Pe satelitul Mimas al planetei Saturn ar putea exista un ocean în stare lichidă – Cronica Spațială

1. NASA a efectuat cu succes un test cu un motor de rachetă cu detonare rotativă (Rotating Detonation Rocket Engine – RDRE). Un astfel de motor generează propulsia printr-un fenomen de combustie supersonică cunoscut drept detonare. Principalul avantaj al unui astfel de motor este că produce mai multă putere cu un consum mai scăzut de carburant comparativ cu sistemele de propulsie clasice. NASA încearcă astfel să găsească o soluție mai accesibilă pentru viitoarele misiuni cu echipaj uman pe Marte, iar în paralel a anunțat recent că va dezvolta un motor nuclear de rachetă. (NASA)

2. Astronomii au descoperit o serie de elemente esențiale pentru formarea atmosferei unei planete într-un nor molecular situat la 500 de ani-lumină distanță pe Pământ, printre care se numără carbon înghețat, hidrogen, oxigen, azot și sulf. Norii moleculari sunt locurile în care se formează de regulă planetele, astfel că cercetătorii au identificat practic locul în care vor apărea noi planete în decursul timpului. (Science Alert)

3. Astronomii din China susțin că au descoperit motivul pentru care centura de peste 12.000 de asteroizi din apropierea planetei Jupiter este formată din două grupuri distincte, unul cu semnificativ mai mulți asteroizi decât celălalt. Principala ipoteză este că această configurație s-a produs în primele “zile” ale sistemului nostru solar, când Jupiter și-ar fi schimbat poziția și s-ar fi îndepărtat de Soare până a ajuns pe actuala orbită. (NYU)

4. Astronomii au făcut o serie de simulări computerizate pentru a înțelege cum erau primele stele apărute în Univers, despre care se crede că s-au format în prima sută de milioane de ani de la Big Bang. Potrivit celor mai recente simulări, primele stele aveau o masă de până la 100.000 de ori mai mare decât masa actuală a Soarelui. (Arxiv)

5. Cercetătorii de la Institutul Max Planck din Germania au descoperit o exoplanetă de dimensiunile Pământului în constelația Cygnus la numai 31 de ani-lumină de Pământ. Aceasta orbitează o stea la o distanță care ar permite susținerea vieții, în condițiile în care temperatura medie de la suprafață este estimată la -23 de grade Celsius, cu o marjă de eroare de 7 grade Celsius. Exoplaneta a primit numele Wolf 1069b și are o masă de numai 1,36 de ori mai mare decât a planetei noastre. (Max Planck Institute)

6. Cercetătorii au identificat o cometă atipică cu o lungime de 6 kilometri care se îndreaptă spre planeta Mercur. Primele ipoteze sunt că aceasta provine dintr-un alt sistem solar, de unde a fost “expulzată” de gravitația unei planete gigant pentru a ajunge în apropiere de Jupiter, iar de aici a fost redirecționată spre actuala traiectorie spre Mercur. Cometa se numește 96P/Machholz 1 și este atractivă pentru cercetători pentru că are o compoziție mult diferită de alte comete. (Space)

7. Cercetătorii de la Institutul Southwest din Texas susțin că au identificat o serie de dovezi potrivit cărora Mimas, unul dintre sateliții lui Saturn, poate genera o cantitate potrivită de căldură pentru ca sub crusta de la suprafață alcătuită în special din gheață și mai puțin din roci să existe un ocean în stare lichidă. Mimas are un diametru de numai 396 de kilometri și orbitează Saturn la o distanță mică mică de 200.000 de kilometri. (SouthWest Research Institute)

8. Roverul Perseverance de pe planeta Marte a finalizat cu succes realizarea unui depozit cu 10 tuburi cu mostre de roci marțiene. Teoretic, cele 10 tuburi cu mostre ar trebui să ajungă pe Pământ undeva în preajma anului 2033 în cadrul unei viitoare misiuni Mars Sample Return. Roverul a îndeplinit misiunea pe parcursul a șase săptămâni. (NASA)

9. NASA a decis să schimbe traiectoria sondei spațiale Lucy pentru ca aceasta să treacă în luna noiembrie la numai 450 de kilometri de un asteroid din centura de asteroizi, pentru a testa funcțiile sondei pentru misiunea principală de a studia 8 asteroizi din centura de asteroizi. Noua misiune este importantă mai ales în condițiile în care sonda spațială utilizează doar unul dintre cele două panouri solare, întrucât unul dintre ele nu s-a desfășurat corespunzător după lansare. (SpaceNews)

10. NASA a modificat locul de aselenizare pentru landerul construit de compania privată Astrobotic. Landerul va ajunge într-o regiune numită Gruithuisen Domes, acolo unde este programată să ajungă în anii următori și misiunea Lunar-VISE. Regiunea a stârnit interes datorită șanselor ca acolo să existe regiuni bogate în silice, un mineral abundent în crusta terestă folosit în producția de sticlă, ceramică sau cărămizi. (SpaceNews)

Ți-ar mai putea plăcea
Prima activitate detectată pe o mega-cometă din apropiere de Saturn – Cronica Spațială
Telescopul Hubble a identificat cel mai vechi dublu-quasar din Univers – Cronica Spațială

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău