Patru romane ale Sofiei Nădejde pot fi citite gratuit online – Cronica de carte

1. Sofia Nădejde, prima autoare feministă din spațiul românesc și o figură marcantă a feminismului est-european, poate fi citită acum gratuit în PDF în MDRR2 (Muzeul Digital al Romanului Românesc, 1901-1932), prima arhivă completă a romanului românesc, organizată de Revista Transilvania. Este vorba de romanele Patimi, Robia banului, Părinți și copii și Irimel. (Link)

2. Stephan Malinowski a câștigat Premiul german de non-ficțiune, în valoare de 25.000 de euro, pentru volumul său „Die Hohenzollern und die Nazis: Geschichte einer Kollaboration” (Familia Hohenzollern și naziștii: istoria unei colaborări). (Publishing Perspectives)

3. „Middlemarch”, de George Eliot, „Drumul spre casă”, de Yaa Gyasi (ambele la Editura Litera), „Doamna Dalloway”, de Virginia Woolf (Editura Humanitas Fiction) și „Să ucizi o pasăre cântătoare…”, de Harper Lee (Editura Polirom) se află pe o listă a celor mai bune cărți scrise de femei, recomandate de scriitori, pe care toți bărbații ar trebui să le citească. (The Guardian)

4. Scriitorii premiați, librarii și deținătorii de librării recomandă mai mult de 100 de cărți, specifice fiecărui stat american, pentru cei care vor călători în această vară în SUA, printre care se află volume precum „Jazz”, de Toni Morrison (pentru New York), „Spre marginea luminoasă”, de Eowyn Ivey (pentru Alaska), „Conjurația imbecililor”, de John Kennedy Toole (pentru Louisiana) și „Adventures of Huckleberry Finn”, de Mark Twain (pentru Missouri). (NPR)

5. Printre cele mai așteptate 119 cărți polițiste din vara acestui an se numără volume precum „The Island”, de Adrian McKinty, „Seeing Strangers”, de Sebastian J. Plata, „A Botanist’s Guide to Parties and Poisons”, de Kate Khavari și „The Woman in the Library”, de Sulari Gentill. (CrimeReads)

6. „Republica surdă”, de Ilya Kaminsky (la noi, la Casa de Editură Max Blecher), „Cele cinci invitații”, de Frank Ostaseski (Editura Pagina de Psihologie), „Lumea de sub noi. O călătorie în adâncul pământului”, de Robert Macfarlane (Editura Polirom) sunt printre cărțile merite să ne aducă împreună, recomandate de autori contemporani. (The Guardian)

7. Revista Vogue recomandă 11 volume recente care au recreat povești clasice pentru cititorii contemporani, printre care „Cântul lui Ahile”, de Madeline Miller (la noi, la Editura Polirom), „Aceste patimi zbuciumate”, de Chloe Gong (Editura Corint) și „Flood”, de Melissa Scholes Young. (Teen Vogue)

8. Cele mai vândute cărți din SUA, conform New York Times: la categoria Fiction, pe locul întâi se află o noutate, thriller-ul „Nightwork”, de Nora Roberts; la categoria Non-Fiction, pe locul întâi se află tot o noutate, volumul „Here’s The Deal”, de Kellyanne Conway, fost consilieră în administrația președintelui Donald Trump. O altă noutate interesantă în top, la categoria ficțiune, format hardover, romanul „Clive Cussler’s Dark Vector”, de Graham Brown, al 19-lea volum din seria NUMA Files. (New York Times)

9. Recomandări cărți în limba română, apariții noi sau reeditări:

-Povestea Casei Paleologu, de Theodor Paleologu, Editura Fundației Paleologu

-Istoria căderii regimurilor comuniste, de Stelian Tănase, Editura Publisol

-Cu trenul expres spre moarte. Din mărturiile unui supraviețuitor al Pogromului de la Iași, de Leonard Zăicescu, Editura Polirom

-Șapte povești care nu se termină bine pentru toată lumea, de Cătălin Ceaușoglu, Editura Nemira

-De ce am plecat din România, coordonator Iuliana Alexa, Editura Corint

-Cum mi-am mâncat masca, de Jan Cornelius, Editura Paralela 45

-Arta romanului, de Milan Kundera, Editura Humanitas Fiction

-Fiica măcelarului, de Yaniv Iczkovits, Editura Humanitas Fiction

10. Pe scurt, din lumea literară:

-Quentin Tarantino va publica în această toamnă în Statele Unite o nouă carte, „Cinema Speculation”. Regizorul a scris de mai mulţi ani această lucrare care va fi o poveste a cinema-ului american din anii 1970 (News.ro);

-Actrița Emma Thompson va publica o carte de Crăciun, intitulată „Jim’s Spectacular Christmas”, alături de ilustratorul Axel Scheffler (BookSeller);

-O scriitoare care a scris o carte intitulată „How to Murder Your Husband” a fost condamnată pentru uciderea ulterioară a soțului ei, de un juriu din Oregon, SUA (The Guardian);

-Furate de forțele naziste, o duzină de volume din Operele complete ale lui Voltaire au fost returnate de Germania Ambasadei Franței la Berlin (Livres Hebdo).

Fotografia ediției: O primă ediţie a cărţii „Harry Potter şi piatra filosofală”, care include şi câteva greşeli şi este semnată de autoarea J.K. Rowling, va face obiectul unei vânzări private la Christie’s Londra. 230.000 de euro este preţul de pornire. Sursa: News.ro

Ți-ar mai putea plăcea
Cele mai așteptate 48 de cărți de memorii ale anului 2021 – Cronica de carte
Cele mai bune cărți ale anului 2023, în viziunea New York Times și Washington Post – Cronica de Carte
Un comentariu

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău