Pentru prima oară din august 2021, nu s-a înregistrat nici un deces din cauza Covid-19 – Cronica serii

1. Comisia Europeană estimează că economia românească va crește cu doar 2,6% în acest an, potrivit prognozei de primăvară publicate astăzi. Estimarea de creștere pentru economia României în acest an a fost diminuată substanțial față de cea din iarnă, când se situa la 4,2%. Anul viitor, economia locală ar urma să urce 3,6%. (Profit.ro)

2. Ministerul Sănătății anunță, luni, că în ultimele 24 de ore nu a fost raportat niciun deces cauzat de COVID, ceea ce este o premieră din 1 august anul trecut. (G4Media)

3. Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu a anunţat luni că sunt mai multe măsuri fiscale pe care va trebui să le ia coaliţia şi pe care să le prezinte până la 1 iunie. Codul Fiscal trebuie modificat cu şase luni înainte, pentru ca buget de stat pe anul viitor să îl construim pe noile măsuri, a mai spus el. (News.ro)

4. Pastilele de iodură de potasiu vor fi împărțite populației numai în caz de accident nuclear, a declarat Tiberius Brădățan, secretar de stat în Ministerul Sănătății. Brădățan spune că Direcțiile de sănătate publică vor putea împărți pastilele numai în caz de urgență, în primele ore după un astfel de accident nuclear. Inițial, ministrul Sănătății anunțase că medicii de familie ar trebui să distribuie pastilele de iod, însă aceștia au replicat că această acțiune le-ar bloca activitatea. (EuropaFM)

Din Cronica de Business: Rezultatele economice ale Chinei, pentru aprilie, sunt mult sub așteptările analiștilor. Vânzările din retail au scăzut cu 11,1%, ritm anual, în condițiile în care piața aștepta o scade de 6,1%. Producția industrială a scăzut cu 2,9%, ritm anual, în timp ce analiștii se așteptau la o creștere mică, de 0,4%. Șomajul în cele mai mari 31 de orașe a ajuns la 6,7%, un nivel atins ultima oară în 2018. (CNBC)

5. Fostul lider al USR, Dacian Cioloş urmează să îşi anunţe în perioada următoare demisia din partid, au precizat surse din interiorul formaţiunii. Alături de acesta vor mai demisiona şi câţiva apropiaţi ai lui, cel mai probabil europarlamentari. (News.ro)

6. Premierul suedez Magdalena Andersson a anunţat, luni, că Suedia va solicita aderarea la NATO, schimbându-şi politica de neutralitate militară adoptată timp de decenii întregi. Andersson a subliniat că pentru ”siguranţa poporului suedez, cea mai bună cale de urmat este aderarea la NATO alături de Finlanda”, însă nu a oferit o dată exactă a depunerii cererii de aderare, afirmând că cel mai probabil va avea loc în cursul acestei săptămânii. (News.ro)

7. Președintele rus Vladimir Putin a declarat luni că extinderea NATO către Finlanda şi Suedia nu este o problemă pentru Rusia, cu excepţia cazului în care ea va include şi desfăşurarea de trupe străine pe teritoriul acestor ţări. (Digi24)

8. McDonald’s a anunțat că renunță la operațiunile din Rusia, acesta fiind de vânzare. Lanțul de restaurante american a fost printre primele care au intrat în Rusia după căderea URSS, în 1991. Cele 847 restaurante din Rusia, în care lucrau aproximativ 62.000 persoane, au fost închise temporar, în martie, după începe invaziei Ucrainei. Doar 16% din restaurante erau operate în sistem franciză. (WSJ)

Din Cronica de Tehnologie: Autoritățile statale și locale din SUA nu mai sunt atât de dornice să blocheze tehnologiile de recunoaștere facială în ultima vreme. Creșterea infracționalității și lobby-ul făcut de companiile care dezvoltă astfel de tehnologii contribuie la această schimbare de trend. (Reuters)

9. Cea de a 18-a ediţie a Nopţii Muzeelor a fost prezentă în 260 de muzee şi spaţii culturale prietene, din peste 90 de localităţi (oraşe, comune, sate), care au acoperit geografic 39 de judeţe. În Bucureşti, Noaptea Muzeelor a înregistrat un record absolut de 64 de obiective culturale, fiind pentru prima oară în istoria organizării evenimentului când fiecare punct de interes din circuitul oraşului s-au format cozi. După centralizarea datelor furnizate de reprezentanţii a 121 din cele 260 de obiective branşate la circuitul naţional, cifra de prezenţă a fost de 321.053 de vizitatori la nivelul întregii ţări, dintre care 82.629 de vizitatori numai în Bucureşti. (News.ro)

10. Fostul primar Daniel Florea și Vlad Popescu „Piedone”, fiul actualului primar Cristian Popescu „Piedone”, încarcerat după ce a fost condamnat în dosarul Colectiv, vor să candideze pentru fotoliul de edil al sectorului 5. Cei doi deputați și-au anunțat intenția luni, în ședința PSD, și au cerut sprijinul partidului, susțin surse politice. (Hotnews)

Ți-ar mai putea plăcea
Comisia Europeană: Trecerea la învăţământul la distanţă riscă să agraveze inegalităţile deja mari în România – Cronica serii
19 paturi ATI pentru pacienţii bolnavi de Covid-19 mai sunt libere la nivel naţional – Cronica serii

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău