Pentru a treia oară, Statele Unite s-au opus în cazul unei rezoluţii ONU care cerea un armistiţiu imediat în Gaza – Cronica dimineții

1. Șeful Agenției de Plăți în Agricultură, liberalul Ionuț Lupu, a fost demis de ministrul PSD Florin Barbu. Lupu a refuzat plata subvenției pentru firmele apropiate familiei Stănescu, unul din liderii PSD, în dosarul stufului din Delta Dunării. (G4Media)

2. SUA nu au încredere în declarațiile făcute de președintele rus Vladimir Putin, preferând să urmărească acţiunile sale și să fie precaute pentru a lua măsuri în consecinţă, a declarat marţi un oficial cu rang înalt din Departamentul de Stat american, întrebat dacă Statele Unite sunt îngrijorate de o eventuală extindere a invaziei ruse în Republica Moldova sau de un amestec al Moscovei în alegerile interne. (Libertatea)

3. Potrivit proiectului de modificare a programului Rabla Plus, pus recent în consultare publică, valoarea ecotichetului pentru achiziționarea de mașini electrice scade la jumătate. Mai exact de la 51.000 cât este în prezent, la 25.500 de lei. (Automarket)

4. Ucraina intenționează să folosească o rută suplimentară pe Dunăre pentru a crește exportul la nivelul de dinainte de război, deoarece blocada poloneză a produselor agricole închide frontiera terestră a Ucrainei cu UE. „Planificăm transportul de containere prin Dunărea superioară, deoarece România este mai previzibilă decât frontiera poloneză”, a declarat Oleksandr Kubrakov, ministrul ucrainean al infrastructurii. (G4Media)

Știrea Hope.ro: În ultimele trei decade, în rândul tinerilor din Statele Unite, rata fumătorilor a scăzut drastic, de la 9,8% în 1991, la 0,6% în 2021. A scăzut chiar și fumatul din curiozitate, conform sondajelor realizate în rândul adolescenților. În 1991, 70% dintre aceștia încercau să fumeze din curiozitate. În 2021, procentul a scăzut de aproape patru ori la 18%.

5. Statele Unite s-au opus unui proiect de rezoluţie al Consiliului de Securitate al ONU care cerea o încetare imediată a focului în scop umanitar în Fâşia Gaza. 13 din cele 15 țări ale Consiliului de Securitate au votat în favoarea textului prezentat de Algeria, iar Regatul Unit s-a abţinut. Acesta este al treilea veto american faţă de un proiect de rezoluţie al Consiliului de Securitate care ar cere un armistiţiu în Gaza. (News.ro)

6. Vladimir Putin a anunțat că trupele ruse îşi vor continua ofensiva cu obiectivul de a înainta mai adânc în interiorul Ucrainei, după ce au cucerit oraşul Avdiivka, o redută puternic fortificată a armatei ucrainene şi de unde aceasta din urmă, potrivit liderului de la Kremlin, s-a „retras haotic”. (Hotnews)

7. Lansarea unei rachete TRIDENT a eșuat, aceasta prăbușindu-se în oceanul Atlantic, în apropierea submarinului nuclear britanic care a lansat-o. Este a două lansare eșuată la rând, după cea din 2016. Testul eșuat a avut loc pe 30 ianuarie, în timp ce secretarul Apărării din Marea Britanie se află la bordul HMS Vanguard pentru a asista la test. (TheSun)

8. Gigantul american al energiei ExxonMobil a avertizat Uniunea Europeană că este pregătit să retragă miliarde de dolari din proiecte de investiții europene menite să reducă emisiile de gaze cu efect de seră dacă autoritățile de la Bruxelles nu reduc povara reglementărilor comunitare de mediu, despre care a afirmat că sunt responsabile pentru ″dezindustrializarea economiei europene″. (Profit.ro)

Din Cronica Sportivă: Sorana Cîrstea, locul 22 WTA, s-a calificat în optimile de finală ale turneului de categorie WTA 1000 de la Dubai. Ea a trecut de favorita 13, Veronika Kudermetova (Rusia, 18 WTA), scor 6-1, 6-4.

9. Elon Musk, Julian Assange și Donald Trump se regăsesc pe lista nominalizaților la Premiul Nobel pentru Pace. Miliardarul, proprietar al companiei X și fondator al Tesla, a fost propus de parlamentarul libertarian norvegian Marius Nilsen, Donald Trump a fost propus de o membră a Congresului SUA, iar numele lui Assange a fost înaintat de către o deputată norvegiană de stânga. (Digi24)

10. Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, s-a definit ca fiind un „tehnocrat” şi a refuzat să dezvăluie cum a votat la referendumul pentru familie. El a precizat că nu doreşte să se poziţioneze în această „dispută ideologică”. (News.ro)

Fotografia dimineții – Cascada Niagară a înghețat parțial. Anadolu/Getty Images:

Ți-ar mai putea plăcea
Comisia Europeană vrea să le permită guvernelor naţionale să pompeze în economie cât de mulţi bani este nevoie pentru a depăși criza – Cronica dimineții
Ministrul Sănătății: Nici la Cluj şi nici la Bucureşti nu mai sunt locuri pentru cea de a doua etapă a vaccinării anti-COVID – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău