Pentru a treia lună la rând, România a avut cea mai mare inflație în UE – Cronica dimineții

1. Pentru a treia lună la rând, România a avut cea mai mare inflație în UE. În februarie, România a înregistrat cel mai ridicat nivel al indicelui armonizat al prețurilor de consum (un indicator al inflației care permite comparații ale inflației la nivel european) din UE, de 7,1%, fiind urmată de Islanda (5,3%). Cele mai mici rate ale inflației le-au avut Letonia, Danemarca și Italia (sub 1% fiecare), potrivit Eurostat. (Profit.ro)

2. Ministrul de Interne austriac, Gerhard Karner, a declarat marți că ar fi greşit să fie stabilită o dată concretă de aderare a României cu frontierele terestre la Spaţiul Schengen, menţionând că va continua colaborarea pentru îmbunătăţirea sistemului Schengen. El spune că nu are nimic de reproșat României și Bulgariei, ci că sistemul Schengen trebuie îmbunătățit. (Digi24)

3. Datoria publică a României a crescut în ianuarie la 801,69 miliarde de lei, de la 782,17 miliarde lei la finele lunii decembrie, potrivit datelor Ministerului Finanțelor. Este pentru prima dată când datoria statului trece peste pragul de 800 de miliarde de lei. De asemenea, gradul de îndatorare, datoria raportată la PIB, a trecut în ianuarie de 50%, la 50,2% din PIB. (Profit.ro)

4. Proiectul legii apărării naționale, pus în dezbatere publică de Ministerul Apărării Naționale, introduce în premieră conceptul intervenției României pentru protejarea cetățenilor români aflați în pericol în afara teritoriului național. Legile existente nu prevăd această posibilitate. (G4Media)

Știrea Hope.ro: Organizația Mondială a Sănătății a publicat rezultatele unui amplu program de combatere a rubeolei derulat în perioada 2012 – 2022. În această perioadă, numărul țărilor membre OMS care au inclus în sistemele de imunizare vaccinul împotriva rubeolei a crescut de la 132 (68%) la 175 (90%). Totodată, procentul de sugari vaccinați împotriva rubeolei a crescut de la 40% la 68% la nivel global, iar numărul raportat de cazuri de rubeolă a scăzut cu 81%, de la 93.816 în 2012 la 17.407 în 2022.

5. Ministrul Digitalizării, Bogdan Ivan, a anunțat că s-a ajuns la o formă finală a Contractului colectiv de muncă dintre sindicatul reprezentantiv și Compania Națională Poșta Română și a precizat că angajații vor primi o creștere salarială cuprinsă între 350 și 370 de lei net, care va fi acordată în două tranșe, de la 1 iunie și de la 1 septembrie. (Hotnews)

6. Washingtonul îl apreciază pe Klaus Iohannis, pe care îl consideră un prieten, dar îl susține pe actualul premier olandez, Mark Rutte, pentru șefia NATO, după ce mandatul lui Jens Stoltenberg va expira, a declarat ambasadoarea SUA la NATO, Julianne Smith. (News.ro)

7. Vântul a fost marți principala sursă de electricitate a României la orele prânzului. Astfel, între orele 11:00 și 14:00, erau în funcțiune turbine eoliene cu o capacitate de peste 2.000 de MW, potrivit datelor Transelectrica. Vârful de producție a fost de 2.217 MW la ora 11:50. La ora menționată, energia eoliană acoperea aproape 40% din consumul țării, care era de 5.600 MW. (Hotnews)

8. România are şase reprezentanţi în clasamentul miliardarilor lumii publicat marţi de revista Forbes: Daniel Dines, Ion Ţiriac, fraţii Dragoş şi Adrian Pavăl, Ion Stoica şi Matei Zaharia. Averile lor însumate totalizează $10,6 miliarde. (News.ro)

Din Cronica Sportivă: Echipa de liga secundă Corvinul Hunedoara a dispus cu 4-0 de CFR Cluj, producând surpriza sferturilor Cupei României. Cele mai importante faze se pot vedea aici.

9. Anul acesta, românii vor beneficia de o minivacanță de 6 zile în luna mai, inclusiv cu ocazia Sărbătorilor de Paște, perioadă care va include și ziua liberă de 1 Mai – Ziua Muncii. Guvernul a declarat ziua de 2 mai ca fiind liberă, pentru a face punte între 1 Mai și Vinerea Mare, care va fi pe 3 mai. (Profit.ro)

10. Cei mai bogaţi oameni din Rusia au adăugat $72 de miliarde la averile lor în ultimul an. Averea lor colectivă a ajuns la $577 de miliarde, a anunţat marţi revista Forbes, potrivit căreia Vaghit Alekperov, fostul preşedinte al companiei petroliere Lukoil, are cea mai mare avere din Rusia. (Libertatea)

Fotografia dimineții prezintă o rachetă Falcon 9 de la SpaceX deasupra oceanului Pacific. Mario Tama/Getty Images:

Ți-ar mai putea plăcea
Lider Republican: Valul de imigranţi de la frontiera Statelor Unite cu Mexicul rămâne ”prioritar” faţă de ajutarea Ucrainei – Cronica dimineții
Guvernul a înregistrat un deficit bugetar de 58,7 miliarde de lei pentru primele 11 luni ale anului – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău