Parlamentul Olandei a votat împotriva aderării României la Schengen – Cronica serii

1. Parlamentul olandez a adoptat o rezoluție care stipulează că Olanda nu ar trebui să voteze pentru aderarea României și a Bulgariei la spațiul Schengen, a anunțat eurodeputata olandeză Sophia in’T Veld, coordonatoarea grupului Renew în Comisia pentru libertăți civile (LIBE) a Parlamentului European. (Profit.ro)

2. 59,5% dintre români declară că situația financiară li s-a înrăutățit față de anul trecut, rezultă din Barometrul financiar trimestrial realizat de CEC Bank, principala cauză fiind creșterea prețurilor la gaze și electricitate. 55,5% dintre români au declarat că se așteaptă ca situația financiară să li se înrăutățească în viitor. (News.ro)

3. Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, întrebat cu cât ar trebui majorate pensiile, că ar trebui să existe o creştere care să compenseze în mare măsură inflaţia care a ajuns la peste 15%. Şeful statului a avansat un procent de majorare de până la 15%, însă a specificat că nu ştie dacă bugetul de stat ar permite acest lucru. (News.ro)

4. Numărul firmelor aflate în dificultate financiară a crescut cu peste 30.000 în ultimii 2 ani, cele mai mari probleme fiind înregistrate în comerț, distribuție și construcții. 83.200 de afaceri se aflau, la începutul acestei toamne în insolvență, în proceduri de radiere, dizolvare sau suspendare a activității, un semnal extrem de puternic privind efectele inflației și scăderii consumului pentru economia românească, arată o analiză Sierra Quadrant. (Economedia)

5. Sancționarea șoferilor care circulă fără a deține asigurări RCA valabile s-ar putea face în curând și pe baza consultării imaginilor surprinse de camerele de supraveghere a traficului. ASF a anunțat că pregătește modificarea legii RCA în acest sens, proiect ce ar putea fi înaintat către Ministerul de Finanțe spre legiferare până la finalul acestui an sau începutul anului 2023. (Hotnews)

6. Premierul britanic Liz Truss şi-a anunţat demisia din funcţie, după 45 de zile de mandat. Truss a declarat că a preluat postul într-o perioadă de ”instabilitate economică şi internaţională mare”. Ea recunoaşte că nu îşi poate duce la capăt mandatul pe care i l-a încredinţat Partidul Conservator şi din acest motiv demisionează (WSJ). Liderul Partidului Laburist, în opoziţie, sir Keir Starmer, a cerut la alegeri anticipate ”acum”, imediat după ce Liz Truss şi-a anunţat demisia din funcţia de premier. (News.ro)

7. Ministrul ucrainean al Energiei, Herman Haluşcenko, a anunţat că Guvernul ucrainean vrea să reducă cu 20% consumul de energie şi că ucrainenii au răspuns apelului Executivului în acest sens. Herman Haluşcenko a acuzat Rusia, la televiziunea ucraineană, că a lansat peste 300 de atacuri aeriene ale unor instalaţii energetice ucrainene începând de 10 octombrie. (News.ro)

8. Piața globală de smartphone-uri a scăzut cu 9% în trimestrul 3, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Este al treilea trimestru consecutiv de scădere și cea mai mare scădere pentru un trimestru 3 din 2014 până în prezent. Cota de piață a iPhone-urilor Apple a crescut de la 15% la 18%. (Link)

9. Înscrierile la facultățile americane au scăzut pentru al treilea an școlar consecutiv. Ritmul scăderii a încetinit însă în această toamnă, la 1,1% comparativ cu toamna trecută. În primii doi ani ai pandemiei, înscrierile au scăzut cu aproximativ 6,5%. (WSJ)

10. Deputații și senatorii AUR, în frunte cu președintele George Simion, au depus la Parlament un proiect pentru modificarea Legii educației, astfel încât în trunchiul comun al materiilor care sunt obligatorii pentru toți elevii, să fie inclusă și disciplina „Cultură și tradiții românești”. Scopul introducerii acesteia ar fi să contracareze „direcții trasate de UE”, ce ar avea drept consecințe pierderea identității fiecărui stat membru. (Hotnews)

Ți-ar mai putea plăcea
Președintele Iohannis a respins impunerea de restricții pentru persoanele nevaccinate: Nu pot să accept măsuri care duc la discriminări – Cronica serii
Cronica serii – Iohannis a semnat decretul de revocare a procurorului sef DNA, Laura Kovesi

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău