Năsui: Nu există consens în coaliţie pentru desfiinţarea pensiilor speciale – Cronica dimineții

1. Ministrul Economiei, Claudiu Năsui, a declarat că nu există consens în coaliţie pentru desfiinţarea pensiilor speciale. Năsui afirmă că USR PLUS îşi dorește eliminarea acestora, dar, cu 15% în Parlament, trebuie să mobilizeze o majoritate de 51%. (News.ro)

2. Agenția pentru Alimente și Medicamente din SUA ar urma să aprobe vaccinul anti Covid-19 dezvoltat de Pfizer și BioNTech la începutul lunii viitoare. Agenția a acordat aprobarea în regim de urgență anul trecut. Ar fi primul vaccin împotriva Covid-19 care obține aprobarea în SUA. (Reuters)

3. Subvenția acordată de la buget sistemului de pensii pentru acoperirea deficitului, diferența dintre veniturile colectate din contribuții și cheltuielile cu plata indemnizațiilor, va fi redusă cu 3,32 miliarde de lei, prevede proiectul de rectificare bugetară pregătit de guvern. Diminuarea subvenției survine ca urmare a evoluției peste așteptări a economiei și, implicit, a pieței muncii, ceea ce a condus la venituri mai mari din contribuții. (Profit.ro)

4. Ministrul Mediului Tanczos Barna își continuă lupta cu mașinile mai vechi de 15 ani și cere implementarea unor soluții rapide care să stopeze achiziția acestora din străinătate. Printre măsurile vizate se numără impozitarea mai drastică a mașinilor vechi, dar și un sistem de sprijin pentru populație ca să achiziționeze mașini noi. (Hotnews)

Din Cronica de Business: Guvernul nigerian încearcă să limiteze tranzacțiile cu bitcoin, după ce volumul acestora a luat proporții. Nigeria este a doua țară din lume, după SUA, în ceea ce privește volumul de tranzacționare. În luna mai, acesta ajungea la $2.4 miliarde, crescând de la $684 de milioane în decembrie anul trecut. (The Guardian)

5. Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, a promis că va reveni cu un proiect privind trecerea în administrarea ADP Sector 1 a Parcului Cişmigiu şi a Parcului Herăstrău, după ce marți consilierii PSD și PNL au respins, în ședința Consiliului Local, un act normativ care prevedea preluarea, reabilitarea și modernizarea acestor parcuri cu investiții totale 170 de milioane de lei. (Hotnews)

6. Răspândirea variantei Delta a ridicat procentul necesar imunității de grup la 80% sau chiar 90%, conform unui raport transmit de Societatra pentru Boli Infecțioase din SUA. Procentul este mult mai mare decât nivelul anterior, de 60-70%. (Bloomberg)

7. Co-preşedintele USR PLUS, Dacian Cioloş, a declarat, despre congresul partidului, că nu este despre el sau Dan Barna, ci despre unitate. În cazul în care va fi ales preşedinte al USR PLUS, Dacian Cioloş a afirmat că nu el va decide dacă Dan Barna va rămâne vicepremier, ci structurile formaţiunii politice vor lua o decizie. (News.ro)

Din Cronica Sportivă: Patru jucătoare din România s-au calificat în optimile de finală ale turneului WTA de la Cluj: Mihaela Buzărnescu a trecut de Viktoriya Tomova 6-2, 6-3; Jaqueline Cristian a reușit un 6-1, 6-2, în fața jucătoarei Reka Jani; Ana Bogdan s-a impus cu 6-2, 6-4 în meciul cu Panna Udvardy; Irina Bara, locul 120 WTA, s-a calificat în turul al doilea după ce a învins-o cu scorul de 6-2, 6-3, pe germana Anna-Lena Friedsam. (Gsp.ro)

8. Președintele american Joe Biden a declarat că guvernatorul statului New York, Andrew Cuomo, acuzat de hărțuire sexuală împotriva mai multor femei, ar trebui să demisioneze. (WSJ)

9. Justiţia britanică l-a condamnat marţi pe un bărbat de 74 de ani pentru un viol comis asupra unei minore în urmă cu peste 40 de ani, graţie „determinării” fiicei sale biologice născute în urma acelei infracţiuni, care a furnizat anchetatorilor o probă de ADN. (Digi24)

10. Vanguard Group, una dintre cele mai mari companii din SUA care administrează investiții financiare, oferă $1000 fiecărui angajat care s-a vaccinat sau se va vaccina până în octombrie. Până în prezent este cea mai mare sumă oferită unui angajat, de către o companie, pentru a se vaccina împotriva Covid-19. (Bloomberg)

Fotografia dimineții – Pompierii turci odihnindu-se după lupta cu incendiile din ultimele zile:

Ți-ar mai putea plăcea
Președintele Trump a anunțat că administrația sa va coopera cu președintele ales Joe Biden pentru a asigura tranziția – Cronica dimineții
Ședință de guvern convocată de Ciolacu pentru a discuta despre azilele din Voluntari – Cronica dimineții