Parlamentul irakian a adoptat ieri o rezoluție prin care cere guvernului să pună capăt prezenței trupelor străine – Cronica dimineții

Secretarul general al NATO a convocat pentru azi o reuniune de urgenţă, în timp ce coaliţia anti-ISIS a suspendat operaţiunile în Irak pentru a putea proteja bazele militare unde sunt soldații americani.

1. Preşedintele Donald Trump a avertizat că Statele Unite au identificat 52 de obiective în Iran şi le vor lovi „foarte rapid şi foarte dur” dacă Iranul atacă personal sau ţinte americane. Armata iraniană a răspuns, afirmând că nu crede că Statele Unite să aibă „curajul” de a ataca 52 de obiective din Iran aşa cum a ameninţat preşedintele american. Iranienii au arborat pentru prima dată în istorie steagul roşu, simbol al declanşării unui „război sângeros”, deasupra unei moschei considerată loc sacru. (News.ro)

2. Parlamentul irakian a adoptat ieri o rezoluție prin care cere guvernului să pună capăt prezenței trupelor străine și să se asigure că acestea nu vor folosi teritoriul, spațiul aerian și maritim al țării în niciun scop. 5.000 de militari americani sunt staționați în Irak. (Hotnews)

3. Reactia presedintelui American a venit in aceasta noapte, Donald Trump amenintand Irakul cu sanctiuni si penalizari de miliarde de dolari pentru bazele militare dezvoltate pe teritoriul statului irakian. (WSJ)

4. O mulțime întinsă pe 30 de km, estimată de televiziunea iraniană la “milioane”, i-a adus omagiu generalului Soleimani în orașul Ahvaz, din sud vestul Iranului. Corpul generalului a fost purtat prin oraș, după ce a fost adus cu avionul din Irak. (NYTimes)

5. Preşedintele Partidului Social Democrat, Marcel Ciolacu, spune că Gabriela Firea va fi candidatul PSD la Primăria Bucureşti şi că o va susţine indiferent ce funcţie va ocupa în partid în acel moment. (News.ro)

6. Potrivit unui comunicat al guvernului, Iranul nu va mai respecta nicio limită stabilită în acordul din 2015 pentru capacitatea sa de îmbogăţire a uraniului, sau pentru cercetările şi dezvoltarea în domeniul nuclear. Din acest moment, activităţile Iranului în domeniul nuclear vor fi bazate pe nevoile Iranului, se mai arată în comunicat. (News.ro)

7. Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a anunțat că trupele armatei turce au început să fie transferate în Libia, unde vor oferi suport guvernului recunoscut internațional în lupta cu rebelii conduși de generalul Khalifa Haftar. (Bloomberg)

Una din Cronica de Carte: Echipa de la Foreign Affairs a publicat lista celor mai bune cărți politice ale anului 2019. Dintre acestea, enumerăm: ”Say Nothing: A True Story of Murder and Memory in NorthernIreland”, de Patrick Radden Keefe, ”They Will Have to Die Now: Mosul and theFall of theCaliphate”, de James Verini, ”Vietnam: An Epic Tragedy, 1945–1975”, de Max Hastings și ”The Great Successor: The Divinely Perfect Destiny of Brilliant Comrade Kim Jong Un”, de Anna Fifield. (Foreign Affairs)

8. Social-democratul Zoran Milanovic a câştigat alegerile prezidenţiale în Croaţia, turul 2, învingând-o pe preşedinta în exerciţiu, conservatoarea Kolinda Grabar-Kitarovic, conform sondajelor efectuate la ieşirea de la urne. (Reuters)

9. Autorităţile din China au informat Organizaţia Mondială a Sănătăţii în ultima zi a anului trecut că au descoperit un nou tip de pneumonie în oraşul Wuhan din provincia Hubei, ale cărei cauze nu au fost depistate încă. (News.ro)

10. În top 10 cele mai activate modele de smartphone, în Statele Unite, în perioada 25 – 31 decembrie, se află 9 modele de iPhone și un model Xiaomi. (Link)

Fotografia dimineții – Cutia prin care Carlos Ghosn a fost scos din Japonia. Sursa.

Ți-ar mai putea plăcea
Cu voturile din diasporă, Maia Sandu a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova – Cronica dimineții
Șeful Poliției Române a fost demis – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău