Pentru prima oară din 1989, Uniunea Europeană a sancţionat patru oficiali chinezi cu privire la încălcarea drepturilor omului uigurilor în Xinjiang – Cronica Externă

Europa

1. Guvernul Angelei Merkel este vizat în noi dezvăluiri de presă cu privire la achiziţionarea controversată a unor măşti de protecţie împotriva Covid-19, care-l implică de această dată pe ministrul Sănătăţii Jens Spahn, aflat deja în centrul unor critici cu privire la modul în care gestionează pandemia. Ministrul conservator Jens Spahn a achiziţionat, în primăvara lui 2020, în primul val al pandemiei, sute de mii de măşti, prin intermediul grupului de presă Burda, la care lucrează soţul său, Daniel Funke, arată documente aparţinând Ministerului Sănătăţii transmise Bundestagului, dezvăluie săptămânalul Der Spiegel. (News.ro)

2. Încercările de a bloca exporturile de vaccinuri din UE ar fi „contraproductive”, iar într-o abordare „ca între adulți” implică găsirea unor soluții, împreună cu Marea Britanie, pentru a maximiza producția. Declarația îi aparține Secretarului britanic al Apărării, Ben Wallace. Ministrul britanic i-a avertizat pe liderii Uniunii Europene ca „întreaga lumea urmărește” dacă UE își va îndeplini obligațiile de livrare. (Politico)

3. Norvegia a aprobat construcția primul tunel pentru vapoare din lume, conceput pentru a ajuta navele să navigheze în zona mării Stadhavet, cu furtuni foarte puternice. Anunțat pentru prima oară în urmă cu câțiva ani de către Administrația de coastă norvegiană, acest tunel lung de 1,7 km, cu o lățime de 36 de metri, va străpunge munții Stadhavet din nord-vestul Norvegiei. Construcția va costa circa $330 de milioane și va dura între trei și patru ani, urmând să înceapă în 2022. (Digi24)

SUA

4. Curtea Supremă a Statelor Unite a acceptat luni să examineze anularea condamnării la moarte a lui Djokhar Tsârnaev pentru atentatul cu bombă la maratonul din Boston în 2013. Guvernul lui Donald Trump, care voia să restabilească pedeapsa capitală, a cerut în octombrie Curții să se pronunţe în acest dosar. (News.ro)

Bonus: Președintele Rezervei Federale, Jerome Powell, a declarat că criptomonedele rămân un depozit de valoare instabil, iar banca centrală nu se grăbește să introducă un concurent. „Sunt extrem de volatile și, prin urmare, nu sunt cu adevărat utile pentru a genera valoare”, a spus Powell. „Este mai mult un activ speculativ care este în esență un substitut pentru aur, mai degrabă, decât pentru dolar.” (CNBC)

Rusia

5. Preşedintele rus Vladimir Putin a denunţat declaraţiile ”ciudate” ale comisarului european însărcinat cu piaţa internă Thierry Breton. Acesta a declarat că Uniunea Europeană nu are nevoie de vaccinul rusesc împotriva covid-19 Sputnik V. Presedintele rus a anunțat că se va vaccina marţi, după ce peste două milioane de ruşi s-au vaccinat cu a doua doză din vaccinul Sputnik V. (News.ro)

Orientul Mijlociu

6. Comisia Europeană a îndeamnat Turcia să revină în tratatul internațional care vizează combaterea violenței împotriva femeilor după ce Ankara a ieșit din pact. Președintele turc Recep Tayyip Erdoğan a emis sâmbătă un decret prin care anulează ratificarea de către țara sa a Convenției de la Istanbul, împotriva violetei asupra femeilor. Decizia a declanșat proteste în mai multe orașe din Turcia. (Politico)

7. Mâine au loc alegeri generale anticipate în Israel. Votanții sunt chemați la urne pentru a patra oară în ultimii doi ani. AlJazeera are o analiză asupra rezultatelor sondajelor de opinie și cum un partid de dreapta, New Hope, poate influența rămânerea la putere a premierului Benjamin Netanyahu. (Link)

Asia

8. Uniunea Europeană a sancţionat luni patru oficiali chinezi cu privire la încălcarea drepturilor omului uigurilor în Xinjiang. Sunt primele sancţiuni europene impuse Chinei de la un embargo asupra armamentului, în 1989, în urma reprimării în sânge a manifestaţiilor în favoarea democraţiei în Piaţa Tiananmen. (News.ro)

9. Uniunea Europeană i-a sancţionat luni pe şeful juntei aflate la putere în Myanmar, generalul Min Aung Hlaing, pe nouă dintre ofiţerii de cel mai înalt rang din cadrul forţelor armate şi pe preşedintele Comisiei Electorale, cu privire la rolul în reprimarea din Myanmar după lovitura de stat de la începutul lui februarie. (News.ro)

America Latina

10. Invocând pandemia, Mexicul va trimite trupe la granița de sud pentru a limita intrarea migranților din Guatemala în țară. Toate călătoriile care nu sunt esențiale vor fi interzise între cele două țări. (AlJazeera)

Ți-ar mai putea plăcea
Donald Trump a confirmat faptul că intenționează să reducă numărul trupelor americane din Germania – Cronica Externă
Andrzej Duda, președintele Poloniei, a câștigat cel de-al doilea mandat – Cronica Externă

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău