Pentru prima dată în ultimii 100 de ani, niciun român nu va fi în consiliul local din Sfântu Gheorghe – Cronica dimineții

1. Biroul Electoral Central a transmis, luni seară, rezultate provizorii pentru alegerile europarlamentare, acestea arătând că Alianţa PSD-PNL a obţinut 48,7%, AUR s-a clasat pe locul al doilea, cu 14,95%, iar Alianța Dreapta Unită pe trei, cu 8,61% din voturi. Independentul Nicu Ştefănuţă a obţinut 3,05%. (News.ro)

2. Profitul companiilor controlate de Guvern a coborât cu 30% în primul trimestru din acest an, în timp ce cheltuielile cu salariile au urcat cu 20%. (Profit.ro)

3. Președintele REPER, Dacian Cioloş, a declarat că scorul naţional obinut de partid este ”un eşec”. “Este un mesaj şi un duş rece pe care îl primesc cu toată responsabilitatea”, a transmis politicianul care anunţă că va reflecta în perioada următoare la ce urmează să facă. (News.ro)

4. Pentru prima dată în ultimii 100 de ani, niciun român nu va fi în consiliul local din Sfântu Gheorghe, toți consilierii fiind de la UDMR. Primarul Antal Arpad, reales pentru al cincilea mandat, a propus un „consiliu consultativ”, ca soluție democratică. (Hotnews)

5. În prezent, aproximativ 35% din numărul total al muncitorilor străini angajați în România au ales să părăsească țară, spre alte țări membre ale spațiului Schengen. (Adevarul)

Din Cronica Sportivă: Atleta Andrea Mikloş s-a clasat pe locul 5 în finala la 400 de metri, din cadrul Campionatelor Europene de la Roma.

6. Pentru prima dată în istorie, plățile anuale ale dobânzilor la datoria națională a SUA vor depăși cheltuielile pentru apărare. Se estimează că pentru întregul an fiscal 2024 cheltuielile cu dobânzile vor atinge $900 de miliarde. În primele 7 luni ale anului fiscal 2024, dobânda a fost mai mare decât cheltuielile pentru Medicaid, Medicare și Apărare: $514 miliarde. (Link)

7. Viktor Orbán, prim-ministrul Ungariei şi liderul UE cel mai apropiat de Rusia, a comentat, luni seara, rezultatul alegerilor pentru Parlamentul European, afirmând că „peisajul politic european s-a mutat spre dreapta şi spre pace”. (News.ro)

8. Președintele american Joe Biden se situează „la mică distanță” în fața lui Donald Trump în topul preferințelor electorale ale americanilor, conform datelor celui mai recent sondaj de opinie. (Digi24)

9. Apple a anunțat că va integra ChatGPT în iPhone-uri, în urma unui parteneriat cu OpenAI. (Bloomberg)

10. Șeful agenţiei de reconstrucţie a Ucrainei, Mustafa Nayyem, a demisionat cu o zi înainte de o conferinţă internaţională privind reconstrucţia pe termen lung a ţării, spunând că a fost împiedicat să participe după ce a fost sistematic subminat de guvernul ucrainean în a-şi face treabă. (News.ro)

În loc de fotografia dimineții vă prezentăm Harta Franței, cu maro sunt marcate locurile unde extrema dreaptă a câștigat alegerile europarlamentare:

 

Ți-ar mai putea plăcea
Ambasador SUA: “Cei care au participat şi au ajutat la privarea poporului român de statul de drept şi care s-au pretat la fapte de corupţie nu vor avea sprijinul nostru” – Cronica dimineții
Cronica diminetii – Amazon va vinde direct produsele Apple

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău