Partidul Comunist din Austria intră în parlamentul local din Salzburg pentru prima dată după anul 1945 – Cronica dimineții

1. Prețul benzinei a coborât sub 6,5 lei/l, nivel nemaiîntâlnit de la mijlocul lunii ianuarie a anului trecut, iar cel al motorinei a ajuns la 6,65 lei/l, ultima oară înregistrat la începutul lunii februarie 2022, în urma deciziei liderului pieței, OMV Petrom, de a ieftini în această noapte, pentru cea de-a 5-a oară în ultimele 6 zile, atât benzina, cât și combustibilul diesel cu 14 bani/l. (Profit.ro)

2. Mai multe personalităţi au transmis, duminică, o scrisoare Sfântului Sinod privind dezideratul unităţii creştinilor în celebrarea Paştelui. ”Am face un pas important spre mult mai complicata reîntregire a Bisericii Lui Hristos”, afirmă semnatarii documentului, care apreciază că celebrarea la date diferite afectează viaţa oamenilor. (News.ro)

3. Până în prezent, 22 de cetăţeni români şi 4 membri de familie ai acestora, cetăţeni sudanezi, au cerut să fie evacuați din Sudan, a anunțat MAE. Anunțul vine după ce mai multe țări, inclusiv SUA, au decis să-și evacueze personalul diplomatic. Ambasada României în Sudan e închisă din 2021.(Libertatea)

4. Polonia construieşte una dintre cele mai puternice armate din Europa şi este pe cale să aibă cea mai puternică armată terestră din regiune în termen de doi ani, a declarat duminică ministrul Apărării, Mariusz Blaszczak. (Hotnews)

Din Cronica de Carte: Cărțile copilăriei, prima rubrică online dedicată cărților pentru copii, lansată în parteneriat cu Editura Humanitas Junior, este disponibilă din această săptămână pe www.desprecopii.com și vine în sprijinul părinților cu recomandări de titluri de cărți pentru copii, în contextul în care cititul începe să coboare în topul activităților preferate de cei mici (IQads); 

5. Ucraina şi statele baltice – Estonia, Letonia şi Lituania – şi-au exprimat consternarea după ce ambasadorul Chinei la Paris a pus la îndoială faptul fostele republici sovietice ar avea un statut reglementat şi că Crimeea face parte din Ucraina. „Chiar şi aceste ţări din fosta Uniune Sovietică nu au un statut efectiv, aşa cum spunem noi, în conformitate cu dreptul internaţional, deoarece nu există niciun acord internaţional care să concretizeze statutul lor de ţară suverană”. Referitor la Crimeea, ambasadorul a declarat: „Depinde de modul în care percepeţi această problemă. Există o istorie. Crimeea a fost a Rusiei la început. Hruşciov a fost cel care a dat Crimeea Ucrainei pe vremea Uniunii Sovietice”. (News.ro)

6. Naftogaz, compania energetică deținută de statul ucrainean, a avut discuții cu companiile americane Exxon Mobil, Halliburton și Chevron pentru investiții în sectorul gazelor naturale din Ucraina. (Reuters)

7. Partidul Comunist din Austria (KPÖ) a obținut, în urma alegerilor regionale din Salzburg, de duminică, 11,2%, conform estimărilor oficiale, intrând în parlamentul local pentru prima dată după anul 1945. (G4Media)

8. Oamenii de știință chinezi au în plan să construiască în următorii cinci ani o bază lunară folosind praf de pe Lună, în cadrul unui program ambiţios care va începe în acest deceniu, relatează presa din China. (Digi24)

Din Cronica Sportivă: Rusul Ian Nepomniachtchi a mai făcut duminică un pas spre titlul de campion mondial, după ce a încheiat remiză meciul cu Ding Liren, de la Campionatul Mondial de Şah de la Astana. El conduce la general cu scorul de 5,5 la 4,5. News.ro

9. Un experiment de cercetare prin care au fost analizate scutecele murdare ale unor bebeluşi din Danemarca a furnizat o multitudine de informaţii despre virusuri necunoscute până acum. O echipă internaţională de cercetători a anunţat, într-un articol publicat în revista Nature Microbiology, că a descoperit 10.000 de noi virusuri în fecalele sugarilor. (News.ro)

10. Un număr record de alpinişti au primit permise pentru a escalada în sezonul de ascensiuni de primăvară cel mai înalt munte din lume, Everest, dinspre partea nepaleză. Departamentul pentru Turism din Nepal a emis până vineri 454 de permise pentru alpinişti din 61 de ţări pentru cucerirea vârfului Everest, de 8.848,86 metri înălţime. Peste două treimi dintre aceşti alpinişti sunt femei. (Digi24)

Fotografia dimineții – Într-o înregistrare video postată de ministrul canadian al transporturilor, Omar Alghabra, mai mulţi politicieni canadieni defilează în jurul unei mese în pantofi roz cu toc. Potrivit ministrului, această operaţiune a avut ca scop sensibilizarea populaţiei cu privire la lupta împotriva violenţei asupra femeilor.

Ți-ar mai putea plăcea
Cronica dimineții – Anul trecut Dacia a depășit pentru prima oară 500.000 automobile vândute în Europa
Armata norvegiană: 310.000 victime cauzate de războiul din Ucraina, din care 30.000 de civili – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău