Patronatele acceptă creșterea salariului minim cu 200 de lei neimpozabili – Cronica dimineții

1. Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat că elevii din București ar putea face cursuri online din a doua parte a lunii octombrie și că cei peste 1.000 de elevi și peste 600 de profesori diagnosticați cu Covid la o săptămână după începerea școlii sunt rezultatul infectărilor de la sfârșitul vacanței și ”nu au legătură cu școala”. ”Infectările din școală se vor vedea la sfârșitul lunii septembrie”, a spus Cîmpeanu. (Hotnews)

2. Salariul minim este acceptat de către antreprenori să crească cu 200 de lei, dar cu ideea ca această sumă să nu fie impozitată, este solicitarea transmisă Guvernului de către proprietarii de companii, a anunțat Florin Jianu, președintele Consiliului Național al Întreprinderilor Mici și Mijlocii. (Profit.ro)

3. Cărbunele a fost, duminică dimineaţă, principala sursă de generare a energiei electrice, acoperind 27% din producţia totală la nivel naţional, potrivit datelor privind starea sistemului energetic naţional în timp real, postate pe site-ul Transelectrica. (Hotnews)

4. PSD ar obţine 36% din voturi, PNL – 19%, AUR – 14%, USR PLUS – 11%, UDMR şi PMP câte 5%, dacă duminic viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, potrivit datelor unui sondaj CURS, realizat la comanda PSD. Datele sunt valabile pentru o prezență la vot de 42%. (News.ro)

Din Cronica de Carte: Oficial, în România sunt 1.877 de biblioteci comunale, iar în 2002 s-a adoptat o lege specială care le protejează, în care se precizează că bibliotecile nu pot fi închise decât dacă se desființează localitatea însăși și care obligă primăriile să angajeze bibliotecari și să investească în achiziția de cărți și calculatoare. Cu toate acestea, în ultimii zece ani, s-au închis peste 700 de biblioteci comunale. (Recorder)

5. Expunerea sistemului bancar pe titlurile de stat româneşti a ajuns cea mai mare din Uniunea Europeană, cu o pondere a deţinerilor de titluri de stat de 7% din PIB. (Economica)

6. Prețul alimentelor a crescut cu 33% în august comparativ cu luna similară a anului trecut. Ajustate la inflație, costul alimentelor este cel mai mare înregistrat vreodată în ultimii aproape 60 de ani. (Bloomberg)

7. Partidul aflat la putere în Federaţia Rusă, Rusia Unită, se află în fruntea alegerilor legislative, desfăşurate de vineri până duminică, potrivit primelor rezultate anunţate cu câteva minute după închiderea ultimelor birouri de vot, un scrutin din care opoziţia anti-Kremlinului a fost practic exclusă. Formaţiunea preşedintelui rus Vladimir Putin a acumulat 38,75% din voturi. Partidul comuniştilor (KPRF) este pe doi, cu 25,06% din sufragii. (Digi24)

8. O nouă combinație de medicamente pentru cancerul ovarian a dat rezultate foarte bune în prima fază de testare. La 46% dintre cele 24 de paciente, tumorile au regresat după tratament. Pentru acest tip de cancer, mai puțin de 13% dintre paciente răspund la chimioterapie, iar tratamentul hormonal funcționează la mai puțin de 10%. (TheGuardian)

Din Cronica Sportivă: România a învins Portugalia în primul tur al Grupei Mondiale din Cupa Davis, cu scorul general de 3-1. În primul meci de duminică, Horia Tecău și Marius Copil au câștigat partida de dublu în fața lui Nuno Borges și Joao Sousa, scor 6-4, 6-3; Marius Copil a adus punctul decisiv al calificării, învingându-l pe Joao Sousa, scor 6-3, 2-6, 6-4. Pentru România, urmează un meci de baraj în luna noiembrie. (Gsp.ro)

9. “Ted Lasso”, “The Crown” si “The Queen’s Gambit” sunt marii câștigători ai ediției cu numărul 73 a premiilor Emmy. (CNBC)

10. Fostul lider al PSD Liviu Dragnea a anunţat că patru „oameni obişnuiţi” în colaborare cu fostul secretar general al PSD Codrin Ştefănescu, unul dintre apropiaţii săi, au pus bazele unui nou partid politic, denumit Alianţa pentru Patrie, al cărui principal obiectiv este „bunăstarea românilor”, el fiind animat de „patriotism economic”. „Nu este un partid naţionalist, nu este un partid radical, nu este un partid xenofob, nu este un partid radical, nu este un partid anti-european sau anti-atlantic. Dragnea s declarat că i-a cerut avocatei sale să iniţieze un demers în instanţă pentru a lămuri dacă are sau nu voie să activeze politic. (News.ro)

Fotografia dimineții – Talibani în provincia Banyan:

Ți-ar mai putea plăcea
Iohannis: România susține aderarea Ucrainei la NATO – Cronica dimineții
Cronica dimineții – Poate începe recursul în procesul în care Liviu Dragnea a fost condamnat

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău