt „la un nivel scăzut”, cu opinii diferite în foarte multe domenii. (Euractiv)

SUA

6. Statele Unite nu-şi vor obliga aliaţii să aleagă între ”noi sau ei” in ceea ce priveste relatia cu China, a anunţat miercuri secretarul de Stat Antony Blinken, la o reuniune a miniştrilor de Externe din NATO. (News.ro)

7. Secretarul american de stat Antony Blinken a declarat miercuri că i-a transmis ministrului de externe german Heiko Maas că sancţiunile împotriva proiectului energetic Nord Stream 2 sunt o posibilitate reală şi că nu există „nicio ambiguitate” în opoziţia SUA faţă de construcţia gazoductului. (Hotnews)

Asia

8. Ipoteza unei invazii a Taiwanului de către China este mai gravă şi mai iminentă decât cred mulţi. Declarația îi aparține unui militar american de rang înalt, amiralul John Aquilino, nominalizat la conducerea regiunii indo-pacifice, și a fost făcută la audierile dintr-o comisie parlamentară. Recucerirea insulei, pe care Beijingul o consideră parte integrantă a teritoriului chinez, este ”prioritatea numărul unu” a Chinei, a avertizat Aquilino. (News.ro)

Africa

9. Opt remorchere au fost trimise azi pentru a ajuta la aducerea pe linia de plutire a unei nave cargo de mari dimensiuni care a blocat canalul Suez. Preşedintele Autorităţii egiptene a Canalului Suez, amiralul Ossama Rabie, a anunţat miercuri, într-un comunicat, că ”unităţi de salvare şi remorchere ale Autorităţii îşi continuau efortul” de a debloca Ever Green, o navă cu lungimea de 400 de metri, sub pavilion panamez. (News.ro)

Global

10. 70% dintre pacienții care au fost spitalizați din cauza Covid-19 încă nu s-au recuperat la 5 luni de la externare, relevă datele unui studiu. Aceștia au continuat să aibă probleme cu sănătatea lor mentală și fizică, 1 din 5 persoane dezvoltând o nouă dizabilitate. Un procent similar fie nu lucrează, fie au trebuit să-și schimbe locul de muncă din cauza problemelor de sănătate cauzate de boală. (CNN)

Ți-ar mai putea plăcea
NATO plănuiește să stabilească un nou centru spațial al Alianței în Germania – Cronica Externă
Preşedintele Republicii Moldova Maia Sandu a anunţat că va cere Curţii Constituţionale dizolvarea Parlamentului – Cronica Externă

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău