Partidul cancelarului austriac Karl Nehammer a pierdut majoritatea absolută în Austria Inferioară – Cronica dimineții

1. Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat, duminică seară, că numărul cazurilor de gripă şi viroză este în scădere, doar în ultima săptămână înregistrându-se cu 25% mai puține cazuri. Rafila este de părere că în două săptămâni epidemia de gripă va ajunge la final. (News.ro)

2. 11 companii, printre care Romgaz și OMV Petrom, sunt interesate de achiziționarea primei exploatări offshore noi de gaze în Marea Neagră. Gigantul Carlyle, cel mai mare administrator de active de tip private equity din lume, și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), acționari ai Black Sea Oil&GAS, urmăresc asocierea cu o terță parte sau chiar vânzarea pentru un preț de 800 milioane euro. (Profit.ro)

3. Cu măsuri de ajutor de stat de circa 4,8 miliarde de euro aprobate de Comisia Europeană, în baza legislației relaxate cu scopul de a permite statelor UE să atenueze efectele războiului, România se află pe locul zece la nivel european. Depășim state precum Austria sau Grecia, dar suntem în urma altor țări din regiune, precum Polonia și Ungaria. (Cursdeguvernare)

4. Liberalii s-au întâlnit, duminică, la Vilă Lac, înainte de nouă sesiune parlamentară. Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, le-a transmis colegilor că formaţiunea stă mai bine în sondaje decât în momentul în care a preluat conducerea, iar Guvernul a performat. În ceea ce priveşte rocada, Ciucă le-a transmis liberalilor că se va face în mai, aşa cum este stipulat în protocol. (News.ro)

Din Cronica de Carte: Etichetarea unei cărți de basme ca fiind dăunătoare pentru copii doar din cauza conținutului LGBT încalcă Convenția Europeană a Drepturilor Omului, conform unei Hotărâri pronunțate pe 23 ianuarie de CEDO, în cauza Macatė v. Lithuania. Aceasta se referea la o carte de basme pentru copii, care conținea povești despre căsătoria între persoane de același sex, a cărei distribuție fusese suspendată la scurt timp după publicarea acesteia în 2013 și apoi reluată cu mențiunea că este posibil dăunătoare pentru copiii cu vârsta sub 14 ani. (Juridice.ro)

5. Partidul cancelarului austriac Karl Nehammer a pierdut voturi în fața naționaliștilor de dreapta, potrivit celor mai recente date după alegerile regionale de duminică. Partidul Popular Austriac a pierdut majoritatea absolută în Austria Inferioară (sub 40% din voturi), find nevoit să caute o alianță pentru prima dată în ultimele două decenii. (Hotnews)

6. Wall Street Journal scrie că atacul cu drone asupra fabricii de armament din Iran a fost efectuat de forțele aeriene israeliene. Este primul atac israelian asupra Iranului dela preluarea puterii de către Benjamin Netanyahu. (WSJ)

7. Zeci de sisteme de armament pe care Rusia le-a desfășurat împotriva Ucrainei sunt încărcate și funcționează cu componente electronice americane și occidentale, potrivit unui think tank din Marea Britanie. Acesta precizează că acest lucru se întâmplă în ciuda sancțiunilor și controalelor la export implementate de SUA și aliații lor, menite să împiedice forțele lui Vladimir Putin să obțină semiconductori și alte produse electronice sensibile. (G4Media)

8. Germanii au continuat să economisească anul trecut, suma din depozitele bancare ajungând la €2710 miliarde în decembrie, un nivel record. Creșterea anuală a fost de 2,5%, sub inflația de 7,9%. Este pentru prima oara de când există măsurători când discrepanța este atât de mare. (Link)

Din Cronica Sportivă: Meciul Sepsi – FCU Craiova a fost întrerupt, după aproximativ 25 de minute de la start, din cauza scandărilor rasiste şi xenofobe ale suporterilor. Iniţial, arbitrul Andrei Chivulete a cerut să se facă un anunţ la staţia de amplificare, ca avertisment, însă după foarte scurt timp el a oprit partida şi a trimis echipele la vestiare.

9. 8 din 10 părinți americani ai căror copii au vârstă până în 18 ani consideră că rolul de părinte este plăcut și plin de satisfacții în cea mai mare parte sau tot timpul, conform unui sondaj efectuat pe 3.757 de părinți din SUA. Două treimi spun că este mai greu decât au crezut că va fi, iar aproximativ o treime dintre mame spun că este mult mai greu decât se așteptau. (NYTimes)

10. Președintele Consiliului Național al PSD, Vasile Dîncu, cel care a demisionat în octombrie 2022 din funcția de ministru al apărării invocând imposibilitatea colaborării cu președintele Klaus Iohannis, a declarat pentru Gazeta de Cluj că nu înțelege nici acum ce l-a determinat pe șeful statului „să pună presiune asupra mea” și că nu s-a simțit sprijinit. Întrebat ce a vrut să spună cu sintagma „imposibilitatea colaborării cu președintele României, comandantul suprem al Armatei”, Dîncu a spus că el a „folosit o sintagmă blândă” și că nu a venit „timpul istoric” să ofere mai multe detalii. „Menționez din start că nu pot vorbi acum despre tot ceea ce știu, gândesc sau simt în această problemă. Nu este nici momentul și nici timpul istoric încă nu a venit”, a spus el. (Libertatea)

Fotografia dimineții – Un urs a “monopolizat” o cameră foto cu senzori de mișcare dintr-un parc natural din Colorado, SUA, aproximativ 400 de fotografii din cele 580 fiind cu el. În această fotografie e surprins când scoate limba. Boulder Open Space and Mountain Parks:

Ți-ar mai putea plăcea
Cronica dimineții – Banca Transilvania a devenit cea mai mare bancă din România
Record de cazuri noi în România și SUA – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău