Pentru prima oară de la invadarea Ucrainei, China a votat o rezoluție ONU care recunoaște agresiunea militară a Rusiei – Cronica dimineții

1. Aproape o treime (29%) dintre cei chestionaţi în cadrul unui sondaj CURS realizat în Bucureşti afirmă că ar vota cu PSD la alegerile locale, în timp ce 17% spun că ar vota cu PNL şi tot atâţia cu USR. Mai mult de jumătate dintre respondenţi au o părere proastă despre activitatea primarului general Nicuşor Dan, procente similare fiind înregistrate şi în cazul celor care cred că lucrurile în Capitală merg mai degrabă într-o direcţie greşită. Traficul este considerat principala problemă în Bucureşti, urmat de încălzire şi apă caldă. (News.ro)

2. Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a respins ferm varianta comasării unor alegeri, în 2024, dat fiind că în ultimele săptămâni atât reprezentanți ai PNL cât și ai UDMR au vehiculat această ipoteză, sub motivația că se pierde foarte mult timp cu pregătirea a patru runde de alegeri, europarlamentare, locale, parlamentare și prezidențiale. Marcel Ciolacu a declarat că nu e constituțională varianta comasării alegerilor. (G4Media)

3. Pentru prima oară de la invadarea Ucrainei, China a votat o rezoluție ONU care recunoaște agresiunea militară a Rusiei și subliniază necesitatea respectării independenței și integrității teritoriale a tuturor statelor. Rezoluția, propusă de 48 de state și votată de 122 de țări, a cerut cooperarea între ONU și Consiliul Europei pentru a aborda, printre alte aspecte, „provocările fără precedent cu care se confruntă Europa, după agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei și Georgiei”. (Link)

4. Potrivit raportului Comisiei Parlamentului European, care va fi prezentat în plen pe 8 mai, serviciile de informații europene ar fi folosit firme private intermediare pentru a cumpăra softul de spionaj Pegasus, produs de firma israeliană NSO. Potrivit investigațiilor de presă și ale societății civile, Pegasus este un soft utilizat și de guverne din UE pentru a spiona personalități, responsabili politici, jurnaliști și aleși europeni, iar această concluzie ar urma să apară și în raportul rezultat în urma anchetei. (EuropaLibera)

Din Cronica Sportivă: Irina Begu, locul 35 WTA şi favorită 31, s-a calificat în sferturile de finală ale turneului WTA de categorie 1000 de la Madrid. Ea s-a impus în faţa rusoaicei Liudmila Samsonova, locul 18 WTA şi cap de serie 14, scor 6-4, 6-4, după ce în primul set a fost condusă cu 3-0.

5. Administrația Biden a anunțat că Rusia a pierdut peste 100.000 de militari – morți și răniți – în cadrul ofensivei de iarnă din Ucraina declanșate în luna decembrie a anului trecut. Numărul „uluitor” de pierderi înregistrate de armata rusă în ultimele cinci luni reprezintă un semn clar că acțiunile Moscovei „au eșuat”. (Digi24)

6. Autoritățile americane au anunțat că au închis First Republic Bank și au ajuns la un acord pentru vânzarea activelor sale către JPMorgan Chase & Co. și Național Association. Este a treia mare bancă americană care a dat faliment în ultimele două luni. (Profit.ro)

7. IBM se așteaptă să întrerupă angajările, deoarece aproximativ 7.800 de locuri de muncă ar putea fi înlocuite de inteligență artificială (AI) în următorii ani, a declarat CEO-ul Arvind Krishna. (Reuters)

8. Publicația online Vice ar putea intra în insolvență în următoarele săptămâni dacă nu găsește un cumpărător. În 2017, în urma unei runde de investiții, Vice era evaluată la $5,7 miliarde. (NYTimes)

9. Deputatul Partidului „ŞOR”, Marina Tauber, a fost reţinută pe Aeroportul Internaţional Chişinău în timp ce încerca să părăsească teritoriul R.Moldova, conform anunţului Procuraturii Anticorupţie din Republica Moldova. Partidul ŞOR a fost organizatorul protestelor organizate începând din luna februarie în Republica Moldova. (News.ro)

10. Procurorul general al Bulgariei, Ivan Geshev, şi familia sa, au fost ţinta unui atentat terorist, a declarat adjunctul său, Borislav Sarafov, după ce o bombă a explodat în   coloanei de maşini cu care călătorea acesta. Bomba cu şrapnel, plasată pe marginea drumului într-o curbă în care maşinile încetinesc, a făcut un crater cu diametrul de 3 metri. Explozia cu o forţă a aproximativ 3 kg de TNT a deplasat maşina blindată în care se afla Geshev spre stânga, a adăugat Sarafov. (News.ro)

Fotografia dimineții – Un activist de mediu și-a lipit mâna de asfalt în Berlin. Markus Schreiber/AP:

Ți-ar mai putea plăcea
Ministrul de Interne evită să facă estimări hazardate privind un moment la care România poate adera la Spaţiul Schengen – Cronica dimineții
Studiu: Activitatea umană este principala cauză a încălzirii globale – Cronica dimineții