Un canal tv rus a transmis o compilație video care arată violența poliției americane și devalizările magazinelor – Cronica Externă

Europa

1. Poliția din Berlin l-a arestat pe DJ-ul rus Denis Kaznacheyev, rezident al Berlinului, pentru presupusă spălare de bani, după ce a primit această solicitare de la Washington. Oficiali ai Ambasadei Ruse în Berlin au confirmat luni arestarea acestuia. (Link)

2. Marea Britanie și Japonia vor începe astăzi negocierile pentru un acord comercial post-Brexit între cele două țări. (BBC)

Rusia

3. Canalul de televiziune rusă Channel One a transmis la finalul premierei filmului rusesc Brat 2, difuzat pe data de 7 iunie național, o compilație video care arată violența poliției americane și devalizările magazinelor de pe străzile orașelor americane. O voce din off a anunțat totodată că ”valorile fundamentale ale Lumii Libere sunt zdruncinate sub loviturile bastoanelor poliției”. Foarte mulți privitori au fost însă înfuriați de manipularea postului tv. Cunoscutul avocat și activist al opoziției Lyubov Sobol a scris pe Twitter că postul de televiziune ar fi trebuit să adauge un promo pentru controversatele amendamente constituționale ale președintelui Putin. Acesta i-a numit pe producătorii tv ”animale”. (Link)

Bonus: SUA și Rusia au agreat asupra locului și momentului pentru negocierile privind armele nucleare, la care a fost invitată și China. Delegatul special al SUA pentru Controlul Armelor, Marshall Billingslea, a scris pe Twitter luni, întrebându-se dacă China va participa și va negocia cu bună credință. Inițial Bloomberg a publicat ca dată și loc posibil al întâlnirii, 22 iunie în Viena. SUA ar putea accepta extinderea acordului privind armele nucleare New START dacă Rusia își asumă un control al armelor cu China și ajută la aducerea la masa negocierilor a Beijing-ului. (Link)

SUA

4. Figuri importante ale Partidului Democrat american, printre care și candidatul în cursa pentru alegerile prezidențiale Joe Biden, resping apelurile pentru o retragere a finanțării poliției, cerută de cei care consideră că ar fi un angajament simbolic pentru a dezangaja rasismul sistemic și a schimba prioritățile poliției, nu neapărat de a elimina forțele de aplicare a legii. Donald Trump consideră această mișcare ca fiind extremă și un exemplu periculos al democraților. (AP) Propunerea legislativă de reformă prevede interzicerea întreruperii respirației, crearea unei baze de date națională privind comportamentul inadecvat al polițiștilor și facilitarea trimiterii în judecată a polițiștilor atât în instanțele civile, cât și cele penale. (WashingtonPost)

Orientul Mijlociu

5. Iran a trecut o lege menită să protejeze copiii de violență, la câteva zile după uciderea brutală a unei adolescente de către tatăl său. Legea, care a fost blocată mai mult de 10 ani, a fost ratificată pe 7 iunie de către Consiliul Gardienilor (Guardians Council), care aprobă toate proiectele de lege trecute prin Parlament pentru a se asigura că sunt conforme cu constituția Iranului și legea islamică. Romina Ashrafi, 14 ani, a fost decapitată de tatăl său pe 21 mai 2020, într-o crimă de „onoare”, care a declanșat o revoltă națională. Inițial acesta a încercat să o convingă pe soția sa să o determine pe fiica lor să se sinucidă. (Link)

6. Un bărbat iranian care a furnizat informații serviciilor de informații ale SUA și Israelului despre Qasem Soleimani a fost condamnat la moarte. Soleimani, care a coordonat forțele militare de elită ale Iranului, a fost ucis de o dronă a Statelor Unite în ianuarie. (Reuters)

Asia

6. Coreea de Nord a încetat orice comunicare cu Coreea de Sud. Telefoanele zilnice dintre cele două țări au fost tăiate de regimul comunist, care acuză Coreea de Sud că permite trecerea graniței de către cei care dezertează și care apoi critică regimul. (Link)

7. Turcia și SUA au încheiat noi acorduri cu privire la conflictul din Libia, ceea ce poate avansa relația dintre cele două state într-o ”nouă eră”, conform președintelui turc Recep Erdogan. (AlJazeera)

Bonus: Pakistan a înregistrat mai mult de 100 de decese cauzate de COVID-19 într-o singură zi, pentru prima dată de la jumătatea lunii martie, când s-au impus măsuri de restricție. Marți, 9 iunie, Pakistan a raportat 108.316 persoane infectate cu coronavirus și 4.646 noi cazuri. (AP)

Africa

8. Președintele Tanzaniei John Magufuli a declarat țara sa fără de COVID-19. Acesta a declarat că boala cauzată de noul coronavirus ” a fost eliminată”. (BBC)

America Latină

9. Venezuela a primit un transport aerian cu ajutor umanitar pentru pacienții COVID-19 din Iran, într-un nou semn al legăturilor strânse dintre cele două state, amândouă ținte ale sancțiunilor SUA. Președintele Nicholas Maduro a declarat că va vizita în curând Iranul pentru a mulțumi pentru ajutorul umanitar și transportul de combustibil nerafinat trimis în Venezuela. Maduro a anunțat că va semna cu Iranul acorduri în domeniul energiei, finanțelor, militar, agricultură, tehnologie și sănătate. SUA doresc să îl elimine pe Maduro de la conducerea Venezuelei, fiind acuzat că a instalat un regim brutal și corupt. (Link)

Global

10. Secretatul general al NATO Jens Stoltenberg a avertizat, într-un discurs despre viziunea sa privind NATO în 2030, asupra intensificării amenințărilor Chinei asupra ”societăților deschise și libertăților individuale”, insistând ca membrii NATO și alte țări să reziste bullying-ului și presiunii. Stoltenberg a subliniat că membrii NATO trebuie ”să rămână uniți militar, să fie mai uniți politic, și să aibă o abordare mai largă pe plan global” pentru a continua ”să protejeze democrațiile noastre” într-o ”lumea mult mai competitivă”. (Link)

Bonus: Companiile chineze au devenit donatoare umanitare globale, alături de cele americane, europene și japoneze, în timpul pandemiei. Gigantul din e-commerce Alibaba, TikTok, Tencent au donat sute de milioane de dolari în produse medicale, alimente și bani în mai multe țări. Donatorii oferă astfel o șansă de a reface imaginea Chinei și de a se poziționa favorabil cu Beijing-ul. (AP)

Ți-ar mai putea plăcea
Un preot ortodox grec a fost arestat deoarece nu a respectat măsurile de prevenție pentru prevenirea răspândirii noului coronavirus – Cronica Externă
În acest weekend se va discuta prima etapă a acordului comercial dintre SUA și China – Cronica Externă

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău