Pensiile de serviciu civile şi militare au costat bugetul de stat 10,34 de miliarde de lei în anul 2022 – Cronica dimineții

1. Pensiile de serviciu civile şi militare au costat bugetul de stat 10,34 de miliarde de lei în anul 2022, cu 5% mai mult decât în anul 2021, reiese dintr-o analiză. Aproape 175.000 de militari şi civili au încasat pensie de serviciu în decembrie 2022, numărul lor crescând cu 3,6% faţă de cel înregistrat în aceeaşi lună a anului 2021. (Economica)

2. Raportul final al Comisiei de anchetă parlamentară arată că sunt în derulare 102 anchete penale privind achiziţiile publice din timpul pandemiei. Compania Unifarm, de exemplu, a făcut achiziții fără nicio regulă de peste un miliard de lei și a rămas cu echipamente expirate de jumătate de miliard. (G4Media)

3. Documente clasificate ale Pentagonului arată că armata chineză ar putea lansa în curând o dronă spion supersonică ce se poate deplasa cu o viteză mai mare de cel puțin trei ori viteza sunetului. (WashingtonPost)

4. Preşedintele mexican Andres Manuel Lopez Obrador a acuzat marţi Pentagonul că i-a spionat guvernul şi a declarat că va începe să clasifice informaţiile provenite de la forţele armate pentru a proteja securitatea naţională. (News.ro)

5. Rusia și-a majorat în primele 4 luni și jumătate ale acestui an cu aproape 40% exporturile de benzină, în timp ce cele de motorină au scăzut marginal, cu 3%, în pofida embargoului UE și a plafoanelor de preț impuse produselor petroliere rusești. (Profit.ro)

Din Cronica Sportivă: Miercuri se joacă ultimele partide din sferturile de finală ale Ligii Campionilor: Bayern Munchen – Manchester City (0-3 în tur) și Inter Milano – Benfica Lisabona (2-0 în tur). Ambele dispute încep de la ora 22:00.

6. Polonia a acceptat marţi să ridice interdicţia privind tranzitul de cereale şi produse alimentare ucrainene. În weekend, Varşovia anunţase că suspendă şi tranzitul acestora prin Polonia, deşi iniţial afirmase că va suspenda temporar doar importul de produse ucrainene, nu şi tranzitul. (News.ro)

7. În urmă cu aproape un an, mai mulți oficiali ruși și-au exprimat în mod privat îngrijorarea cu privire la riscurile ca Rusia să devină prea dependentă de tehnologiile chineze, după ce sancțiunile SUA și ale Uniunii Europene au oprit accesul la alți furnizori. Oficialii ruși erau îngrijorați ca Huawei Technologies și alte companii chineze ar putea ajunge să domine piața rusă și ar putea reprezenta un risc pentru informații și securitatea rețelelor. (Bloomberg)

8. Fox News va plăti $787,5 milioane producătorului de aparate electronice de vot Dominion Voting Systems, după o înţelegere la care s-a ajuns înaintea începerii procesului. Vedetele televiziunii de știri au făcut, după alegerile prezidențiale din noiembrie 2020, acuzații în direct referitoare la falsificarea alegerilor prin intermediul sistemelor de vor produse de Dominion Voting Systems. (WashingtonPost)

9. Netflix a anunțat că va înceta serviciul de livrare DVD, pentru clienții din SUA, la finalul lunii septembrie. În 2010, Netflix avea aproximativ 20 de milioane de abonați la acest serviciu. (NYTimes)

10. Ministrul italian al agriculturii, Francesco Lollobrigida, unul dintre cei mai apropiaţi aliaţi ai premierului Giorgia Meloni, a provocat marţi indignare când a avertizat împotriva riscului de „înlocuire etnică” a italienilor de către migranţi. (Hotnews)

Fotografia dimineții – Șoferii s-au oprit în Tel Aviv, Israel, în timp ce sirenele au sunat timp de două minute pentru a marca Ziua de Comemorare a Holocaustului. Jack Guez/AFP/Getty Images:

Ți-ar mai putea plăcea
PNL câștigă alegerile europarlamentare – Cronica dimineții
Ministrul Muncii: Numărul angajaţilor cu salariul minim pe economie a crescut de cinci ori în ultimii cinci ani – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău