România stă cel mai prost, din toată Europa, la reprezentarea femeilor în guvern – Cronica dimineții

1. Administrația Națională de Meteorologie a transmis, citând date ale Organizației Meteorologice Mondiale, că 2020 închide un deceniu de căldură excepțională, iar ”2020 este unul dintre cei mai calzi trei ani”. Temperatura medie globală a aerului în 2020 este stabilită cu aproximativ 1,2 grade C peste nivelul pre-industrial (1850-1900), iar datele preliminare pentru 2021 arată că și acesta va putea intra în seria celor mai fierbinți ani. (Profit.ro)

2. Cu un singur ministru de sex feminin, România stă cel mai prost, din toată Europa, la reprezentarea femeilor în guvern. (Link)

3. Guvernul va avea de plată în 2021 datorii care ajung la scadență în sumă de circa 8 miliarde de euro (33,42 miliarde lei și 2,1 miliarde euro). Vârful de plată este la începutul anului, când ajung la scadență 2,12 miliarde euro în februarie și 9,13 miliarde lei în martie, urmat de 9,5 miliarde lei în iunie și 9,33 miliarde lei în octombrie. Restul plăților de pe parcursul anului sunt mai reduse. (Profit.ro)

4. Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS) precizează, referitor la înscrierea în platforma de programare pentru vaccinare împotriva COVID-19, că persoanele din etapa 3 de vaccinare – populaţia generală – vor putea să se înscrie fără a fi condiţionate de deţinerea unui certificat digital calificat (semnătură electronică). Înscrierea prin aplicarea certificatului digital calificat este obligatorie doar pentru beneficiarii vaccinării din etapele 1 şi 2, care constituie persoane juridice. (News.ro)

5. BNR a transmis că valoarea totală a creditelor restante în lei ale populației și firmelor s-a cifrat, în noiembrie 2020, la 4,64 miliarde de lei, în creștere cu 2,5% față de suma raportată în luna precedentă. În schimb, restanțele la creditele în valută au coborât cu 7,2%, la 1,67 miliarde de lei (echivalent). (Profit.ro)

Una din Cronica Sportivă: A fost anunțat calendarul turneelor masculine de tenis până în luna aprilie, iar din acesta lipsește unul dintre turneele emblematice ale primăverii, respectiv cel de la Indian Wells, care, de obicei, are loc în prima parte a lunii martie. După Australian Open, printre altele, vor avea loc turnee la Rotterdam, Doha, Dubai şi Miami. (News.ro)

6. Firmele pot acorda până la 400 lei lunar angajaților care muncesc de acasă ca să-şi plătească facturile, fără documente justificative. Firmele vor putea oferi telesariaţilor aceşti bani fără documente justificative din partea beneficiarilor. Sumele acordate nu sunt impozabile, nu se cuprind în baza de calcul pentru contribuţii sociale, iar aceste cheltuieli sunt deductibile pentru determinarea rezultatului fiscal. (Economica)

7. Primarii din marile orașe, în frunte cu liberalii Emil Boc (Cluj), Mihai Chirica (Iași), Ion Lungu (Suceava), Florin Birta (Oradea) și Ciprian Ciucu (Sectorul 6 din București) îl critică dur pe premierul Florin Cîțu printr-un comunicat al Asociației Municipiilor din România. Premierul este criticat pentru proiectul de ordonanță de urgență pus în dezbatere publică doar o zi, proiect ce suspendă pensiile speciale ale primarilor, consilierilor locali și județeni timp de un an și aduce și alte modificări la Codul Fiscal. (G4Media)

8. Federaţia Sanitas a transmis că somează Guvernul să îşi respecte promisiunile făcute salariaţilor din sănătate şi asistenţă socială în toată perioada stării de urgenţă şi a stării de alertă şi precizează că nu vor accepta îngheţarea salariilor şi a sporurilor. (News.ro)

9. În Anglia, numărul persoanelor până în 60 de ani, care au murit în accidente de mașină, anul trecut, e de trei ori mai mare decât al celor decedați din cauza Covid-19, anul acesta (persoane care nu sufereau de alte boli/afecțiuni). (TheTelegraph)

10. Vlad Teohari, a cărui candidatură la alegerile parlamentare a fost invalidată de către USR, a anunţat că va depune în instanţa o acţiune prin care cere despăgubiri materiale în valoare de 816.000 de lei de la liderii USR responsabili pentru invalidarea abuzivă a candidaturii sale. (News.ro)

Fotografia dimineții – Deși Crăciunul nu este o sărbătoare oficială în Vietnam, popularitatea este în creștere, în special în rândul copiilor. Luong Thai Linh/EPA:

Ți-ar mai putea plăcea
Emmanuel Macron este aşteptat azi în România – Cronica dimineții
România a primit ieri 3 miliarde de euro împrumut de la Comisia Europeană – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău