Pentru prima oară de la începutul pandemiei, județul Timiș a înregistrat zero noi cazuri de infectare – Cronica serii

1. Direcţia de Sănătate Publică Timiş a anunţat, joi, prima zi fără nicio nouă contaminare cu virusul SARS-CoV-2 de la începutul pandemiei, relatează Agerpres. Județul Timiș este pe locul 5 pe țară la vaccinare, cu o rată de peste 30% din populația de peste 12 ani vaccinată. (G4Media)

2. Premierul Florin Cîțu a declarat că există un plan de închidere treptată a minelor până în anul 2030, care va fi prezentat transparent în momentul în care va fi adoptat proiectul de ordonanţă de urgenţă. (Digi24)

3. Bucureştiul este pe locul 263 din 323 de oraşe europene în ceea ce priveşte calitatea aerului, relevă un clasament publicat joi de Agenţia Europeană de Mediu. Oraşe din Suedia, Finlanda şi Portugalia sunt pe primele locuri, având cel mai curat aer. (News.ro)

4. Excedentul de lichiditate din sistemul bancar a scăzut cu circa o treime față de aprilie, la 3,15 miliarde de lei în luna mai, dar și dobânzile la depozitele interbancare au continuat să scadă ușor. În contextul creșterii inflației mult peste țintă, controlul lichidității este văzut drept principalul instrument la care va apela banca centrală. Media zilnică a excesului de lichiditate a ajuns la 3,15 miliarde de lei în mai, față de 4,6 miliarde de lei în aprilie. (Profit.ro)

5. Judecătorii Curții Constituționale au decis, joi, cu unanimitate de voturi, că numirile făcute de coaliția de guvernare la Televiziunea Română și Radioul Public sunt neconstituționale. PSD a contestat la CCR procedura de numire a șefiilor TVR și Radio invocând că legea a fost interpretată și aplicată greșit. (Hotnews)

O știre din Cronica de Tehnologie: 9 din 10 aplicații de sănătate colectează date personale, arată un studiu care a analizat peste 20.000 de aplicații pentru Android și iPhone. De regulă, sunt colectate informațiile măsurate, precum numărul de pași sau de calorii consumate. 88% dintre aplicațiile analizate își urmăresc utilizatorii folosind identificatori unici, iar 28% nu au nici măcar o politică de intimitate, ceea ce înseamnă că nici nu ar fi trebui acceptate în magazinul de aplicații. (The Guardian)

6. Guvernul american a anunțat că va investi $3 miliarde în dezvoltarea și producția de medicamente antivirale pentru tratamentul afecțiunilor provocate de Covid-19. (WSJ)

7. În primul trimestru din 2021, statele membre cu cele mai scăzute rate ale locurilor de muncă vacante au fost Grecia (0,3%), Spania (0,7%), Slovacia, Bulgaria, Portugalia și România (toate cu 0,8%). Rata locurilor de muncă vacante din Uniunea Europeană s-a situat la 2% în primul trimestru din 2021, în creștere de la 1,8% în precedentele trei luni și în perioada similară din 2020. (Profit.ro)

8. Colectarea banilor pentru așa-zis-ul fond al clasei ar putea fi pedepsită contravențional cu amendă între 1000 și 2000 de lei, prevede un proiect de lege semnat de parlamentari USR-PLUS, depus joi la Parlament, care modifică Legea educației naționale. Președintele Federației Asociațiilor de Părinți, Iulian Cristache, spune însă că inițiativa „este o prostie”, întrucât această interdicție este deja reglemantată prin Regulamentul de Organizare și Funcționare. (Hotnews)

9. Ministerul Mediului pregătește modificarea legislației astfel încât urșii agresivi să poată fi împușcați în 24 de ore. (Digi24)

10. UEFA le cere jucătorilor să nu mai îndepărteze sticlele cu băuturi care provin de la sponsori, după gesturile făcute de Cristiano Ronaldo şi Paul Pogba, informează presa internaţională. Joi, UEFA „a reamintit echipelor participante că aceste parteneriate sunt destinate organizării turneului şi pentru a asigura dezvoltarea fotbalului în toată Europa, în special pentru tineri şi femei”. Managerul competiției, Martin Kallen, a declarat că problema principală a fost gestul lui Ronaldo și că există o oarecare înţelegere faţă de jucătorii care adoptă acest comportament, faţă de alcool, din motive religioase. (News.ro)

Ți-ar mai putea plăcea
Ministrul Muncii: Sporurile acordate în sistemul bugetar ar urma să nu depășească 20% din nivelul salariului de bază – Cronica serii
Cronica serii – Guvernul vede PIB de peste 1000 miliarde lei anul viitor si crestere economica de 5.5%

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău